Del 8: Konsten att vattna
Högsommartid är skördetid
Nu är den härliga skördetiden här. Rädisorna ska ätas upp innan de går i blom, annars blir de hårda och träiga. Detsamma gäller sallat och spenat som inte mår bra av att stå kvar länge, då bladen blir beska. Ser du tendens att spenaten vill blomma (den skjuter då upp en hög stjälk med knopp) så skörda allt och frys in det som inte går åt direkt.
Det är också härligt att dra upp de första morötterna och potatisarna även om de inte alltid är så stora. Vitlöken skördas när blasten börjar vissna och lökarna är stora (stick ner några fingrar i jorden och känn efter) – oftast i mitten eller slutet av juli. Skördad lök tvättas och läggs att torka i solen (eller under tak om det regnar) ett par veckor. Då torkar ytterskalet och den tål lagring under längre tid.
Vattna din odling på rätt sätt
Pallkragarna och grönsaksodlingen kräver även fortsatt skötsel för att resultatet i slutet av sommaren ska bli lika bra. Att vattna rätt är inte alltid helt enkelt. Vattna inte mitt på dagen då avdunstningen är som störst. Att vattna på morgonen är allra bäst eftersom kvällsvattning kan gynna sniglarna som är aktiva nattetid. Vattna hellre mycket varje gång och lite mer sällan än att småskvätta ofta. Att låta spridaren gå 30–40 minuter tills vattenmätaren visar 10–15 mm är ett bra sätt att vattna effektivt eftersom det då brukar räcka med 1–2 vattningar per vecka om det inte är värmebölja.
Är det bevattningsförbud vattnar du med kanna. Vattna då först en gång, vänta en halvtimme och vattna en gång till. På det sättet mättar du jorden med vatten och risken minskar att vattnet ”rinner rakt igenom”. 20–40 liter (2–4 fulla vattenkannor) per pallkrage går det åt om du har grönsaker i full växt. En bädd som täckodlas (se avsnitt 4) behöver inte lika mycket vatten som en ”bar” jord.
Tomma ytor i pallkragen – efter rädisor till exempel – kan du använda genom att så in nya grönsaker, till exempel tidiga morötter, bönor, dill eller rödbetor. Undvik sallat och spenat som lätt går i blom när det är för varmt ute.
Glöm inte njuta av egen skörd. Nästa avsnitt handlar om hur du tar hand om skörden.
Text och bild: Eva Robild