Trädgårdskalender - januari

Vintermörkret kan kännas tungt. Men låt dig drömma om våren och fundera på vilka projekt du vill satsa på när ljuset kommer åter.

Tung snö kan skada dina växter

Snö isolerar mot kyla, så därför är det bra att skotta upp snö i perennrabatten. Däremot ska du vara försiktig med att lägga snö över buskar, som kan knäckas av tyngden. Tung blötsnö kan också fläka grenar på större träd och välta hela häckar. Ta därför för vana att sopa större snömassor av växterna efter varje snöfall.

Bli en fågelmatare

Så länge det är mörkt och kallt är det svårt för fåglarna att hitta mat i naturen. Hjälp dem att överleva vintern genom att stödfodra dem med näringsrik fågelmat. Allra bäst är nötter, till exempel jordnötter och frön som solros och hampa. Häng också ut talgbollar och lägg gärna ut några äpplen på marken åt till exempel koltrastar och fasaner.

Undvik ris, bröd och kakor som inte innehåller tillräckligt med näring, fåglarna riskerar bli feta men undernärda.

Tänk på att fåglarna sjunger vacker under sommaren och hjälper dig i kampen mot ohyra och mygg.

Ett bra fågelbord

En bra fågelmatare gör det lätt för fåglarna att komma på maten, men bör vara utformat så att fåglarna inte kan gå runt i maten. Risken är annars stor för att de förorenar bland fröna och de kan då smitta varandra med sjukdomar. Till både frön och nötter finns det numera ”rör” som är lätta att fylla på. Söta fågelmatare i form av små hus är också trevliga och lättanvända.

Trötta krukväxter

Krukväxterna har det tufft nu. Det är både den torra inomhusluften och bristen på dagsljus som gör att de slokar. Vattna försiktigt så att de inte blir övervattnade och håll utkik efter spinn som gärna angriper när det är för torrt i luften. Att duscha bladen då och då på gröna krukväxter kan vara till viss hjälp. Ställ dem i duschen eller använd en sprayflaska. Du kan också hänga växtbelysning över krukväxterna och låta den vara tänd 12-15 timmar per dygn, det kan göra stor skillnad. Välj gärna en lågenergilampa.

Azaleornas tid

När julen är utstädad är det härligt att förgylla fönsterkarmen med något vackert. Så här års är azaleorna som allra bäst, så passa på att skaffa en planta i en färg du tycker om. Orkidéer är också prisvärda vinterblommare som ger glädje under lång tid.

Undvik gnagskador

Rådjur, kaniner, sork och möss har svårt att hitta mat under vintern, och i brist på annat gnager de gärna barken av träd och buskar. Trädstammar skyddar du bäst med någon form av gnagskydd, så kallat stamskydd, i form av kokosfibrer, plastspiraler eller stålnät. Huvudstammen på en vacker buske kan skyddas på samma sätt. Genom att trampa till snön intill växterna hindrar du smågnagare från att ta sig fram till växterna under skaren och gnaga där. Det finns också olika avskräckningsmedel du kan prova, som t ex Trico garden, de innehåller ämnen som djuren ogillar, och därför håller de sig borta.

Trampa inte sönder gräset

Gräset är ömtåligt på vintern. Det är främst fukt som skadar gräset. Ju mer du går på det, desto mer trycks snön till och risken för skador ökar. Ligger snön länge kan det bildas snömögel som tar död på gräset. Men låt barnen bygga sina snögubbar. Trädgården ska ju vara till glädje för alla!

Sätt färg på bordet

En enkel bukett tulpaner kan förvandla hela rummet från grått till färgstarkt! Välj gärna svenskodlade tulpaner och helst dem som börjat visa färg, så brukar resultatet bli lyckat. När du kommer från butik skär du av 2 cm av stjälken med en vass kniv och ställer buketten, med pappret kvar, i en vas med kallt vatten. Efter en timme kan du ta bort pappret och arrangera tulpanerna snyggt i en vas. Här finns tips på hur du kan göra nya varianter på tulpaner i vas.

Fixa redskapen

Gör i ordning dina trädgårdsredskap och verktyg för säsongen genom att tvätta, olja in och slipa dem. Behöver du komplettera med något nytt? Då blir det mycket roligare att gå igång när våren kommer. Se också över gräsklipparen så att den är i ordning, och lämna in den för reparation redan nu om det behövs. Till våren är det kö på verkstan!

På spaning efter rosor

Har du julrosor i trädgården så gå en runda för att se om de börjat blomma ännu. Den vita julrosen, Helleborus niger, brukar vara först uppe medan hybriderna dröjer någon månad till. Och snart kommer de första snödropparna att göra dem sällskap!

Köp fröer

Det är fortfarande i tidigaste laget att börja så, men spana gärna in vårens fröer online eller i våra butker. Det är alltid kul att komplettera sina favoriter med en ny variant, håll utkik efter årets nyheter. Vill du börja extra tidigt så skaffa ett miniväxthus, kanske en värmematta och lite extra växtbelysning. Om du har svårt att låta bli odlingen, så kan chili vara ett bra alternativ att börja med så smått.

Skriv dagbok

Börja skriva trädgårdsdagbok. Det är trevligt att följa utvecklingen av trädgården under året. Notera väderlek och vilka träd och blommor som slagit ut. Skriv också upp vad du sått och planterat, gärna med någon kommenterar om dina förväntningar. Då blir anteckningarna värdefulla minnen att gå tillbaka till.

Januari-tips