Vilken pelargon ska jag använda till vad?

Det finns många olika arter och sorter av pelargoner. Ta fram det bästa ur varje sort och ge dem de bästa förutsättningarna.

Pelargon, Pelargonium zonale-hybrider

– för fönsterbrädan

Den vanligaste typen av pelargon är zonalpelargon. Det är upprätta sorter med något håriga stammar och blad. Zonalpelargon finns i många typer: vissa är små och kompakta medan andra är buskiga och frodiga. Det finns sorter både med enkla och fyllda blommor och ett nästan outtömligt spektrum av färgnyanser. Ett kännetecken för zonalpelargon är att bladen är märkta med en mer eller mindre distinkt ring.

Tack vare den rika blomningen är zonalpelargonerna omåttligt populära och passar för plantering i lådor och krukor på balkonger och uteplatser samt för rabatter i trädgårdar och parker. Regniga somrar gör de sig dock allra bäst i ditt växthus eller uterum. För bästa resultat bör vissna blommor plockas bort.

Svårt att välja? 

Här är några tips på zonalpelargoner med lite olika karaktär. 

Zonalpelargon  (Survivor Idols-Serien) ROSALINDA

Ljuvlig sort med stora, fyllda blommor som kan liknas vid små rosor. Blommorna är lite känsliga för regn så placera pelargonen i skyddat men soligt läge.

Zonalpelargon  (Sunrise-Serien) 'Lavina'

Tacksam sort med vacker färgton, kompakt växtsätt och lång blomningstid. Klarar sig bra även i perioder med lite sämre väder. Fin i balkonglådor och utekrukor.

Zonalpelargon 'Dronning Ingrid'

Klassisk pelargon av Mårbacka-typ som med sitt ostyriga växtsätt uttrycker en romantisk, lantlig känsla. Är en prydnad både för fönsterbräda och uteplats.

Zonalpelargon  'Astrid'

Kompaktväxande, söt pelargon med underbara, fyllda, rosa blommor som skiftar en aning åt aprikos. Utmärkande blomform där blombladens ytterkanter är sammanhållna. 

Zonalpelargon  (Survivor Idols-Serien) 'Indigo Sky'

Rikblommande sort där de mellangröna bladen gör sig fint till de halvfyllda, djupt rosa, nästan lila, blommorna med ljusare mitt. Utvecklas bäst på varm, solig plats.

 

Zonalpelarogon med karaktäristiska mörkare partier på bladen.

Hängpelargon, Pelargonium peltatum-hybrider

– till ampeln och balkonglådan

I motsats till zonalpelargoner har hängpelargoner ofta vaxartade, glänsande blad. Tack vare sitt kaskadlika växtsätt passar hängpelargoner fint till amplar, krukor och balkonglådor. Medan zonalpelargoner kräver att vissna blommor plockas bort för att växten ska se fräsch ut är hängpelargoner ofta självrensande. Överblommade blommor släpper helt enkelt från stjälkarna vilket gör dem särskilt lämpade för personer som gillar överdådig blomning utan att behöva ägna mycket tid att sköta om sina växter. Hängpelargoner finns i ett brett färgspektrum och utbudet av former, från enkla till fyllda blommor, är stort.

Hängzonal: korsning mellan häng- och zonalpelargon

– perfekta för svenska sommarvädret

Hängzonal är korsningar mellan hängpelargon och zonalpelargon. Dessa ganska nya sorter har blivit väldigt populära, eftersom de har fått positiva egenskaper båda pelargontyperna. De blommar rikligt, är tåliga och väderbeständiga, lättskötta samt extremt mångsidiga. Hängzonalpelargoner kan användas både till balkonglådor, krukor och i rabatter och blommar oavsett om sommaren är solig och varm eller regnig och kall. Perfekt för svenska somrar!

Brokbladiga sorter

– ögongodis

Brokbladiga pelargoner odlas huvudsakligen för sina vackra blads skull. Färgerna på bladen varierar från grönt och gult till brunt eller vitt. Många brokbladiga pelargoner har ganska oansenliga blommor och de passar ypperligt till samplanteringar med andra sommarblommor. De flesta brokbladiga pelargoner tillhör zonale, även om de också kan vara häng- eller doftpelargoner.

Den brokbladiga 'Wilhelm Langguth'
Engelsk pelargon ger tidig vårkänsla.

Engelska pelargoner

– för den som vill starta säsongen tidigt

Engelska pelargoner har stora, intensivt färgade blommor, ofta med ett mörkt centrum, och de blommar rikligt redan tidigt på våren. Odlade i England som krukväxter på 1700-talet, föredrar dagens engelska pelargoner fortfarande en plats inne. I motsats till häng-, zonal- och andra utomhuspelargoner blommar denna art inte på sommaren, utan snarare efter en kall period på våren. Idag finns det också moderna sorter som blommar under sommarmånaderna. Dessa kan planteras utomhus, men de kräver att de är skyddade mot regn och vind. Engelska pelargoner har stora, något håriga, njurformade blad och mycket stora blommor. De kan övervintra på en sval, ljus plats i huset. Perfekta för fönsterbrädan.

Änglapelargoner

– romantiskt småblommig

Änglapelargoner påminner lite om de engelska men de har till storleken mindre blommor och blad. Bladen är oftast lite krusiga och blommorna är många. Den vilda arten Pelargonium crispum är förmodligen en av dem som varit inblandad i korsningarna. I motsats till engelsk pelargon är änglapelargon en idealisk balkong- och rabattväxt. Ofta blir änglapelargonerna inte mer än 20-30 cm höga men de finns i många olika färger och former.

Doftpelargoner

– för ljuvlig doft

Under de senaste åren har doftande pelargoner blivit alltmer populära. I jämförelse med många andra pelargoner har de relativt små och mindre pråliga blommor. Men vid den minsta bris eller den lättaste beröringen släpper bladen en mer eller mindre intensiv arom. Doftpelargoner kan ha ett antal olika dofter, från ros till persika, citron och apelsin till mint, cola, kokosnöt och choklad. Dofterna varierar beroende på den kemiska sammansättningen av eteriska oljor som produceras i växtens blad. I naturen tjänar oljorna till att skydda växten mot skadedjur och parasiter. Doftpelargoner kan därför till viss del skydda mot myggor och andra insekter. Doftpelargoner fungerar även bra ute på en balkong eller terrass.

Text och bild överst: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Doftpelargoner odlas främst för doft och vackert bladverk. Blommorna är ofta små, söta men lite oansenliga.