Lavendel
Lavandula angustifolia
Produkten går inte att köpa just nu.
Trivs bäst i full sol i lätt, mullrik, sandblandad, väldränerad jord. Kan även placeras i lätt skugga. Tål lätt torka. Passar i blandade rabatter, som kantväxt, låg häck och i kruka. Även i höstkrukor. Både blad och blommor kan torkas. Kan användas i matlagning och bakning och till doftpåsar. Klipp ner lavendel på våren för att hålla plantan tät och kompakt.
Namn: Lavendel, Lavandula angustifolia, Fjärilslavendel, Lavandula pedunculata
Ursprung: Spanien, Frankrike, Italien och andra länder kring Medelhavet.
Blomman: Blommorna är ca centimeterlånga, tvåläppiga och utan blad. De sitter i kransar, som bildar ax. På fjärilslavendel växer ljust färgade högblad ut i toppen. De sitter två och två, är tunna, skira som fjärilsvingar. Blommorna är fulla av nektar och de doftar gott.
Bladen: Bladen är smala, grågröna och har invikta kanter. De ser ut som barr men är mjuka att ta om, att smeka. De doftar aromatiskt, som lavendel men fjärilslavendelns doft påminner också om pinjerna i söder.
Färger: Oftast är blommorna ”lavendelblå” eller blå i andra nyanser, men finns även i vitt och rosa.
Säsong: Högsäsong under april – augusti, men finns både tidigare och senare.
Växtplats: Både i kruka och rabatt trivs lavendel bäst på solig plats och i kalkrik, gärna lite sandig och mager jord.
Vatten och näring: Lavendel i kruka vattnar du så att jorden hålles lätt fuktig – aldrig blöt. Svag dos näring lite då och då. De som växer i rabatt behöver vattnas bara om regnet uteblir och behöver inte gödslas.
Hur du gör sedan: Kanske köper du en lavendel tidigt på våren för att njuta av den i uterum eller på glasad balkong. När det våras, kan du plantera ut den i stor kruka eller rabatt. Viktigt är att den inte står blöt – särskilt inte över vintern. Vid sträng kyla eller barfrost kan du täcka plantan lätt, skydda den med t ex granris, torra löv eller vinterväv.
Även om du bor i trakter, där lavendel inte övervintrar, kan du odla den. Plantera den i stor kruka, som du lyfter in till hösten och förvarar ljust och frostfritt. Vattna ytterst försiktigt! Till våren kan du beskära plantan. Klipp den lite runt – inte tvärs över – så blir det en ännu vackrare buske. För att hålla busken riktigt fin, kan du vartannat år skära ner den hårt, nästan till marken.
Värt att veta: Lavendel är en halvbuske, som förvedas nertill. Den odlas mest som prydnads- och dekorationsbuske men även kommersiellt för att utvinna olja till parfymtillverkning. Den franska provinsen Provence är världsberömd för sina lavendelfält, men även i Sverige finns odlingar! Har du stenlagd gård? Pröva något nytt! Tag bort några stenar och plantera lavendel i stram kvadrat eller mjuk cirkel. Det ger liv -och doft! – åt hela gården.
Lavendel har i alla tider använts som lugnande och kramplösande medel, sällan som medicin. Både blommor och blad är härligt doftande. Plocka blommorna, när de första börjar slår ut, torka dem och använd i doftkuddar till linneskåpet, bind buketter och kransar till dekoration i rummet. Smaksätt kakor och skorpor – med försiktighet. Dina finska pinnar och drömmar blir överraskningskakor med lavendelblommor i degen.
Som du förstår, har du mycken glädje av en lavendelplanta.
Skötselråd
- Blomningstid:
- Juli och augusti
- Näring:
- Trädgårdsgödsel och trädgårdsgödsel
- Höjd:
- 30 till 40 cm
- Doft:
- Ja
- Vintergrön:
- Ja
- Jordprodukter:
- Planteringsjord och medelhavsjord
- Växtsätt:
- Buskigt
- Beskärningstid:
- På våren
- Beskärningssätt:
- Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå