Reportage

Dahliadrömmar och njutbara grönsaker

Från nybygge till prunkande trädgård på en och samma sommar. Är det möjligt? Jodå. Med en vision, massor med jord och gödsel plus en stor dos passion går det alldeles utmärkt. Här berättar Erik Dahlin och Patrick Oscarsson om hur de skapade sin oas.

Det är svårt att föreställa sig att den här trädgården kommit till bara på några få månader. Gräsmattan är smaragdgrön och frodig. Flera meter höga solrosor och stockrosor sträcker sig mot himlen. Färgglada dahlior breder ut sig bland lavendel, jätteverbena, kronärtskocka och ros. I odlingsdelen ser rabarbern - som var det första som kom ner i jorden - ut att ha flera år på nacken. Knubbiga kålhuvuden, högresta plantor av svartkål och vippig morotsblast växer i prydliga rader.

Man skulle kunna tro att här bor två riktiga trädgårdsexperter som lyckas med allt de tar i. Men sanningen är snarare att det är google, entusiasm och modet att våga testa som lett dem framåt. Ett och annat bakslag har det faktiskt blivit längs resans gång. Dem lär man sig också av. Men det återkommer vi till.

Erik och Patrick ”blev med hus och trädgård” på vårkanten. Det ena målet med trädgården var att få så mycket blommor det bara går redan samma sommar. Eftersom huset är en hyresrätt vågar de inte plantera träd eller stora buskar.
- Vi var ense om att vi ville maxa blomningen på väldigt kort tid. Därför bestämde vi oss för att köra på dahlia, säger Patrick.

Vi ser trädgården som ett projekt där målet är att den aldrig ska bli klar, för då har vi inget att göra!

De skrattar gott när de förklarar hur hela gästrummet var fullt av hinkar med dahliaknölar som skulle förgro i våras. Men det tog inte så lång tid innan de blev utkonkurrerade, eftersom en hel massa frösådder också behövde plats.

- Då ställde vi dahliorna i växthuset. För att de inte skulle förstöras av frosten ställde vi in en byggfläkt, minns Erik.

- Och någonstans längs vägen lyckades jag blanda ihop hinkarna med dahlia, så nu vet vi inte längre vilken sort som är vilken. Hela rabatten är ett lotteri, skrattar Patrick.

En av hemligheterna bakom växtkraften är jorden. Här har skyfflats på mängder av matjord. Och riktigt, riktigt mycket gödsel. Benmjöl. Kogödsel. Hönsgödsel. Nässelvatten. Ett tag flockades flugorna kring krukor och rabatter. Det var då de insåg att de kanske överdoserat något, berättar de med glimten i ögat.

Allt slit har gett lön för mödan. Av blommorna har det blivit otaliga buketter och ändå exploderar det fortfarande av blommor i rabatterna när vi besöker trädgården i sensommarskrud.

- Vi ville ha det tätt, men det var jättesvårt att föreställa sig hur stort allt skulle bli när man satte ut allt. Plantorna var ju så små i början, säger Erik.

Växthuset var egentligen ett impulsköp, men har fått bli centrum för trädgårdplaneringen. Erik och Patrick har utgått från växthusets placering och sedan planerat utifrån det.

Bakom växthuset har de placerat den stora grönsaksodlingen, som när den närmar sig växthuset blandas upp med blommande buskar. På gräsmattan, som breder ut sig på växthusets yttre sida, står en signalgul matgrupp och drar blickarna till sig. Här finns oaser i oasen.

I växthuset samsas tomater och slanggurka. Flera av hinkarna med tomater har fått flytta ut eftersom det blev för trångt därinne. Förutom att få så mycket blom som möjligt var det andra målet med trädgården att kunna odla ätbart.

- Vi ville kunna lägga in Västeråsgurka, göra egen tomatpuré och surkål. Jag älskar kål. Och bondböna ska tydligen vara bra att använda till guacamole, säger Patrick.

- Man mår så bra av att kunna plocka sin potatis eller sina rödbetor. Alltså, även om man vet vad som finns där i jorden så är det som att hitta en skatt varje gång, säger Erik.

Att vara med trädgård innebär också att uppleva att allt inte blir som man hade tänkt. Som när haren kom och satte i sig de små kålplantorna natten efter att de satts ut, eller när potatisen drabbades av ohyra och de vackra vitkålshuvudena bara sprängdes inifrån, imploderade. Men det går åt andra hållet också: 

 

– Kronärtskocka ska visst vara svårt, så vi är själva imponerade över att vi lyckats med den, skrattar Patrick.
Trädgården om ca 300 kvm har verkligen blivit en förlängning av huset. Här finns grill och matbord för att umgås med fika, middagar och kalas. Den ger också avkoppling och ro.

 

– Det är så skönt att kunna gå ut och känna gräset under fötterna och sätta fingrarna i jorden. Man kommer närmare naturen och landar på nåt sätt, säger Erik.

Trädgården betyder mycket för dem båda. En del av det gemensamma bankkontot som skulle använts till kul saker som resor har fått gå åt.
- Men nu har vi så fint och trivs så bra här att vi inte behöver ut och resa. Man längtar bara hem, säger Erik.

Tro bara inte att deras arbete stannar här. Det finns fortfarande planer framåt.
- Man vill ju kunna njuta av trädgården så mycket som möjligt, året om. Alla årstider har ju sin charm, säger Erik. Till den svalare årstiden ska matplatsen närmast huset få nya sittbänkar och fårskinn. I rabatterna ska de sätta ner granar med olika höjd för att skapa en vinterträdgård. Det finns planer på en plåtkamin att elda i. Kanske halmbalar att sitta på.

- Det ska kännas som att man har en lägereld i skogen, säger Erik.
- Här ska vi grilla korv. Den ska vi så klart ha vår egen ketchup och surkål till, säger Patrick.
Drömmarna och planerna tar inte slut där.

- Ska vi inte ta och odla på framsidan? Där är vi ju aldrig? Och skulle vi inte ha en dahlia-åker, ett fält av dahlior? Jag menar, vill man inte ha det så? säger Patrick. Ett hav av färger att bara ösa ur. Ja, vill man inte ha det så?