Sommarblommor - vanliga frågor och svar
De vanligaste frågorna om sommarblommor
Måste jag plantera om mina nyinköpta sommarblommor?
Svar: Den kruka, som din växt står i när du köper den, kan du betrakta som ett emballage. Den är beräknad att räcka, tills du får hem den. Då är i regel krukan nästan full av rötter och näringen i jorden är så gott som förbrukad.
Plantera om växterna. Ge dem stor kruka och god, näringsrik jord. Vår Yrkesodlarjord är väl sammansatt och gödslad med långtidsverkande näring, som räcker i flera månader. Här får växterna vad de behöver och de kommer att växa kraftigt och blomma rikligt.
Stora, färdigplanterade amplar och grupper behöver du inte plantera om.
Jag har sparat den jord, som mina sommarblommor stod i förra året. Kan jag använda den i år igen?
Svar: Den gamla, använda jorden har inte samma struktur som ny, den har fallit ihop, blivit kompakt, kanske finfördelad. Det mesta av näringen är förbrukad och du vet inte vilka ämnen som fattas. Om du vill se ett gott resultat, planterar du dina växter i ny jord av god kvalitet. Vår Yrkesodlarjord är bästa tänkbara till krukplanteringar. Räkna ut, vad en liter jord kostar, så märker du att det bara rör sig om en liten slant per kruka. Unna växterna det – så lönar de dig med storslagen växtlighet och blomning.
Den gamla jorden kan fungera som utfyllnad om du har stora kärl att plantera i, men ska växterna trivas behöver du tillföra ny näringsrik jord.
Vilken jord ska jag välja till sommarblommorna – det finns ju så många olika?
Svar: Läs på innehållsförteckningen. Jorden bör inte bestå av enbart torv. Helst ska det finnas både lera, grov sand, lecakulor och t ex barkmull i jorden förutom alla nödvändiga näringsämnen.
Organisk kogödsel och hönsgödsel är långtidsverkande, oorganiska ämnen som i handelsgödsel verkar snabbare.
För att göra det enkelt för dig, köper du en färdigblandad jord som t ex Blomsterlandets Yrkesodlarjord, som innehåller allt det, som dina växter behöver. Den jorden kan du lita på.
Varför måste jag ge växterna näring? Jag vattnar med bara vatten och växterna blir fina ändå.
Svar: Den näring som finns i jorden förbrukas snabbt av nyplanterade plantor i full växt och efter en månads tid är den slut. Om du måste vattna mycket, lakas jorden ut och näringen tar slut ännu tidigare. Du måste alltså ersätta den förbrukade näringen, du måste gödsla.
Det enklaste sättet är att hälla svag dos av flytande näring i vattnet varje gång du vattnar. Du glömmer aldrig bort det och växterna får jämn tillförsel och växer jämnt.
En väl sammansatt näring är Blomsterlandets flytande Trädgårdsnäring. Läs på etiketten om doseringen och följ anvisningarna. Övergödsla inte!
Vad betyder det att jorden är långtidsgödslad?
Svar: Det betyder, att det i jorden finns Blomsterlandets långtidsverkande näring. Det är små korn, som löses upp i precis lagom mängd, när du vattnar och beroende på temperaturen. Växterna får alltså efterhand och under flera månader de näringsämnen de behöver.
Sådan näring finns redan i t ex vår Yrkesodlarjord.
Om du planterar växterna i annan jord, kan du själv blanda näringskorn i den. Du kan köpa näringen hos oss.
Växter som du bedömer ska fortsätta växa och blomma ända till hösten, kan du gödsla med näring i vattnet ända till september från det att du beräknar att näringskornen är slut.
Hur mycket ska jag vattna mina sommarblommor?
Svar: Känn efter! Långt ner i krukan med fingret! Tänk på, att ett jordigt finger betyder en riktig odlare. Om det går kan du också lyfta på krukan vid olika tillfällen och lära dig hur krukan känns när den är nyvattnad eller torr. Är den tyngre är den välvattnad, är den lättare har jorden blivit torr.
Det är inte lätt att vattna rätt. I en hög kruka kan den översta jorden vara torr, medan den i botten är blöt. Låga krukor torkar ut betydligt fortare än normala och de nu så moderna höga.
Vattna rejält – skvättvattna inte. Även rötterna i krukans botten bör få känna av det härliga vattnet, som de suger in i plantan.
Jorden ska inte ständigt hållas blöt, den måste få torka till mellan givorna. Annars finns det inte plats för luft och syre, som är livsviktigt för växten. Rötterna behöver syre för att kunna arbeta, suga vatten och näring till växten. Om inget syre finns, ruttnar rötterna och växten tynar bort och dör.
Det låter kanske krångligt, men du lär dig snart.
När ska jag vattna?
Svar: Det allra bästa för växterna är att du vattnar tidigt på morgonen. Men alla har inte tid och möjlighet då och det måste ju fungera praktiskt. Vattna då hellre i lugn och ro på kvällen, när vattningen kan bli till något njutningsfullt, inte något du tvingas till och snabbt ska klara av.
Undvik att vattna vid middagstid. Risken är stor att växterna hinner sloka, innan vattnet kommer. Om det är varmt och soligt, kan du hellre ge växterna en svalkande dusch mitt på dagen.
Måste krukorna ha hål i botten? Mina är så fina och jag vill inte borra hål i dem.
