Praktiska tips och råd kring allt du gör för att sköta din trädgård.
Experten tipsar
Trädgårdsavfallet kan bli en resurs och inte bara skräp. Här får du tips på vad du kan göra med några av de vanligaste resterna från trädgården för att bli mer "cirkulär", men också info om hur du ska hantera invasiva växter om de skulle dyka upp hos dig.
Biologiska växtskyddsmedel bygger på naturens egna metoder för att göra sig av med sorgmyggor och förebygga gråmögel.
Guide
Enligt Svensk Trädgårds zonkarta är Sverige indelat i åtta odlingszoner och med hjälp av zonkartan kan du se i vilken växtzon din trädgård ligger.
Master class
Att välja rätt växt till rätt odlingszon har du säkert hört förr. Men det går att skapa ett mikroklimat i trädgården och på så sätt kunna odla växter som egentligen inte ska funka där. Här kommer en Master class för dig som är redo för en utmaning i trädgården. Tricket heter zonknäckning.
Har du problem med sniglar, sorgmyggor eller gräsmattelarver? Då kan naturliga nematoder vara räddningen och bli dina bästa små medhjälpare.
Det kan finnas många anledningar till att växter behöver flyttas. Kanske har de blivit felplacerade från första början och blommar sparsamt eller växer dåligt. Eller är du nyinflyttad där den befintliga trädgården inte alls passar dig och din familj.
Ett eget växthus är en dröm för många. En del vill ha växthus för att kunna odla, andra ser växthuset som ett alternativ till uterum och en plats för avkoppling och vila. Här får du tips för hur du ska skapa ett växthus som passar dina behov.
Regnvatten är en naturlig, fantastisk resurs. Det håller hög kvalitet och är en stor tillgång för kretsloppet i din odling. Läs om olika sätt att samla in denna klimatsmarta gratisgåva.
Trädgårdsmästaren Linda Schilén tipsar om hur du skapar boplatser dit de nyttiga, men ofta hemlösa, vildbina och rovsteklarna i våra trädgårdar gärna flyttar in.
Få bättre koll på vad en pollinatör gör och vilka insekter som räknas dit. Och kanske slutar du att vifta bort dem nu när du vet lite mer.
Att vattnet kan bli en bristvara för oss har blivit allt tydligare och vi behöver tänka till hur vi använder de livsgivande dropparna.
Plantera blommor, perenner, buskar och träd som gynnar våra viktiga pollinatörer. Bin, humlor och fjärilar behöver blommande växter från vår till höst, och den här listan hjälper dig välja växter det surras kring.
Att skapa en trädgård i balans handlar om att få bästa möjliga skörd och en vacker trädgård utan att göra skada på omgivningen. Men hur får du bort skadedjuren utan kemikalier?
Vill du locka fjärilar, bin och andra pollinatörer till din trädgård kan du uppmuntra dem att komma genom att plantera växter som de kan suga nektar ur.
Att jordslå en växt betyder att plantan grävs ner temporärt på en skyddad plats. Det är ett bra sätt att mellanlanda favoritväxter vid till exempel en flytt, eller avvakta den slutliga planteringen vid inköp av till exempel häckväxter, fruktträd eller rosor.
Torka och begränsad vattentillgång behöver inte hindra dig varken från att ha växter eller att odla. Det gäller bara att tänka till lite.
Skall du åka bort på en längre semester är det alltid bäst att be någon om hjälp med vattningen. Men det finns mer du kan göra.
Utbudet av trädgårdsredskap är stort och för nybörjaren kan det kännas som en djungel av grejor som man ska välja mellan. Du kommer långt med ett basförråd av trädgårdsredskap.
Rådjur verkar med tiden bli mer orädda för att ge sig in i våra trädgårdar. Vad kan man då göra när de skalat av stammar eller brutit sönder grenar?
Ofta står det angivet på växter vilket pH-värde som är bäst för växten. Vad menas med det? Vi reder ut begreppet.
Att bli av med ogräs kan vara arbetsamt, men med några enkla metoder så kan du enkelt hålla ogräsen till ett minimum, utan att behöva ta till olika kemiska bekämpningsmedel.
Det tråkigt när man upptäcker att resultatet av allt arbete man lagt ned hotas av löss, sniglar eller annan ohyra. Här tipsar vi om enkla förebyggande växtskyddsåtgärder.
Virus- och bakteriesjukdomar är mycket ovanligare än övriga typer av växtsjukdomar. De är också i princip omöjliga att behandla.
En fysikalisk skada beror på en brist eller rubbning i något i växtens miljö och är alltså inte orsakad av något slags ohyra.
De flesta stora problem med sniglar i våra trädgårdar orsakas av mördarsniglar. Men det finns lösningar!
Vi kan tacka våra bin för maten. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar. Men tyvärr är bina hotade på flera sätt.
Vad kan man göra för att undvika att få trädgården uppäten av rådjur, harar och annat vilt? Vi har listat de bästa tipsen här.
Mjöldagg är en av de vanligaste svampsjukdomarna i våra trädgårdar. Typiska symtom på mjöldagg är de klassiska vita, eller gråvita fläckarna på bladen.
Ska det bli ett snigelår i år också? Vi har samlat en lista med tips för att minska problemen.
Höstplantering det bästa latmansknepet. Du slipper passa med vattning lika mycket som vid sommarplantering och när våren kommer kan du bara njuta av resultatet.
Inspiration
Följ trädgårdsmästare Robert Stenboms tips så kan du få ut mer av hösten och samtidigt inleda den kommande våren lite lugnare.
Hur gör man och vilken använder man till vad?
I bland kan det vara svårt att veta vad som menas med vissa begrepp i växtvärden. Här har vi samlat en användbar lista över vanligt förekommande begrepp inom växtskötsel.
För jord, rosor eller löv.
Angrepp av svampsjukdomar är mycket svåra att bekämpa och helt bli av med. Det viktigaste är de förebyggande åtgärderna.
Angrepp av insekter och andra smådjur går vanligen att behandla ganska effektivt. Nyckeln till framgång är, som vid all annan bekämpning, att vara ute i god tid.
Hur mycket vi än försöker undvika skadedjur genom förebyggande skötsel kan våra krukväxter och våra trädgårdsväxter bli angripna av skadeinsekter.
Den spanska skogssnigeln, i folkmun ofta kallad mördarsnigel, har blivit en allt vanligare skadegörare i trädgården.
Myror kan för många ses som ett problem, såväl i våra hus som våra trädgårdar. Här får du tips på hur du kan bli av med dem.
Har du hittat glupska larver i din trädgård? Så här kan du bli av med dem.
Att bin och getingar pollinerar växter är vi alla bekanta med, men visste ni att getingar även äter andra skadeinsekter?
Här är en lista över trädgårdsväxter som anses vara mindre smakliga för rådjur.
Björkved brinner jämnt, avger en behaglig doft och ger en härlig värme till hemmet. Men hur får du ut det mesta av din björkved? Här kommer några tips för att elda effektivt och säkert.