Trädgårdsliv med Krickelin
I centrala Varberg finns ett hus som är känt i hela blogg-Sverige. Intill huset finns en trädgård och i den trädgården ett växthus med en vinranka som klättrar längs med taknocken. Och så labradoren Boris som troget sällskap. Vi är hos Kristin Lagerqvist för att prata trädgård, planer, färger, dahlior och blomsterarrangemang men det blir på sätt och vis också ett samtal om livet. Men så rymmer också en trädgård alla livets skeden.
Vem är Kricklin?
Jag är en 42-årig trebarnsmamma som har lite olika ben att stå på. Jag finns på sociala medier där jag vill inspirera, jag driver varumärket KLco (uttalas kåellseo) och brinner för social hållbarhet.
Hur började din resa med bloggandet?
Jag startade bloggen 2008. Jag hade en kompis som bloggade om loppisfynd och hon introducerade mig för blogg-världen. Men då handlade det mest om att man kunde berätta om sina intressen och nätverka med andra som var intresserade av samma saker. Då var det inte alls kommersiellt. Och just då var jag hemma med barnen, så det fanns både tid och möjlighet. Jag var inte särskilt intresserad av tekniken men skaffade digitalkamera och dator och lärde mig själv.
Som barn målade och skrev jag mycket och drömde om att jobba med att slå in vackra paket. Man kan säga att jag har mitt drömjobb, fast jag inte visste att det jobbet fanns då. Jag är intresserad av att skapa kompositioner och jag har fotograferat varje dag sedan 2008 när jag skaffade min första digitalkamera. Att skriva på bloggen är lite som att skriva korta noveller, vilket passar mig eftersom jag är lite rastlös. Sedan får man omedelbar respons. Allt detta sammantaget har visat sig funka bra.
Varifrån kommer trädgårdsintresset?
Min farmor var väldigt trädgårdsintresserad och hade fantastiska rododendron, bärbuskar och blommor. Jag växte upp i en rosenträdgård, även om jag mest var intresserad av blommorna – det visuella snarare än själv odlingen i sig. I min första egna trädgård jag flyttade till fanns en jättefin trädgård med mycket ätbart och jag gillade tanken på att kunna pyssla samtidigt som barnen är med.
Hur har du planerat din nuvarande trädgård?
Vi flyttade hit för fem år sedan och här har trädgården fått växa fram organiskt. Jag ville absolut att vi skulle ha ett växthus, men annars har det inte funnits någon egentlig plan eller strategi. Jag tar dit sånt som jag tycker är fint. Tanken har varit att det ska vara hela familjens trädgård. Den ska vara välkomnande för barnen, deras kompisar, vänner och grannar.
Jag har varit mån om att ha många olika rum i trädgården, med många olika ställen att chilla på. Växthuset använder vi jättemycket – här äter vi frukost, lunch och middag under sommarhalvåret. Det gör att säsongen blir mycket längre.
Trädgård för mig betyder något mer än en plats att vara på eller möjligheten att odla. För mig handlar det också om välmående.
Vad betyder trädgården för dig?
För mig är trädgården en del av mitt jobb, jag jobbar ju faktiskt med min trädgård och har kunnat göra mitt intresse till mitt jobb. Men hälsoperspektivet är jätteviktigt för mig. Det är meditativt att vara i trädgården, att kunna få förlora sig i tid och rum för en stund. Jag tror att det ökar mitt välmående och jag märker tydligt om jag inte har prioriterat att vara i trädgården. Förra året jobbade jag så mycket att jag dessvärre inte fick tillbringa så mycket tid här som jag hade önskat.
För mig är hållbarhet viktigt, och att vi försöker leva med säsongerna. I trädgården kan jag visa barnen hur det funkar, från frö till matbord, och att det är viktigt att ha respekt för att någon har lagt tid och energi på att odla maten vi äter och att vi inte ska slänga mat i onödan.
Jag har också lärt mig hur viktigt det är med jorden och jag ser till att tillföra naturgödsel och trädgårdsklipp. Nästa steg blir att starta en egen kompost.
Men framför allt är trädgården till för ens egen skull. Den blir en livsstil. Trädgård är heller inte hjärnkirurgi. Om något går fel så är det inte hela världen. Och det är väl lite av charmen med livet, att det inte alltid blir riktigt som man hade tänkt sig?
Hur ser trädgårdsdrömmarna ut för kommande säsong?
Mitt flöde i sociala medier har handlat väldigt mycket om dahlia under senaste åren och jag kommer att sätta fler dahliaknölar. Jag vet inte vad som hände förra året, men jag fick ofrivilligt många dahlior i cerise fast det inte var vad jag hade förväntat mig. Jag är ute efter toner i aprikos och blekt rosa, fast inte pastelliga nyanser utan lätt brända. Och till det tycker jag att det blir snyggt med mörkt vinrött.
Jag skulle definitivt vilja ha kronärtskocka. Inte så mycket för att äta, utan för att jag tycker den är så vacker. Precis som krondill och koriander som får gå i blom. Och blomstermorot. Och så har jag upptäckt en helt ljuvlig aster som heter Chamois Turm.
Krickelins trädgårdstips
- Sänk kraven och våga vara presti- gelös i din trädgård. Gör det inte svårt för dig.
- Framförhållning och yta underlättar trädgårdsarbetet. Jag kan till exempel vinterförvara mina dahliaknölar i källaren.
- Se till att använda kvalitetsjord. Det är samma för växter som för oss människor – bra näring är viktigt för att må bra.
- Ha tålamod! Se det inte som ett misslyckade om det inte gick enligt plan. Se det som en lärdom.
- Våga toppa dina plantor så de blir buskiga.
- Vissa år har man elementen mot sig utan att man förstår varför. Vissa år blir det helt enkelt mycket löss, för att ta ett exempel. Det betyder inte att det behöver bli så nästa år.