Locka fjärilar och andra pollinatörer till din trädgård
Finns det något härligare än en stund i solen mitt bland blommande sommarblommor, perenner och prydnadsbuskar där fjärilar, bin och humlor flyger runt och surrar? Olika växter attraherar våra insekter i olika grad. Vill man omge sig av fjärilar gäller det att skapa en miljö som de trivs i. Här ger vi några tips på hur man skapar en oas för fjärilar och andra pollinatörer.
– Fjärilar och bin dras till växter som doftar gott, är rik på nektar och är färggranna. Har du bara en liten yta, satsa främst på deras favoritväxter, som buddleja, kaprifol, lavendel eller blommande kryddväxter som timjan, trädgårdsnäva, salvia med flera.
– Har du en större yta till förfogande, satsa på olika växter med olika höjd och som blommar under en längre tid, från vår till höst. Brännässlor är kanske inget vi önskar ska frodas i en prydnadsträdgård men för fjärilarna är nässlorna den bästa platsen barnkammarplatsen. Fjärilslarverna äter nämligen av nässlorna.
– Plantera helst flera växter tillsammans, det gör det lättare för pollinatörerna att hitta rätt. De tycker om soliga och vindskyddade platser, så plantera dina växter i ett soligt läge. Ett grunt fågelbad ger dem en möjlighet att dricka varma dagar.
Pollinatörerna är naturens egen trädgårdsmästare och de behöver varierad mat från vår till höst.
Växtval
Generellt kan man säga att det är doftande växter i klara färger rika på nektar som är våra pollinerarvänners favoriter.
Bland buskar är syrenbuddlejan pollinatörernas favoritbuske nummer ett och den kallas också i folkmun för fjärilsbuske. I de trakter i landet där syrenbuddlejan inte är härdig är syren ett bra alternativ.
Populära sommarblommor, perenner och andra trädgårdsväxter
Allium, bergenia, bergklint, höstanemon, blomstertobak, höstflox, rosenstav, jätteverbena, lavendel, rudbeckia, kärleksört, fackelblomster, näva, chokladskära, anisisop, syrener, nepeta, kaprifol, syrenbuddleja och olika ängsblommor.
Kryddfavoriter
Timjan, temynta, isop, salvia och kungsmynta, alla är de älskade av fjärilarna samtidigt som de ger guldkant åt matlagningen.
Växtplatser där pollinatörerna trivs
Fjärilar trivs bäst i varma och skyddade lägen. När de slår ut sina vingar leds värmen in till kroppen. Genom att placera fjärilsväxterna i skyddade lägen och kanske till och med förstärka med läplanteringar som häckar eller staket skapas en varmare miljö. Stenar invid växterna är också bra då de lagrar värme och på så sätt skapas ett bättre mikroklimat.
Ett litet fågelbad är tacksamt. Fjärilarna, bin och humlor behöver vatten att dricka och det kan de göra från fågelbadet. Den riktigt ambitiösa kan också anlägga en liten damm med en sandstrand där fjärilarna kan närma sig vattnet.
Sätt upp ett insektshotell
Locka nyttiga pollinerare som fjärilar, bin, humlor och nyckelpigor till din trädgård, genom att sätta upp ett insektshotell. Ett insektshotell är en fantastisk boplats för många av våra värdefulla pollinatörer.
Året om
För att fjärilar ska klara hela sin livscykel krävs också att det finns lämpliga växter för äggläggning och mat till larverna. En bra och lättodlad växt för detta ändamål är brännässlan. Att plantera (eller låta bli att rensa bort) brännässlor på någon solig plats är bra för att skapa en gynnsam fjärilsmiljö.
En kritisk tid för fjärilarna är våren. Ofta vaknar övervintrade fjärilar tidigt, ibland när det fortfarande finns snö kvar, och då är tidigblommande arter som sälg, gullviva, pärlhyacint, krokus och tussilago exempel på tidiga växter som hjälper fjärilarna att klara sig tills övriga växter går i blom. Ett bra tips att tänka på är att det hela tiden ska finnas något som blommar i trädgården, då har fjärilarna något att äta från tidig vår till långt in på hösten. Ettåriga sommarblommor är utmärkta fjärilsblommor eftersom de blommar under hela sommaren.
Gör en fjärilsbalkong
Fjärilarna kan trivas även på balkongen, under förutsättninga att den är skyddad från vind. Plantera fjärilsfavoriter, som t.ex lavendel, mynta eller timjan.
Här kan du läsa fler tips och se en längre lista över växter som är bra för våra pollinatörer.