Så lyckas du med fuchsians sagolika droppar
En fuchsia väcker ha-begäret
Det finns massor av olika sorters fuchsia. Nära släkting till pip- och spikfuchsia är alla de hybrider, alla de otaliga sorter, som finns nu och som man så lätt faller för. Inte underligt att samlarmanin breder ut sig, man blir lätt smittad av dessa måste-ha-plantor och ha-begäret växer.
Alla fuchsiorna är formade på samma sätt. Ett foder med fyra blad skyddar knoppen, öppnar sig när den sväller och slår ut och böjer sig mer eller mindre uppåt. Så syns kjolen, som kan vara snäv, rak och enkel, fylld eller dubbelfylld som en can-can-kjol. Kjolarna dansar i vinden men inte en enda gren bryts. Oftast har foder och kjol olika färg vilket ger ännu mer liv åt blomman precis som den stora, långa, praktfulla ståndarsamlingen gör, där den hänger långt ner. Studera en blomma på nära håll och du fängslas av dess form och ”konstruktion”.
En fuchsia kan ha blommor i mycket varierarande storlek och form. De kan vara små som hasselnötter eller stora som en knuten barnahand. Knopparna är nästan lika vackra med sina skiftande former, klotrunda, spetsiga, droppformiga, pärlbedårande och allt däremellan.
Det finns fuchsia med vita kjolar och lite rosa streck som den gamla sorten ’Göteborgskan’, de finns med både foder och kjol i det ljuvaste rosa som ’Pink Marshmallows’ och de finns med mörkmörka kjolar som ’Orange Mirage’ och ’New Millenium’. Och det finns tusentals andra i otaliga kombinationer. Det är onekligen svårt att välja bara en fuchsia.
Fuchsia finns med upprätt växtsätt, som passar bra i balkonglåda och samplanteringar och det finns hängande sorter, som gör sig bäst i hög kruka eller i ampel - där de kommer bäst till sin rätt. Alla fuchsior, utom de rödbladiga, trivs bäst och blommor rikligast i skugga eller halvskugga, de bör inte utsättas för stark sol.
Ge din fuchsia en rejäl volym jord av god kvalitet som till exempel Blomsterlandets Yrkesodlarjord. I den trivs de! Den är långtidsgödslad, så du kan vänta i flera veckor med att hälla svag dos näring i vattnet. Vattna så jämnt att jorden hålls lätt fuktig, aldrig torr, aldrig blöt. Fuchsia sätter frukt, som kan vara mycket dekorativ men klipp ändå bort dem direkt, eftersom de tar mycket kraft och näring från växten.
Gör något annorlunda av din vackra fuchsia. Forma den till ett stamträd, låt den växa vid spaljé eller odla den som bonsai. Begränsa inte fantasin!
Du kan spara din fuchsia i många år. Till hösten klipper du ner den till hälften, plockar bort bladen och ställer den ljust eller mörkt i frostfritt rum.
Du kan också gräva en djup grop, i vilken du lägger ner plantorna utan kruka, täcker med jord och/eller torv till en kulle, som du täcker med plast så att regnvattnet kan rinna av. Till sist täcker du plasten med torv eller löv. En tidig vårdag utan frost tar du upp dem. De övervintrade fuchsiorna kan du putsa till samtidigt som du planterar om dem i ny, frisk jord. Snart ser du dem grönska och efter en tid blommar de igen.
Passa på att njuta av den otroliga blomsterprakten. Köp en fuchsia, eller varför inte flera?
Plantera din fuchsia
- Häll lecakulor i botten på krukan
- Fyll krukan till 2/3 med t. ex Blomsterlandets Yrkesodlarjord, som är väl sammansatt och långtidsgödslad.
- Tag av plastkrukan, plantera och fyll på med jord.
- Vattna
Skötsel av fuchsia
Vattna så att jorden håller en jämn fuktighet utan att vara blöt. Se till att plantan inte står i direkt solljus, den trivs bäst i halvskugga till skugga. Du kan blanda i svag dos flytande trädgårdsnäring i vattnet varje gång du vattnar och då börjar du en månads tid efter planteringen.I slutet av sommaren minskar du gradvis på näringen och sedan också på vattnet. Innan nattfrosten kommer, lyfter du in krukan ett ljust vinterrum med 5-10°. Vattna här ytterst sparsamt. I februari - mars planterar du om fuchsian och beskär den, så blommar den rikligt igen.
Nära släkt med Fuchsia är vår bloddroppe, Fuchsia Hybrida-gruppen, som finns i många varianter.
Fuchsia använder vi mest som utplanteringsväxt, eftersom vårt inneklimat inte passar den, vi har för varmt och för torrt. Fuchsian är tacksam att forma och beskära, lätt att forma till stamträd och till solfjädersform, som bonsaiträd. Fuchsian kan i stort sett inte klippas ned för mycket. Alla nya skott är mjuka och formbara.
Exempel på olika typer av fuchsia:
- Till de upprättväxande hör den röd-vita ‘Göteborgskan’, den röd-blå ‘Beacon’, den korallröda ‘Koralle’, den vita ‘Annabell’ och den rosa-lila ‘Alison Patricia’.
- Halvhängande är bl a ‘Dollarprinsessan’, ‘El Camino’, ‘Daniela’ och ‘Lambada’.
- Till de hängande hör ‘Blue Eyes’, ‘Red Spider’, ’Pink Marshmallow’ och ‘Dark Eyes’.
- Lämpliga till stora amplar är ‘Bella Rozella’, ‘Deep Purple’, och ‘Flamenco Dancer’. Detta är bara ett litet prov på vad du finner i våra butiker.