Flitiga Lisa

Impatiens walleriana

Klassisk sommarplanta som trivs bra på en halvskuggig eller skuggig plats och blommar utan avbrott under hela sommaren.

Trivs bäst i halvskugga eller skugga i lätt, mullrik jord, som bör hållas jämnt fuktig. Lämplig som kantväxt, under stamväxter, i kruka eller balkonglåda. Passar också i ampel. Blommar utan paus. Sorter med dubbla blommor är ofta något högre. Självrensande, kravlös. Mycket frostkänslig.

Namn: Flitiga Lisa, Impatiens walleriana

Det latinska ordet impatiens betyder både känslig och otålig. Känslig syftar på den känsliga frökapseln och otålig på just att den blommar oavbrutet.

 

Ursprung: Tropiska Ö och S Afrika.

 

Blomman: De ursprungliga blommorna är flata, 3-5 cm vida och har en lång, smal böjd sporre undertill. En del moderna sorter har fyllda blommor.

 

Bladen: Bladen är ljust gröna eller mellangröna och spänstiga. På en del sorter är de elliptiska, på andra hjärtformiga.

 

Färger: Färgerna är starka och klara i allt från vitt till nyanser av rosa, orange, rött, lila och tvåfärgade. Grenarna är ljust gröna och kan ha inslag av rosa-röda ränder.

 

Säsong: Flitiga Lisa säljs tidigt på året som krukväxt och under hela våren fram till midsommar som utplanteringsväxt.

 

Växtplats: I väntan på utplantering, får flitiga Lisa stå ljust men inte i stark sol inomhus. Ute trivs den bäst i skugga och i lätt eller vandrande skugga. Friplanterad i jord och i rabatt bör jorden vara väldränerad, närings- och mullrik och inte torka ut fort.

 

Vatten och näring: Vattna så att jorden inte torkar ut. Om planteringsjorden inte är långtidsgödslad, häller du svag dos av Blomsterlandets flytande Trädgårdsnäring i vattnet ända till sensommaren.

 

Hur du gör sedan: Ge plantorna för utebruk stor kruka och god jord, Blomsterlandets Yrkesodlarjord är bästa tänkbara. I stor kruka är det lättare att hålla jorden fuktig. Flitiga Lisa klarar att torka till någon gång, men bladen rullar ihop sig, torkar och kan falla av. Plantera ihop flera i hög kruka eller ampel – underbart. Flitiga Lisa fyller hela krukan och ger sig över kanterna till ett stort halvklot. Eller plantera ihop flitiga Lisa med andra växter med samma krav. Snöflinga t ex trivs också i skuggan liksom lobelia, som fint växer sig in i flitiga Lisas grenverk. En margerit ger höjd. Friplanterade täcker växterna stor yta och blir en färggrann, levande matta. Flitiga Lisa rensar sig själv, men vissna blad bör du plocka bort.

 

Värt att veta: Av flitiga Lisa finns det ett stort antal sorter. De flesta, vanligaste och mest kända är indelade i grupper, Serier. Två kända är Fiesta- och Super Elfin- serien, som båda innehåller många färger och nyanser. Pixie-serien är en grupp mindre sorter, nästan i miniformat, mycket söta och otroligt blomrika. En del sorter har fyllda blommor och kallas ibland för rosenlisa.

Flitiga Lisa fick år 1882 namnet sultanens springkorn. Frön till dessa första plantor hade sänts från sultanatet Sansibar i Afrika till England och fick namnet för att hedra sultanen där. Springkorn för att frökapseln vid minsta beröring springer upp och slungar iväg fröna

Under första frostnatten till hösten dör växten. Kan övervintras frostfritt och komma tillbaka.

 

Skötselråd

Blomfärg:
Enkla eller fyllda blommor.
Näring:
Långtidsverkande näring, flytande trädgårdsnäring och krukväxtnäring för blommande växter
Höjd:
30 till 20 cm
Övriga namn:
Rosenlisa (de med dubbla blommor).
Jordprodukter:
Yrkesodlarjord
Växtsätt:
Lågt och kompakt