Trädgårdskalender - april
Krukväxterna sätter fart
Det allt starkare solljuset och ökat antal soltimmar sätter fart på krukväxterna. Hjälp dem att hålla sig friska och starka genom att ge dem näring varje vecka. Dags att öka näringsmängden från halv till full dos (se förpackningen).
Vårsolen är tuff - risk för skador på växter
Så länge det är tjäle i jorden kan växterna inte ta upp något vatten. Alltför stark vårsol kan göra att de sätter igång att växa tidigare än de borde och då riskerar de att torka ihjäl. Skydda växter som står soligt, och vintergröna växter som exempelvis en ung tujahäck, genom att skugga dem med säckväv eller några lager fiberduk.
När jorden är tinad är det viktigt att ta bort täcket igen och vattna, om det är torrt i marken.
När jorden reder sig
När jorden torkat upp så mycket att den inte klibbar fast vid spaden när du gräver, säger man att den reder sig. Då är det dags att börja förbereda kökslandet för sommarsäsongen.
Förbättra jorden med till exempel säckar med kogödsel och hönsgödsel, eller välbrunnen hästgödsel om du har tillgång till det. Är jorden kompakt kan du även tillföra kompost och barkmull för att ge den en bättre struktur. Blanda den befintliga jorden med jordförbättring och gödning och avsluta med att kratta ytan så att den blir jämn och fin.
Första sådden ute
Vissa grönsaksfröer är tåliga mot kyla och kan sås direkt i kökslandet när temperaturen nått över fem, sex plusgrader. Till dessa tuffingar hör spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Optimal groningstemperatur ligger några grader högre, kring 15-20 grader, så att vänta några veckor om det är klibbigt i jorden är inte fel. Ta tempen med en jordtermometer om du är osäker.
Bra start för värmeälskare
Värmeälskande grönsaker behöver en bra start. Under april är det smart att så fänkål, gurka, melon, pumpa, broccoli i små krukor för senare utplantering. Squash, bönor och sallat kan sås direkt i landet under maj när jorden är uppvärmd, men att förodla dem i småkrukor på fönsterbrädan eller i växthuset från slutet av april skyddar dem från såväl hastigt väderomslag som sniglar och annan ohyra.
Förodling
Det går fortfarande bra att så egna sommarblommor inomhus för senare utplantering. I början av april är det dags att så bland annat blomstertobak, sommarflox, murbinka, lejongap, zinnia och buskkrasse. Senare halvan av månaden är det dags för rosenskära, lobelia, blåklint, luktärt, solros och jungfrun i det gröna bland andra. Tänk på att använda rena krukor och en bra såjord. Ett minidrivhus underlättar dina sådder. Och glöm inte namnskyltar!
Rabarbergodis
Den första rabarbern är mjällast och godast. Ännu lite mjällare blir den om den får växa mörkt. Det kan du enkelt fixa själv genom att sätta en mörk hink upp och ner över plantan när du ser de första knopparna i jordytan. Lägg en sten ovanpå så att hinken inte blåser omkull och titta till plantan varje vecka. Efter den första delikata skörden låter du rabarbern växa i det fria igen.
Snigelkampen är i full gång
Ge inte upp kampen mot sniglarna – och tro inte att vintern tagit ihjäl dem allihop. Nej, börja istället bekämpa dem som överlevt tidigt på säsongen så minskar skadorna drastiskt senare i sommar. Varje snigel kan lägga upp till 400 ägg på en säsong, så genom att bekämpa dem tidigt besparar du dig själv massor av arbete. Enklast lägger du ut snigelmedel i form av små pellets på ställen där sniglarna brukar hålla till. De äter av medlet, känner sig mätta, drar sig undan och dör. De snigelmedel som säljs i Sverige skadar varken miljön eller andra djur än snäckor och sniglar.
Latmasken rensar nu
Du som inte gillar att ha trädgården full med ogräs och avskyr att tillbringa semestern på knä i landet ska börja rensa nu! Ju tidigare du får bukt med ogräset, desto mindre blir det att göra sen. Ettåriga ogräs måste dras upp innan de sätter frö – annars sprider de sig raskt. Fleråriga ogräs som maskrosor, tistlar och kirskål måste grävas upp med rötterna för att de ska försvinna. Använd ett maskrosjärn eller en spade så att du får med hela roten, ända ner på djupet.
När perennerna vaknar
Kan du tydligt se det gröna på perennerna, de fleråriga växterna, titta upp ur jorden, ja då är det dags att börja ”städa” i rabatten. Klipp ner fjolårsriset, men var noga med att inte skada de nya knopparna. Riset kan du lägga i komposten, gärna finklippt så bryts det ner snabbare. Efteråt kan du toppa rabatten med välförmultnad kompost som stått över vintern, eller med 3-4 cm perennjord eller barkmull för att öka mullhalten i jorden. Mylla ner försiktigt i det översta jordlagret med en kratta.
Dahliorna kan plockas fram nu
Ta fram dina dahliaknölar och plantera dem i krukor så kommer de i blom extra tidigt under sommaren. Krukorna kan med fördel placeras i uterummet eller på annan ljus och frostfri plats. Om du låter dem ligga kvar på sin svala och mörka plats för vinterförvaring ännu en tid så duscha dem med lite vatten, så att de inte torkar ut för hårt.
Egen färskpotatis
Vill du ha egen potatis till midsommar är det nu du ska köpa sättpotatis! Varför inte prova lite olika sorter och upptäcka smakskillnaderna på vår mest odlade knöl?! Lägg sättorna till förgroning på en ljus plats med 5-15 grader varmt.
Stora städdagen
Tvättade du alla trädgårdsredskap och krukor innan du satte undan dem i höstas? Om inte, så är det dags att göra det nu, innan säsongen sätter igång på allvar. Smutsiga krukor och redskap kan föra med sig olika växtsjukdomar till de nya plantorna, så det kan löna sig att ta en städdag i redskapsboden! Passa på att se över gräsklipparen och lämna den till service vid behov.
Vårens första krukor
Du glömmer väl inte vårblommorna i utomhuskrukorna? Även om vintern inte släppt greppet helt går det att fylla urnor, korgar och krukor med frosttåliga växter såsom penséer, tusenskönor, förgätmigej och olika lökväxter till exempel kungsängsliljor, påsk- och pingstliljor. Det blir ett härligt och välkomnande blickfång vid grinden eller ytterdörren.