Guide

Jordslå växter – så går det till

Att jordslå en växt betyder att plantan grävs ner temporärt på en skyddad plats. Det är ett bra sätt att mellanlanda favoritväxter vid till exempel en flytt, eller avvakta den slutliga planteringen vid inköp av till exempel häckväxter, fruktträd eller rosor.

Anledning att jordslå växter

Att använda sig av en temporär depå, jordslagning, är ett smart sätt att mellanlanda växter.

Växterna grävs ner på en skyddad, gärna skuggig, plats i porös, luftig jord och täcks med förslagsvis täckbark. Dessa nyköpta plantor ska tillbringa jordslagningen över vintern, då är horisontalläge säkrast. 

En kulle är ett bra ställe för jordslagning. Då kan vatten rinna av, samtidigt som gropen skyddas på sidorna. Här jordslås ’Finlands Vita Ros’, en gammal favoritros i väntan på flytt till nya tomten. Täckbarken lindrar effektivt mot kyla.

Jordslagning kan ha flera goda skäl:

  • Man har köpt växter, men tiden räcker inte till för att förbereda den nya växtplatsen ordentligt, med grävning, ogräsrensning och vattning. Särskilt barrotade växter är känsliga för uttorkning och behöver snabbt tas om hand.
  • Man vill göra om en plantering, men vet inte ännu var de äldre växterna ska ta vägen.
  • En nyplantering krockar med en längre semester då man inte kommer ha tid att vattna till exempel en nyplanterad häck.
  • Man flyttar och vill ta med favoritväxterna men hinner/kan inte plantera dem direkt på nya platsen. 
Rosor och häckväxter säljs som så kallat barrotade plantor under höst och vår. Rötterna är känsliga för uttorkning och plantorna måste snabbt tas om hand vid hemkomst. Då är jordslagning ett smart sätt att skydda nykomlingarna i väntan på den avsedda planteringsplatsen.

Jordslå växter – så gör du

Metoden går ut på att försätta växten i en vilopaus, så att den inte torkar ut men heller inte etablerar sig. En luftig, lagom fuktig jord är idealisk.

  • Välj helst en skyddad plats utan gassande sol eller uttorkande vindar. Gärna i en slänt eller intill en mur eller husvägg. Barnens sandlåda eller kökslandet under höst och vinter kan också duga gott.
  • Jorden ska vara luftig och porös, så att inte vatten blir stående. Gärna sandblandad jord, torv, lövmylla eller täckbark.
  • Rensa ytan från ogräs och gräv ett dike på ca 0,5 meters djup. Djupet beror på hur länge växterna ska jordslås. En övervintring i sträng kyla kräver djupare grävning.
  • Sätt nu ner växterna tätt tillsammans, på ungefär samma djup som de stått tidigare.
  • Rosor är ett undantag, de planteras djupare så att förädlingsstället, knölen vid rothalsen, hamnar ca 10 cm under jordytan.
  • Vid övervintring kan växterna läggas horisontellt i diket. Gärna extra skyddade med en presenning mot gnagare och uttorkning.
  • Täck sedan med luftigt material som täckbark, lövkompost, torv, granruskor eller vad som finns till hands.
  • Under jordslagningen gäller det främst att hindra att rötterna torkar. Under heta sommarveckor behöver plantorna vattnas. 
  • Vår och sommar skyddar en fiberduk de ovanjordiska delarna effektivt mot uttorkning.
Här är jordslagningen färdig och vintern kan komma. Det nyinköpta fruktträdet vilar skyddat i sin temporära depå.
En presenning ger ett extra skydd mot gnagare och uttorkning.