Kroton

'Sunny Star'

Codiaeum variegatum 'Sunny Star'

Otroligt färgstarka blad med vackra mönster. Kroton är mycket effektfulla växter!

Ljus, solig plats och mager jord ger bladen klarare färger. Växten trivs inte under 18°, och inte över direkt värme. Duscha bladen ofta om luften är torr. Vattna helst med kalkfattigt vatten. Bladsaften kan irritera huden, använd handskar vid omplantering etc.

Namn: Kroton, Codiaeum variegatum

 

Ursprung: Kroton kommer ursprungligen från Filippinerna och Java till NÖ Australien och Fiji.

 

Blomman: Blommorna är oansenliga, små, har fem kronblad och 20-30 ståndare tätt ihop till en ullig boll.

 

Bladen: Bladen har starka färger, är två- eller flerfärgade i grönt, rosa, rött, crèmevitt, gult, orange. Mönstret kan bestå av prickar, fläckar, streck eller skiftningar. Inget blad är likt de övriga. Formerna varierar mycket från små, smala till breda, från hela till djupt flikiga.

 

Färger: Det är bladen, som har skiftande färger, blommorna är små, som vita pärlor.

 

Säsong: Kroton finns att köpa året om.

 

Växtplats: Trivs bäst på ljus plats men skuggas i söder på sommaren. Även i halvskugga trivs växten väl, men färgerna bli klarare i ljust fönster. Rumstemperatur året om.

 

Vatten och näring: Vattna så jämnt att jorden hålls lätt fuktig, den bör inte torka., inte ens på vintern. Däremot kan överdriven vattning vintertid orsaka bladfall. Om ditt kranvatten är mycket hårt, bör du mjukgöra det. Häll svag dos näring i vattnet från vår till höst och resten av året samma svaga dos men bara en gång i månaden.

 

Hur du gör sedan: Kroton trivs i varm och fuktig luft. Undvik att placera växten över direkt värme och fukta luften, om den är torr. I torr luft angrips växten mycket lätt av spinnkvalster och trips. I förebyggande syfte kan du trycka ner s k giftpinnar, Provado+ i jorden. De löses upp, när du vattnar, medlet stiger med saften i plantan och sugande skadedjur får dem i sig och dör.

Om du toppar din krotonplanta medan den ännu är ung, grenar den sig och växten blir som en buske, tät och fin. När det blir dags att plantera om, sätter du den i bara ett nummer större kruka - kroton trivs inte i stor kruka - och kemiskt sur, kalkfattig, jord med grov torv som bas. Blanda alltså gärna vanlig standardjord av god kvalitet med grov torv och sand. Använd handskar, för växtsaften är aggressiv, kan irritera känslig hud.

 

Värt att veta: G E Rumpf levde mellan 1627 och 1702 och var chef för Ostindiska Kopmpaniet. Han gav växten det malajiska namnet croton, som sedan Linné behöll. Kroton har odlats sedan början av 1800-talet och det är känt att den blommade i Botaniska trädgården i Glasgow år 1830. De registrerade sorterna är nu mer än 200, många av de äldre odlas än. Skiljer sig från mängden gör sorten ’Aucubaefolium’ som liknar busken aukuba och sorten ’Appendiculata’. Där bladet slutar fortsätter nerven framåt för att sedan få ett litet blad som ett bihang. En lustig växt med mycket vackra färger.

Att plantera ihop kroton med andra växter kan vara vanskligt – den blir absolut vackrast som solitär och kan om den toppas och beskäres bli en riktigt vacker prydnad.

 

Skötselråd

Bladfärg:
Brokigt bladverk i brända toner.
Näring:
Krukväxtnäring för gröna växter, Svag dos Krukväxtnäring vår -höst, sedan 1 gång/månad.
Läge:
Luftigt och ljust, inte i stark sol.
Vatten:
Håll jorden lätt fuktig.
Ursprung:
Filippinerna och Java - NÖ Australien och Fiji.
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord