Del 9: Härliga skördetider
Låt grönsaker vara kvar i jorden
Många grönsaker håller bäst om de får stå kvar i jorden tills de ska ätas. Morötter, rödbetor, palsternackor, purjolök och rotselleri hör till den här gruppen. Skörda innan tjälen går i jorden, annars kan det vara svårt att få upp dem. Därefter förvara rotfrukterna svalt, mörkt och frostfritt, till exempel i en hink med sand. Ta då bort blast och allt som är angripet av svampsjukdomar eller insekter.
Potatis kan drabbas av bladmögel, och då vissnar bladen. Ta bort de sjuka bladen genast eftersom sjukdomen annars kan gå ner i jorden och orsaka brunröta vilket ger oätliga knölar. Sedan kan potatisen mycket väl ligga kvar i jorden i väntan på skörd – se dock upp för frost som går ner i jorden. Skördad potatis förvaras mörkt, frostfritt och svalt och lätt fuktigt. Har du inte jordkällare eller skafferi kan en källare, ett garage eller en frigolitlåda på balkongen fungera.
Lök och vitlök mår bäst av att skördas och därefter torkas i solen eller på annan torr och solig plats. Löken håller sig bra i rumstemperatur, gärna på en lite mörkare plats.
Tomater ger vissa år väldigt mycket skörd. Koka sås och frys in, eller frys in tomaterna i klyftor eller hela – perfekta att använda i grytor och såser istället för konserverade tomater. Kanske dags att göra din egen tomatpuré?
Squash ger också ofta en skörd som är större än det går att äta i sallader, ugnsbakad eller wokad. Den kan vara en bra bas i grönsakschutney eller använd istället för gurka i bostongurka. Tärnad eller riven squash kan frysas och användas som fyllnad i biffar, pajer och grönsaksrätter.
Ärtor och bönor går utmärkt att frysa. Förväll dem först så håller de längre. Om du odlar spritärter så spritar du dem först (plockar ärtorna ur skidorna).
Kål, särskilt grönkål, tål kyla väldigt bra och kan stå kvar i landet hela vintern och skördas efter hand. Att fermentera kål och andra grönsaker, det kallas också att syra grönsaker, är ett annat sätt att förlänga grönsakernas hållbarhet. Notera att rucola är en kålsort, och kan stå kvar länge, ibland även övervintra ute.
Sallat måste ätas färsk, men både spenat och mangold kan frysas om de förvälls först.
Nästa avsnitt handlar om hur du avslutar säsongen – och påbörjar nästa redan på hösten.
Text och bild: Eva Robild