Guide

Odla gurka – gör så här

Att odla gurka är enkelt och dessutom blir resultatet så gott. Här får du alla tips för hur du lyckas med din odling av gurka.

Gurkplantor som du köper planterade i mindre krukor behöver planteras om i en större kruka eller på friland med stor jordvolym för att kunna växa sig stora under säsongen. Gurkplantorna dyker upp i butik under våren.

Att odla gurka från frö är såklart också ett alternativ, och det finns mängder av olika sorters gruka från frö. Följ instruktionerna på fröpåsen när du ska så. Var noggrann när du ska plantera om de nya plantorna till lite störe krukor, gurka ska alltid planteras på samma djup.

Gurka - olika sorter

Välj en gurksort som passar dina förutsättningar. Många sorters gurka kräver växthusodling men det finns även gurksorter som klarar att odlas ute i kruka eller på friland. För växthusodling väljer du lämpligen en växthusgurka och för frilandsodling en frilandssort. Att odla gurka i kruka är enkelt och har blivit populärt, och det finns sorter som lämpar sig bra för det. Här kan du läsa om hur du skall gå tillväga för att odla gurka i kruka, växthus eller på friland. Tänk på att välja sort och odlingssätt efter dina förutsättningar, då får du ett bättre slutresultat och en lyckad odling.

Odla gurka i växthus

Gurka passar mycket bra att odla i växthus, eftersom den kräver mycket värme och ljus. Därför är det också viktigt att inte starta upp odlingen för tidigt. Temperaturen i växthuset ska helst vara kring 18–20 grader och soliga dagar får temperaturen gärna gå upp till 25 grader. Varma sommardagar när solen står högt på himlen måste det finnas möjligheter att lufta i växthuset, automatiska luftningsluckor underlättar, men även att duscha bladen sänker temperaturen runt plantan.

Att skugga växthuset genom att utvändigt stryka rutorna med vit kalk eller ha någon form av tunn gardin på insidan kan också vara ett alternativ för att få en jämnare dygnstemperatur i växthuset. Men var medveten om att för mycket skuggning kan hämma tillväxten då gurkplantor älskar ljuset.

Värme i kombination med stark ljusinstrålning gör att gurkplantorna använder mycket vatten. Här är det viktigt att de ges en jämn vattentillgång. En automatisk droppbevattning kan underlätta.

De flesta gurksorterna för växthusodling är enkönade, det vill säga det finns enbart honblommor, och gurkorna utvecklas utan att befruktning sker.

Odla gurka i kruka - plantera om gurka

  • Fyll en stor kruka eller hink med hål i botten ungefär till tre fjärdedelar med grönsaksjord, och sätt ner hela gurkplantan med jordklumpen i samma nivå som den stått tidigare.
  • Fyll på med grönsaksjord runtom.
  • Tryck till lite lätt på jorden – inte på jordklumpen. Den del där plantan och jorden möts (rothalsen) bör vara högsta punkten, plantan mår bäst av att vattnet rinner bort från stjälken/plantans mitt.
  • Vattna rejält.
  • Gurka kräver uppbindning. Börja tidigt att stötta din planta med spaljé eller tråd att klättra på.

Odla gurka på friland* eller i odlingsbädd

  • Tänk på att välja en frilandsgurka eller gurka för utomhusodling om du vill odla gurka på friland. Frilandsgurka är generellt mycket mindre än den gurka vi är vana vid att köpa i mataffären, exempel på sorter är Västeråsgurka och djungelgurka. Båda sorterna lämpar sig väl för inläggning.
  • Har du köpt färdig planta, eller planterar ut din frö-planta, tar du bort plastkrukan från plantan och sätter ner hela jordklumpen i samma nivå som den stått tidigare. Den del där plantan och jorden möts (rothalsen) bör vara högsta punkten, plantan mår bäst av att vattnet rinner bort från stjälken/plantans mitt.
  • Vattna rejält, så att jorden slammar igen, första gången.
  • Tänk på att inte sätta plantorna för tätt, gärna 40-50 cm mellan plantorna.
  • Gurka behöver bindas upp för att kunna klättra så var beredd med en spaljé redan tidigt.

* Med friland menas att man planterar direkt i marken

Se upp för kylan

Gurkplantor är känsliga för kyla och extra känsliga är sorterna som ska odlas i växthus. Ska plantorna planteras utomhus måste de avhärdas, vänjas vid att stå ute. När det är ungefär 15 plusgrader utomhus är det lagom att påbörja avhärdningen. Låt dem stå ute några enstaka timmar de första dagarna och undvik blåsig placering.

Skötsel av gurkplanta och gurka

Oavsett om du har en växthus- eller frilandsgurka föredrar de en varm och vindskyddad plats. Du behöver också tillföra näring kontinuerligt under säsongen. Använd flytande näring när du vattnar, dosering läser du på förpackningen. För att ge din gurkplanta kraft att växa bör du gallra bort ungefär vartannat gurkämne som växer fram, då får de kvarvarande gurkorna mer kraft från plantan och kan växta sig stora och fina.

Att binda upp gurka

Gurka behöver stöd. Bind fast plantan mot en spaljé, bambupinnar eller liknande. Du kan också fästa en bindtråd från taket ner till plantan och sedan låta gurkplantan själv fortsätta klättra uppåt längs tråden. Det finns en mängd olika hjälpmedel för att binda upp dina gurkplantor i din Blomsterlandetbutik. Här kan du också hitta uppbindning, blompinnar och spaljéer online.

Skörda gurka

Skörda gurkor vartefter de mognar löpande under säsongen, förvara dem sedan i rumstemperatur. De förlorar sin goda smak i kylskåp.