Odla i växthus - storlek, materialval och uppvärmning
Växthus för mindre ytor
När vi säger växthus tänker nog de flesta på ett hus med glas men det går att få till en del av det vi vill uppnå på annat sätt.
En inglasad balkong kan ibland ersätta växthusets funktion. Men även ett litet växthus som placeras på en pallkrage kan uppfylla behovet. Här finns också överdrag i plast som kan fungera som tillfälligt växthus i början av säsongen, när det behövs lite extra värme. Ytterligare ett alternativ kan vara att med hjälp av lösa fönster lutade mot en vägg skapa ett lugnare och varmare klimat för känsligare växter.
För de som gillar att odla kan ett växthus vara en förutsättning för att kunna starta upp odlingarna lite tidigare inför varje ny säsong. Växterna är mer skyddade i växthuset tidigt på året men det är också en fördel senare på säsongen när det börjar bli kallare utomhus. Odlingssäsongen blir helt enkelt lite längre med ett växthus.
Materialval – glas eller plast till ditt växthus
Om det är ett större växthus som står på önskelistan så finns det lite att tänka på innan inköp.
Ska växthusets stomme vara i trä eller aluminium? Trä kräver mer underhåll, aluminium behöver bara tvättas av. Och ska det täckas med glas eller plast? Har så klart med utseende och livslängd att göra men även klimatet inne i växthuset påverkas. Glas har lång hållbarhet, om det inte står i vägen för lekande barn med fotbollar, och släpper in mer ljus jämfört med plast.
Kanalplast, plastskivor med luftkanaler, är däremot ett bra alternativ om växthuset ska värmas upp vintertid då värmen hålls kvar bättre. Plastfolie är absolut det billigaste alternativet och används ofta till så kallade bågväxthus eller tunnelväxthus. Genom att ta av plastfolien när säsongen är över och bara låta stommen stå kvar förhindrar man att plasten blåser sönder av kraftiga höststormar. Ett växthus klätt med plast kräver inte heller lika kraftig stomme då plast är betydligt lättare jämfört med glas.
Uppvärmning av ditt växthus
Även om solens strålar snabbt värmer upp ett växthus när det är kallt utomhus så försvinner värmen lika snabbt när solen går ner. Ska växthuset användas till förodling tidigt på säsongen eller för övervintring av till exempel medelhavsväxter kan det bli nödvändigt med någon form av uppvärmning.
Lite längre fram på våren, när frostnätterna blir färre och färre, kan en stor tunna med vatten vara till hjälp för att hålla värmen. Dagtid, när det är varmt, värms vattnet i tunnan upp och när det sen närmar sig kväll och temperaturen sjunker avger vattnet värme och temperaturen i växthuset jämnas ut.
Skugga ditt växthus
Med solens värmande strålar kan det snabbt bli höga temperaturer i växthuset och då är det viktigt att det finns luftningsmöjligheter. Att ha några öppningsbara fönster är ett alternativ, ett annat är att öppna dörrarna så det blir genomströmning av luft utifrån. Genom att använda någon form av skugga går det också att lugna ner klimatet i växthuset.
Skugga växthuset genom att stryka glasen på utsidan med vit kalk. Det går även att sätta upp någon form av skyddande tyg, typ en tunn gardin, inne i växthuset. Skuggan förhindrar också att mer känsliga växter får brännskador av den intensiva sommarsolen. Och används växthuset som kombinerat uterum är det skönt att skyddas från den intensiva värmen när det dukas fram till fika.
Krukor eller bäddar i växthuset
Används växthuset som kombinerad odlingsyta och sällskapsrum kan det vara en fördel att odlingen sker i krukor. Då kan växterna lätt flyttas omkring och flexibiliteten för hur ytan används blir större. Det samma gäller om det är en inglasad balkong eller uterum som agerar växthus, då är krukodling smidigare jämfört med att ha stora bäddar att odla i.
Men att odla i bäddar kan däremot ha andra fördelar. Under soliga, varma dagarna torkar jorden upp snabbt och extra snabbt torkar jorden i krukor. I en odlingsbädd finns det mer jordvolym och vattnet hålls kvar längre. För att uppnå en jämnare tillgång på vatten kan någon form av automatisk bevattning vara en fördel. Det finns utbyggbara system som möjliggör bevattning med hjälp av till exempel droppslangar. Solcellsdrivna system kopplade till vattentunna passar lika bra till krukodlingen som till odlingen i bäddar.
Vad kan odlas tillsammans i växthuset?
Gurka och tomat går alldeles utmärkt att odla i växthuset tillsammans med chili, paprika och aubergine. Här är det en fördel om plantorna planteras i krukor så jordblandningen kan optimeras till respektive växtslag. Tänk på att gurka, chili och paprika är lite mer värmekrävande än till exempel tomat och ska därför placeras lite längre in i växthuset, så drag från dörren undviks.
Både vindruva och kiwi är också populärt att plantera i växthus. Växter som ska stå mer permanent kan däremot planteras direkt i marken. Beskär plantorna varje år för att förhindra att de blir för stora och tar för mycket plats för övriga växter.
Det går även utmärkt att odla tidiga grönsaker som rädisor och sallat. Och bor man längre norrut där grönsaker som majs och bönor inte hinner mogna utomhus är växthuset en räddning som utökar sortimentet av egenodlat. Här hittar du vårt sortiment av fröer, mest heltäckande utbud finns i perioden jan-mars.
Tänk efter före – goda råd för din växthusodling
- Bestäm dig för vad växthuset ska användas till. Ett litet växthus ovanpå en pallkrage kan öppna upp odlingsmöjligheterna för den lilla trädgården eller uteplatsen. Ska växthuset kombinera odling med en mysig plats att sitta på gäller det att bygga tillräckligt stort.
- Välj en solig plats för ditt växthus. Och se gärna till att det finns tillräckligt med plats i anslutning till växthuset för att kunna göra en avkopplande sittplats utanför.
- Ha med i beräkningarna att det kan bli nödvändigt att dra in vatten för att underlätta odlingen. Även el kan vara aktuellt om växthuset ska värmas upp vintertid.