Vita vinbär 'Vit Jätte'

Ribes (Vita Vinbär-Gruppen)

Upprättväxande buske som får rikliga skördar av stora, gulvita bär i långa, täta klasar med syrlig smak. Frisk sort. Rikligast skördar i soligt läge.
Frisk sort med ett kraftigt, upprätt växtsätt. Ger rikliga skördar av stora, gulvita bär i långa, fyllda klasar. Varje klase är lång, upp till 10 cm och består av många bär. Smaken är god och syrlig. De C-vitaminrika bären används till bland annat; sylt, saft, paj och bakverk, är även god att äta färsk. Sorten drabbas sällan av svampsjukdomar.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären ofta små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla. Vita vinbär ratas oftast av fåglar.

Beskärs efter skörd genom att gallra ut enstaka äldre grenar på olika höjder. Detta görs med 3-5 års mellanrum. Vita vinbär ger bär på äldre ved jämfört med svarta vinbär som får bär på yngre ved, därför föryngringsbeskär man inte vita vinbär lika ofta. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Vita vinbär tål beskärning året om men undvik att beskära på våren. Äldre exemplar kan behöva stöd.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Vita vinbär är resultatet av en skalmutation hos röda vinbär, bären saknar helt pigment och ser allt från gula till helt genomskinliga ut.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Jordmån:
Näringsrik jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt