Underbara Claras pelargoner
Kanske är en av pelargonens främsta företräden att den är så ovanligt lättsam? Blomman behöver varken krusas eller daltas med. Det gör ingenting om du glömmer att vattna den ibland eller om den hamnar i ett överhettat växthus några timmar. Pelargonen repar sig nästan alltid och beroende på vilken sort du väljer går det dessutom bra att övervintra den.
Man måste faktiskt inte ställa undan pelargonerna över vintern, men det är i regel en sorglig syn när de står framme. Blomman får ett rangligt växtsätt och bleka, dassiga blad som nästan desperat vänder sig mot ljuset. Jag tänker att vinterdvalan är för pelargoner som en god natts sömn är för oss människor. Välgörande och stärkande. Alltså ställer jag undan blommorna i början av november. De vill stå svalt men inte helt mörkt. Idealiskt är att ställa dem i en sval källare vid ett fönster. Vissa föredrar att klippa ner pelargonen innan de ställer undan dem – men jag brukar låta blommorna vissna ner med blad och allt.
Sedan gäller det att vara försiktig med vattnandet. Ju mörkare de står desto mindre vatten. En vinter glömde jag bort mina pelargoner och under fyra månader fick de bara en enda skvätt vatten. De såg förstås bedrövliga ut när jag tog fram dem på vårkanten. Men när jag rafsat bort alla gamla blad och försiktigt klippt ner grenarna så märkte jag att de var gröna och saftspända inuti. Några veckor senare var pelargonerna fulla med livskraftiga skott!
När jag tar fram pelargonerna från vintervilan klipper jag bort allt dött och gammalt på växten och fyller på med ny jord i krukan. Jag upplever att det stressar blommorna mindre än om jag planterar om dem helt. Det finns särskild pelargonjord att köpa till blommorna men en porös blomjord av hög kvalitet funkar också bra.
Sedan vattnar jag igenom krukan ordentligt, gärna med en skvätt näringslösning. Därefter ställer jag blommorna på soligast tänkbara plats och är försiktig med vattningen. Innan pelargonen hunnit utveckla ett stort bladverk behöver den inte mycket vätska.
Så småningom börjar pelargonen skjuta skott. Håll efter de längsta och rangligaste skotten! Jag tar helt sonika bort dem för att inte riskera att plantan blir för hög och gles. Dessutom är jag noga med att plocka bort alla blomsterknoppar som stjäl energi från plantan. Först senare på våren när pelargonen blivit knubbig och riktigt grön låter jag den gå i blom.
En pelargon vill stå ljust och luftigt och torka upp mellan vattningarna. Den trivs i terracottakrukor och vill ha en skvätt näring i vattnet under hela sommarsäsongen. Plantera gärna ut blommor under sommaren – då brukar de leva upp och växa sig enorma!
Claras pelargontopp!
-
DRONNING INGRID
En tålig sort som liknar 'Mårbacka' men är lite mindre och har dubbla blommor. Otroligt vacker och lättskött. -
Rosengeranium
En doftpelargon också känd under namnet Doktor Westerlund. Namnet fick den av att läkaren Westerlund under slutet av 1800-talet rekommenderade rosengeranium, som luftrenare i kvava sjuksalar. Växtsättet är buskigt och pelargonerna kan under optimala förhållanden bli riktigt stora. -
BROCADE-SERIEN
Att sorterna i BROCADE-SERIEN blev Årets pelargon 2019 är lätt att förstå. Med sina mörka och iögonfallande blad och välfyllda blommor lyser de upp i sommarkrukan. När sommarnätterna blir svalare fördjupas blomfärgen.