Svar: Du kan plantera i krukor utan avrinningshål, men du måste vara mycket försiktig med hur du vattnar. Häll ett rejält lager lecakulor eller småsten i botten på krukan. Täck med en bit fiberväv, som hindrar jorden från att rinna ned mellan kulorna /stenarna. Fyll sedan på med jorden när du planterar.
Helst ska de täta krukorna stå under tak, så att du har kontroll på vattnet. Om de står i det fria fylls de lätt av vatten under en regnperiod.
Om krukan fylls av vatten, dränks rötterna, de får inget syre, de kan inte arbeta och växterna slokar och dör alldeles för tidigt.
Vilka växter ska jag välja? Ska jag ta de långa med många blommor eller de knubbiga, som bara har knoppar?
Svar: Låt förnuftet bestämma – inte ögat! Även om de blommande ser lockande ut, väljer du de knoppiga. Om du ändå av något skäl väljer de långa med blommor, bör du klippa ner dem, innan du planterar dem. Växter kommer fortare igång, blir större och kraftigare, om de planteras, innan blommorna kommer.
Slutsats: Välj hellre låga, knubbiga och knoppiga än långa med utslagna blommor.
Trivs alla sommarblommor överallt?
Svar: Det finns växter, som trivs bäst i solen och sådana som trivs bäst i skuggan. Läs på informationen! Alla växter kan växa överallt, men allra finast blir de så klart på den rekommenderade platsen. Men om du gärna vill ha en växt på ”fel” plats – plantera den där! Den kan bli både stor och full av blommor. Avstå inte, bara för att det inte är absolut bästa växtplats för den.
Trivs alla växter tillsammans?
Svar: Ingen sommarblomma avger något slags gift för att få vara ensam herre på täppan. Däremot finns det växter, som växer så kraftigt och är så starkväxande, att de roffar åt sig plats och tränger ut de mer svagväxande. Det är alltså viktigt, att du planterar ihop någorlunda lika starkväxande arter. Läs på växtskyltarna, om du inte redan känner till det.
Kan jag plantera ihop vilka växter som helst i samma kruka / låda?
Svar: Du kan plantera ihop vilka växter som helst under förutsättning att de har samma krav på ljus och vatten. Om du planterar ihop en typisk solälskare med en typisk skuggväxt kommer resultatet inte att bli bra. Likaså om du planterar ihop en växt, som ska stå i ständigt fuktig jord med en som ska torka mellan vattningarna. Läs på skyltarna, så blandar du rätt.
Om du absolut vill ha en växt, som aldrig bör torka bland sådana, som bör torka mellan givorna, kan du göra så. Men då måste du en gång emellan ge just den plantan en omgång. Rikta strålen på bara den plantan. På så sätt kan det fungera.
Måste jag hålla på att plocka och putsa bland blommorna hela sommaren?
Svar: En del växter är vad vi brukar kalla självrensande. När blommorna vissnat släpper växten dem själv som t ex flitiga Lisa och tvillingsporre. I dem behöver du sällan plocka bort visset.
Så finns det andra som t ex fuchsia, margerit och pelargon, som låter de vissna blommorna sitta kvar.
Anledningen till att du bör klippa eller nypa bort vissna blommor är inte bara att de misspryder växten. Du bör ta bort dem, innan de sätter frö. Så går all kraften till växten och inte till frösättningen, växten orkar blomma ännu rikligare.
Varför slutar helt plötsligt en del växter att blomma mitt i sommaren?
Svar: Två typiska exempel på växter, som slutar att blomma, vilar sig ett tag och sedan blommar igen är snöflinga och rumsmalva.
Växter som blommar så rikligt och sätter så mycket frö, blir totalt utmattade, de orkar inte med fler ”barn”. Så slutar de att blomma för att slippa sätta frö och all kraft går till växten. När den tagit igen sig, börjar den blomma igen. Så kan t ex snöflinga vara frodigt grön hela sensommaren för att i slutet av september och ända till efter den första frosten vara översållad av blommor igen.
Kan jag övervintra och spara sommarblommorna, så att jag kan ha dem till nästa år också?
Svar: Ettåriga växter kan du inte övervintra som plantor, vi får passa på och njuta av dem varje sommar när de kommer tillbaka i butikerna.
Ettåriga sommarblommor dör till hösten. De har blommat över och bildat frö, som de släpper till marken. Där vilar fröerna över vintern i eller på jorden, spirar till våren och blommar igen till sommaren. Men oftast står inte blommorna på platser där fröerna kan gro till nästa år, så det är rätt sällsynt att det händer.
Du kan försöka samla in fröer om du gillar att pyssla lite, spara dem över vintern och så det till våren. Glöm inte att skriva växtnamnet på burkarna!
En del av växterna, som vi odlar som ettåriga, är i själva verket fleråriga och kan övervintra om förehållandena är de rätta. De måste vinterförvaras ljust och svalt, frostfritt. Är du lycklig ägare till t ex ett inglasat uterum eller glasad balkong / altan, där du kan hålla några grader över nollstrecket, har du stora möjligheter. Vattna ytterst sparsamt – ju kallare rum desto mindre vatten förbrukar växterna. Våt jord i kallt rum leder till växternas för tidig död.
I februari – mars klipper du ner växterna och planterar om dem i ny jord och till våren börjar de spira och grönska igen.