Trädgårdskalender - februari
Tung snö kan skada dina växter
Snömössor på träd och buskar är tjusigt, men tung blötsnö är inte bra för växterna som kan brytas av tyngden. Undvik fläkskador på buskar, häckar och träd genom att efter varje nytt större snöfall borsta snön från vintergröna buskar och unga träd. Att gå runt med en piassavakvast och liksom ”knuffa” på växterna brukar räcka om snön inte är för tung. Skotta däremot gärna upp extra snö under buskarna och över perennrabatterna. Där fungerar snön som ett skyddande täcke.
Fortsätt mata fåglarna
Småfåglarna får allt svårare att hitta mat ju längre vintern går. Förse dem med fett i form av talgbollar, fläsksvål, kokosfett eller osaltat smör. Jordnötter är också en bra källa till fett. Det finns särskilda fågelmatare som passar för nötter, föda som uppskattas av många fåglar. Fröblandningar lockar till sig en mängd olika småfåglar, särskilt omtyckt är solrosfrö. Släng inte ut mängder av bröd och ris, det innehåller inget som fåglarna egentligen behöver. Undvik allt som är salt eller innehåller mycket kryddor, som saffran. Några äpplen på marken blir koltrastar och en del andra fåglar glada för. Fortsätt mata fåglarna en bra bit in på våren, så stannar de kvar och hjälper de dig mot ohyran i sommar.
Ett bra fågelbord
En bra fågelmatare gör det lätt för fåglarna att komma åt maten, men den bör vara utformad så att de inte kan trampa runt i fröna. Risken är annars stor att de förorenar bland fröna och de kan då smitta varandra med sjukdomar. Till både frön och nötter finns det numera ”rör” som är lätta att fylla på. Söta fågelmatare i form av små hus är också trevliga och lättanvända.
Skydda träd från rådjur och gnagare
Rådjur, kaniner, sork och möss gnager ibland på växterna och kan på sina håll orsaka stora skador. På vintern är vedartade växter, buskar och träd, mest utsatta. Trädstammar kan skyddas med olika former av stamskydd, i form av kokosfibrer, plastspiraler eller stålnät. Huvudstammen på en vacker buske kan skyddas på samma sätt. Genom att trampa till snön intill växterna hindrar du smågnagare från att ta sig fram till växterna under skaren och gnaga där. Det finns också olika avskräckningsmedel du kan prova, som t ex Trico garden. De innehåller ämnen som djuren ogillar, och därför håller de sig borta. Ibland kan rådjur skrämmas av enkla saker som upphängda cd-skivor eller fårull. Tyvärr vänjer de sig ofta snabbt och blir orädda igen. Om trädgården gränsar till ett område rikt på rådjur kan ett viltstängsel vara nödvändigt.
Gå inte på gräsmattan
Gräset är ömtåligt på vintern. Det är främst fukt som skadar gräset. Ju mer du går på det, desto mer trycks det till och risken för skador ökar. Använd därför plattsatta gångar så mycket som möjligt, och undvik att gå på gräset. Ligger snön länge kan det bildas snömögel som tar död på gräset. Undvik i möjligaste mån att lägga stora mängder snö på gräset.
Plantera om krukväxterna
Nu när ljuset börjar återvända är det dags att plantera om krukväxterna. Skaka av gammal torr jord, tvätta krukorna, fyll på med nyköpt blomjord och ge dina växter en bra start på det nya året. Om tillväxten varit kraftig byter du till en större kruka, annars är det inte nödvändigt.
Provodla gamla fröer
Gamla fröpåsar som ligger oöppnade eller bara delvis använda kan mycket väl innehålla livsdugliga fröer. Testa grobarheten genom att fukta ett hushållspapper och så ut ett antal frön och se hur många som gror. Lägg pappret i en plastburk eller –påse för att behålla fukten. Minst hälften bör gro för att det ska vara lönt att så ut resten av fröerna till våren.
Tänk på att fröer ska förvaras torrt, helst svalt och gärna mörkt.
Ny färg i fönstret
Det märks att dagarna blir längre och det är härligt att fylla fönsterbrädan med nya växter. Så här års finns det många blommande krukväxter, bland annat azaleor och orkidéer som allra finast. Jordvivor är färgstarka krukväxter som är jättefina att duka med. De är inte så långlivade inne, men kan sedan planteras ut i rabatten.
Första vårblommorna
Pärlhyacint, vintergäck, krokus och kungsängslilja. Det är några av de mest omtyckta vårblommorna på lök. Nu är butikerna fulla med fördrivna lökväxter i små krukor så att alla som vill kan ta förskott på våren. Ett enkelt och härligt sätt att välkomna våren på!
Botanisera bland årets nya fröer
Önskelistan på fröer för årets odling brukar vara lång och snart fylls butikerna av nya fröer. Du hittar förstås gamla godingar som du känner till men oftast också en hel del nyheter. Vill du vara säker på att få en viss sort så var ute i god tid med dina fröinköp. Populära sorter och nyheter brukar ta slut först. Förvara fröerna torrt i rumstemperatur tills det är dags att så, när framgår på fröpåsens baksida.
Förbered årets första sådd
I februari kan du börja förodla en del av sommarens grönsaker och blommor. Purjolök, selleri, kronärtskocka och chili är några av dem som bör i jorden tidigt för att hinna utvecklas. På blomstersidan är det pelargon, heliotrop och jätteverbena som ska sås först.
Köp hem såjord, såkrukor och fröer i god tid. Har du gamla krukor så tvätta dem noga och se så att de är hela. Använd aldrig smutsiga krukor, som kan föra över sjukdomar. Såjord är speciellt anpassad till sådd. Växter som har lång utvecklingstid är särskilt känsliga och behöver därför en bra jord. Har du gammal jord kan du lägga ut den i rabatterna eller bottna riktigt stora utomhuskrukor med den.
Fixa redskapen
Gör i ordning dina trädgårdsredskap och verktyg för säsongen genom att tvätta, olja in och slipa dem. Då blir det mycket roligare att gå igång när våren kommer. Se också över gräsklipparen så att den är i ordning, och lämna in den för reparation redan nu om det behövs. Till våren är det kö på verkstan!
En snödroppsbukett
Snödroppar är underbara snittblommor. Det räcker med en liten nätt bukett för att du ska kunna njuta av dem. Doften är svag, men ljuvligt söt. Ställ gärna den lilla vasen (kanske ett snapsglas) på en spegel så kan du dessutom se blommornas vackert tecknade innanmäte. Ett alternativ, om jorden är tinad, är att gräva upp några lökar och sätta i en kruka på bordet. Efter blomningen kan du gräva ner lökarna igen.
De första penséerna
Har du en inglasad balkong, en veranda eller ett uterum som du börjar använda tidigt, så är det all idé att köpa några krukor med penséer att förgylla tillvaron med. De tål ju lite frost och du behöver därför inte passa dem så noga. Men glöm inte vattna igenom jorden, uttorkade växter är känsligare för minusgrader. Så snart temperaturen klättrar över nollstrecket på dagarna kan du flytta ut krukan på entrétrappan.