Trädgårdskalender - mars
Vårvintern ställer till problem
Ordet vårvinter säger egentligen allt om hur vädret är i mars. Ömsom vår, ömsom vinter. De flesta växter klarar temperaturväxlingarna bra, och den största faran är faktiskt vårsolen.
De dagar solen lyser starkt kan växter som rosor och olika klätterväxter börja sträcka sig mot ljuset. Kommer det då en riktigt kall period kan växterna frysa tillbaka. De flesta klarar av att börja om, men växter som blommar på årsskotten, till exempel hortensia, kan ha fått skador som gör att årets blomning helt uteblir.
Genom att skugga växter som står varmt och soligt med till exempel juteväv eller dubbla lager fiberduk förhindras de att börja växa för tidigt och de får mindre skador.
Njut av vårlökarna
Vintergäck och snödroppar tittar upp samtidigt som snön drar sig tillbaka. Sen är det snart dags för krokus, kungsängsliljor och de allra första tulpanerna. Gå ut och njut av dem ofta, för denna ljuvliga tid är snart förbi! Ta gärna några foton på rabatten som minne när du ska sätta ut nya lökar till hösten.
Har du haft fördrivna vårlökar i kruka inomhus kan du gräva ner dem så snart tjälen gått ur jorden.
Vårstäda gräsmattan
Kalka gräsmattan, gärna ovanpå den sista snön. När marken torkat upp, och gräsmattan inte längre sviktar på grund av fukt när du går på den är det dags att räfsa bort rester av fjolårslöv, kvistar och annat skräp. Räfsa inte för hårt, då kan du skada gräsmattans rötter. Räfsa även bort eventuellt snömögel.
Mossa behandlas bäst med hjälp av medel mot mossa som vattnas ut över drabbade områden. Om gräsmattan har kala fläckar kan du rugga upp jorden och så i nytt gräs när våren kommer på allvar.
Dags för frösådd
Nu är det äntligen dags att få jord under naglarna! Köp hem fröer till blommor och grönsaker, samt såjord, krukor och gärna ett mindrivhus där du kan förkultivera växterna. Så inte för tidigt, utan följ anvisningar som såtid som finns på fröpåsen. De flesta frön sås ½-1 cm under jord, men vissa frön är ljusgroende och ska då inte täckas alls. Om så är fallet brukar det framgå på fröpåsen. Ta hand om din sådd genom att hålla den lätt fuktig.
Beskärning äppel- och päronträd
Nu är det dags för den årliga beskärningen av dina äppleträd. Unga träd mår bra av årlig beskärning, medan riktigt gamla träd som mest är till prydnad inte behöver beskäras så hårt. Träden svarar på beskärning genom att växa kraftigare, men det gäller att beskära på rätt sätt så att du inte tar bort fruktsporrarna och missar frukten! Alltför hård beskärning kan också leda till onödigt många vattenskott.
Använd vassa verktyg och börja med att ta bort döda, sjuka och skadade grenar. Finns det två grenar som korsar varandra eller växer parallellt nära varandra, ska den ena tas bort. Titta på trädet från lite avstånd, kanske behöver någon större gren avlägsnas för att trädet ska få jämvikt.
Beskärningen syftar till att föryngra trädet för att ge det ny vitalitet och att glesa ut det så att frukten får ljus och sol. Låna eller köp en bok om beskärning om du är osäker.
Päronträd beskärs också nu, men mer sparsamt än äppelträd. Kärnfrukter som körsbär, plommon och persika beskärs på sensommaren eller hösten.
Driv grenar i blom
Att driva fruktträdsgrenar i blom är lätt och ger härlig vårkänsla inomhus. Lättast att lyckas med är körsbär och äpple. Pil, hästkastanj och forsythia brukar också gå bra, och vill du ha en utmaning så prova syren. Ge grenarna ett vasst snitt och ställ dem i en hink med varmt vatten. Duscha dem ofta tills de börjar slå ut. Då ger du dem ett nytt snitt och arrangerar dem i en vas.
Städa försiktigt
Var inte för snabb med att röja rabatterna på våren. Fjolårsriset skyddar perennerna från såväl kalla nätter som den förrädiska vårsolen. Först när du ser att perennerna verkligen är på väg upp är det dags att klippa bort det vissna. Se upp så att du inte skadar knopparna som ligger i jordytan.
Ny kraft till krukväxterna
Börja gödsla dina krukväxter. En halv dos brukar vara lagom i början. Öka efter hand till full dos. Om du ännu inte planterat om krukväxterna är det dags nu. Rätt växtnäring till dina krukväxter hittar du här.
Sticklingar
Har du gamla pelargoner som står och stampar kan du klippa ner dem och ta sticklingar. Klipp av en 8-10 cm lång stjälk, snitta den med en vass kniv och stick ner sticklingen i en kruka med jord. Sätt en plastpåse över som ”miniväxthus”. Även många andra krukväxter kan förökas genom sticklingar. Prova!
Vårkrukorna som hälsar välkommen
En kruka vid grinden eller entrén ser trevligt ut och hälsar dig välkommen hem efter jobbet, men är förstås också ett trevligt blickfång för dina gäster. Det finns en lång rad frosttåliga växter som går bra att plantera i den första vårkrukan. Penséer är de mest kända, men komplettera gärna med förgätmigej, tusenskönor samt prydnadsgräs och kryddväxter som timjan och rosmarin. Narcisser är också väldigt vackert att kombinera.
Nu är butikerna fyllda med blommor som ger vårkänsla, du hittar även ett urval av vårblommor online.
Föryngringsbeskärning
Både prydnadsbuskar och bärbuskar kan ibland behöva föryngringsbeskäras. Det gäller också en del häckar. Detta görs bäst under vårvintern, i mars-april, innan saven börjat stiga. Många växter mår bra av att glesas ut för att ge kraft och utrymme åt nya skott. Hit hör röd- och svartvinbärbuske, korallkornell, snöbär, schersmin och buskrosor. Vissa växter kan man med fördel ge en total nedskärning med några års mellanrum för att få ny kraft och spänst i växten. Bland de växter som klarar detta finns rosenspirea, ölandstok, berberis, snöbär och vresrosor. Är du osäker, låna en beskärningsbok på biblioteket eller fråga i din trädgårdsbutik nästa gång.