Reportage

Att odla i växthus - en trädgårdsdröm som blev sann

Bota längtan efter våren – så ett frö. Det är det absolut bästa sättet att krympa avståndet till sommaren. Dessutom är det både enkelt och roligt.

I utkanten av Göteborg blåser salta vindar in över Yusufs trädgård. Här har familjen haft sitt växthus med prunkande vinrankor i över 20 år. Andra delar av trädgården är desto nyare, där har de endast odlat i två säsonger och då mest blommor.

Yusuf har sedan barnsben varit intresserad av odling och han har haft ett extra stort intresse av att odla det ätbara, både på kolonilott och i växthus. När han och familjen flyttade till ett fristående hus med större trädgård fick han skilja sig från kolonilotten och ett växthus stod istället högst upp på önskelistan.

– Årets höjdpunkt är när man börjar odla säsongens grönsaker, säger Yusuf med ett brett leende.

Vill du ha ett eget växthus?

Ett eget växthus är en dröm för många. En del vill ha växthus för att kunna odla, andra ser växthuset som ett alternativ till uterum och en plats för avkoppling och vila. Det finns många frågor kring yta, materialval och uppvärmning.

Här får du tips för hur du ska skapa ett växthus som passar dina behov.

Sommarblommor och perenner bildar en blomstrande äng.

Tomat och gurka är favoriterna, och här skördas rikligt under hela säsongen. Från juni och långt in på hösten finns det gurkor och tomater att hämta i växthuset. Favoriterna är relativt vanliga sorter, såsom mini- och slanggurka samt cocktailtomater och ‘Dansk Export’ bland tomaterna.

– Jag vet att det finns massor med nya sorter som många säkert tycker är roligare, men dessa sorter har jag odlat i flera år och med oerhört gott resultat så varför inte fortsätta! Sorterna har ju blivit populära, och är fortfarande populära, av en anledning. Sen finns ju de härliga vinstockarna som ger mängder med druvor, både röda och gröna, säger Yusuf och berättar att familjen också använder bladen på vinstockarna för att göra vinbladsdolmar, en orientalisk variant av kåldolmar.

– Vinbladet går utmärkt att frysa in och sedan använda då de behövs, tipsar Yusuf.

Spade och pallkrage för kryddodling.

En lummig pergola

På frågan om Yusufs bästa trädgårdstips följer en lång tystnad innan han skiner upp.

– Skaffa ett växthus! Du får så oerhört mycket tillbaka om du har ett växthus, och skörden av grönsaker och kryddor blir så mycket större. Har du inte platsen för ett växthus så skaffa en pergola, det bygger du enkelt själv. Plantera sedan en eller två vinstockar som får slingra sig runt pergolans väggar och tak. Snart har du en lummig och skuggad plats som blir det självklara tillhållet en solig sommardag. Dessutom blir det ju ett plus att kunna skörda vindruvor direkt från taket för att mumsa på då du vilar fötterna i skuggan.

Oavsett vad du väljer att plantera i din trädgård så är vattning och rätt jord A och O.

– Tänk på att vattna då det inte är så varmt ute, undvik till exempel att vattna mitt på dagen, håll dig istället till kväll eller tidig morgon. Klipp ner de blommor som blommat över och tänk på att kontinuerligt hålla efter i trädgården. Rensa ogräs allt eftersom så blir arbetet i trädgården enklare. Dessutom minimerar du risken att missta växter för ogräs, säger Yusuf.

Ympat äppelträd.

Egen skörd smakar bäst

Äpplet faller inte långt från trädet och Yusufs odlarintresse har inspirerat barnen. En av döttrarna är i full färd med att plantera i trädgården.

– Gemensamt har pappa och jag satt igång att anlägga denna nyare del av trädgården, säger hon och pekar ut över ett prunkande hav av blommor. Många sorter testar vi för första gången och andra är beprövade favoriter. Sen har vi båda ett stort intresse för att odla det ätbara, många saker är mycket enklare och ger godare resultat än vad man kan tro. Rotfrukter och bönor är hållbara, enkla, favoriter som jag tycker alla borde prova, säger hon.

För att vinna måste man våga. Det vet Yusuf, som genom att våga prova nya saker i trädgården sett att även misstag kan leda till helt nya idéer och tankar.

– När vi köpt vårt första äppelträd insåg vi snabbt att äpplena inte var så värst goda. Men istället för att gräva upp trädet och plantera ett nytt bestämde vi oss för att ympa in ytterligare en sort på det, säger han. Efter flera års testande med gott resultat har familjen nu tre äppelträd med sammanlagt över tio olika äppelsorter. Perfekt om man vill ha äpplen över en längre period och om man dessutom har olika favoriter.

Att ympa ett äppelträd innebär att man tar en gren från ett annat äppelträd (en annan sort) och hjälper den att växa fast på ett befintligt äppelträd. Ympning är ett perfekt sätt att förlänga skördesäsongen eftersom ett normalstort träd kan bära 15-20 sorter. Det är också bra för små trädgårdar, som inte har plats för flera träd.

Egen skörd smakar bäst. Speciellt tydligt blir det när man, som Yusuf och hans familj, verkligen lägger tid och kärlek på sin odling.

– Man kan inte köpa en gurka efter att ha odlat egna, så är det bara, säger han.

Vi kan inte annat än att hålla med.