Att odla tagetes – från frö eller planta
Tagetes och jordförbättring
Tagetes har flera fördelaktiga effekter på jorden där du planterar den. Tagetes är känd för sin förmåga att avskräcka vissa skadedjur i jorden, som jordnematoder, eller rundmaskar som de också kalls. Rötterna på tagetes utsöndrar ämnen som är toxiska för nematoderna, vilket hjälper till att minska förekomsten i jorden. De pyttesmå skadedjuren är annars en av anledningarna till så kallad jordtrötthet, som gör att man inte kan odla vissa växter och grödor.
Den jordförbättrande egenskapen hos tagetes gör den till en utmärkt kombination ihop med tomater, potatis och morötter, som är särskilt känsliga för nematodangrepp. Även rosor gynnas av att kombineras med tagetes.
Så om du har sett tagetes som inramning av köksträdgårdar eller mellan raderna av grönsaker och potatis, så finns det en logisk förklaring.
Tagetes har också ett relativt djupt rotsystem som hjälper till att luckra upp hårda jordar och förbättrar strukturen.
Man kan också använda tagetes som så kallat gröngödsel. Det innebär att man odlar blommorna för att sedan arbeta ner hela växten i jorden för att förbättra jordens bördighet. Växtmaterialet bryts ner och tillför organiskt material till jorden. Även detta bekämpar förekomsten av de skadliga jordnematoderna.
Som om det inte vore nog med goda egenskaper så är blommorna också otroligt populära hos våra pollinatörer. Tagetes attraherar bin och fjärilar, men också skalbaggar och andra insekter som i sin tur kan hjälpa till att hålla skadedjuren i schack.
Så här odlar du tagetes
Så tagetes från frö:
Om du förodlar frön inomhus använder du krukor eller odlingstråg med såjord. Så dina tagetesfrön i mars-april, eller 6-8 veckor innan planerad utplantering. Så fröna ytligt och håll jorden lätt fuktig.
Fröna gror efter cirka 7-14 dagar, och när det börjar bli lite trångt kan du plantera om dem i separata små krukor innan den slutliga utplanteringen. Omplantera i mer näringsrik jord som yrkesodlarjord för sommarblommor. Plantera ut din tagetes när all risk för frost är förbi. Avhärda gärna plantorna genom att låta dem stå ute dagtid under någon vecka och sedan dygnet runt några dagar.
Direktså eller plantera färdiga plantor
Direktsår du tagetes ute i rabatten eller trädgårdslandet ska risken för frost vara helt över och jorden ska vara uppvärmd.
Du kan också köpa färdiga plantor av tagetes i våra butiker under maj och juni. När du väljer att plantera större plantor blir det lättare att lyckas, för då är plantorna också mer motståndskraftiga mot skadedjur. För tyvärr är tagetes också en favorit bland sniglar och snäckor, så försök att skydda dina plantor så gott du kan vid utplantering eller direktsådd.
Plantering och skötsel
Tagetes trivs bäst i full sol till halvskugga. De är inte särskilt kräsna vad gäller jorden, men föredrar väldränerad jord. Jordförbättra gärna platsen med kompost.
Tagetes är relativt torktåliga men håll jorden jämnt fuktig, undvik att övervattna.
Om du plockar bort vissna blommor får du en rikligare blomning. På hösten när plantorna vissnat ner kan du mylla ner plantorna i jorden och dra nytta av dess jordförbättrande egenskaper.
Sorter och variationer
Tagetes är ett släkte inom familjen korgblommiga växter (Asteraceae) och har sitt ursprung i Sydamerika. Släktet omfattar flera arter som alla är populära i trädgårdar på grund av deras färgglada och långvariga blomning. De vanligaste arterna är:
- Tagetes erecta: Kallas ofta för stor tagetes eller afrikansk tagetes. Denna art har stora, fyllda blommor och kan bli upp till 30-40 cm hög.
- Tagetes patula: Kallas också sammetstagetes eller fransk tagetes. Denna art är lägre och buskigare med mindre blommor som kan vara enkla eller fyllda.
- Tagetes tenuifolia: Har flera namn som kryddtagetes, liten tagetes eller signet marigold. Denna art har små, enkla blommor och används ofta i köksträdgårdar.
Blommorna hos tagetes kommer i många färger, som flera olika nyanser av gult, orange, rött och ibland tvåfärgade kombinationer.
De senaste trenderna inom trädgårdsskötsel har fokuserat på hållbarhet och biologisk mångfald. Därför har sorter som inte bara är vackra utan också funktionella blivit mer populära. Tagetes som hjälper till med skadedjursbekämpning, lockar pollinatörer och förbättrar jordens hälsa är särskilt eftertraktade.