I huvudet på en trädgårdsmästare

Från naturtomt till prunkande trädgård på bara två säsonger. Här får du ta del av hur trädgårdsmästare Robert Stenbom tänker när han skapar sin oas vid torpet utanför Göteborg.

Trädgård för den otålige

Även om man aldrig blir riktigt klar med en trädgård, så vill jag se snabba resultat. Istället för en perenn tar jag tre med en gång. Det innebär i och för sig att jag på sikt kommer att få dela plantor och flytta, men det hör ju till trädgårdsskötsel att dela perenner allteftersom.

Att sätta växterna tätt redan från början har flera för­delar. Om man undviker bar jord i rabatten så torkar jorden inte ut lika snabbt, plus att det blir svårare för ogräset att etablera sig.

Roberts torp i tidig vårsol.

Hitta bästa lägena

Det är väldigt lätt att hamna i fällan att man planterar alla växtfavoriter man har lite här och där utan att ha en plan för sin trädgård. Det är värt att lägga tid på att leta ut var du vill ha sittplatser – både i sol och i skugga – för där kommer du att tillbringa mycket tid. Och att fundera på vilka funktioner du vill ha. En plan yta för lek eller fest kanske? Och en plats för att odla, eller en fruktlund? En trädgård behöver tak och väggar också. Många är rädda att det ska bli för skuggigt med träd, men lite skugga bidrar bara med livfullhet. Jag har en naturtomt, så till väggar har jag inte häck utan buskar vilket jag tycker passar bättre men i en villaträdgård kanske man vill ha häck som avskärmning istället.

Torpet i prunkande sommarskrud. Bild: Robert Stenbom

Tänk på trädgårdens hjältar

Vi ska vara rädda om våra fåglar och pollinatörer som fjärilar, humlor och bin som alla hjälper till i våra trädgårdar. Sätt upp fågelholkar och insektshotell. Se gärna till att det finns ett vattenbad. Att se till att blomsäsongen är lång är också bra, och varför inte välja några blommor som de tycker extra mycket om. Exempel på det är nepeta, rosenstav, trädgårdslök och anisisop – som fler borde plantera, den har samma färg som lavendel och älskas av fjärilar och bin.

Ätbart och njutbart

Trädgårdslandet är också en del av trädgården, så varför inte göra den så vacker som möjligt? Bryt gärna av grönsakerna med ringblommor, krasse och mängder av gräslök. Gurkört, dill och vallmo är också vackert sällskap. Och persilja i mängder, som är både gott och har en fantastisk grön färg. Jag täckodlar, det vill säga jag täcker jorden med gräsklipp så att det inte blir någon bar jord. En del tycker att det är fult men jag tycker det kan vara vackert att se de levande växterna krypa upp ur det gulnande täcket. Med täckodling ökar du mikrolivet i din odling samtidigt som du gödslar, bidrar till en jämnare temperatur i jorden, håller fukten kvar längre och kväver ogräs.

Arrangera sommarblommorna i krukor

Jag arrangerar hellre flera krukor med olika sommarväxter istället för att samla alla växter i en och samma kruka. Det är bara att flytta bort en kruka om något vissnat ner och förnya, allt efter säsong. När man tröttnat på penséerna kan man ta fram en kruka med dahlia, till exempel. Och så kan man enkelt arrangera om krukorna.

Tagetes och alunrot i krukor. Bild: Robert Stenbom

Våga testa orange

Orange är den färg som anses göra oss gladast, så jag förstår inte varför vi inte använder den mer. Testa att sätta åtminstone en kruka med något orange i och det kommer att lysa upp. Varför inte börja med tagetes eller en härlig dahlia?

Glöm inte lökväxterna och knölarna

Vill du ha tidig blomning i trädgården ska du inte glömma bort vårlökarna. De är perfekta att sätta mellan perenner, som ändå vissnar ner under vintern, och så lyser vårlökarna upp när de behövs som mest. Sedan när lökarna vissnat ner täcks de av perennerna. Lite senare kommer allium som svävar över perennerna så där i slutet av maj. I år ska jag dessutom ha ett kar helt fullt av dahlia. Knölarna har jag förgrott i garaget.

Allium. Bild: Robert Stenbom

Roberts favoriter

Perenner

Jag vill slå ett slag för ulleternellen. Den ser kanske inte så mycket ut när man ser den i butik, men i rabatten gör den så att andra växter ser finare ut. Den fyller ut, ger ett mjukt intryck med sina silvriga toner och så är den väldigt lättodlad.

Stjärnflocka för att själva blomman är helt fantastisk när man ser den på nära håll. Den blommar länge, är väldigt snygg mellan andra perenner och så är den en underbar snittblomma.

Stjärnflocka. Bild: Robert Stenbom

Jag buntar ihop nepeta, lavendel och anisisop här. De har likartade färger, de doftar, har lång blomning och lockar pollinatörer. Anisisopen kan bli 90 cm hög och är fin som en uppstickare i rabatten.

Funkian ska man inte glömma bort. Den har fina bladformer och är en utmärkt marktäckare.

Rönnbär. Bild: Robert Stenbom

Buskar och träd

Rönn! Rönnen har så många värden. Den har vacker blomning, vackra bladformer, vacker fruktsättning och vacker höstfärg. Jag har flera olika sorter i min trädgård. Lönn har ju vacker bladform och fantastisk höstfärg och i och med att den ofta har stora blad ger den ett väldigt frodigt intryck. Vidjehortensia är jättefin i större bestånd. Den fyller ut bra och har fantastiska blommor.

Fläder tycker jag man ska ha om det finns plats och smällspirea har både vacker bladfärg och form.

Vill du se mer inspirerande bilder från Roberts torp? Följ honom på Instagram @robertstenbom