Njut av sommarens blomster med Krickelin
Kristin bjuder på bilder från sitt hem och trädgård nästan varje dag via sin blogg och sitt Instagram konto. Den som följer henne där vet att vackra blickfång – inte minst med växter – är en viktig del av hennes liv. Hur gör hon i sin trädgård?
– Jag brukar börja med att bygga höjd och då placerar jag något högt längst bak. En jätteverbena, till exempel. Och så bygger jag i olika nivåer åt sidan och framåt.
Hon poängterar att hon inte alltid själv vet hur slutresultatet kommer att bli, utan tillåter sig att ha en kreativ process. Framförallt gäller det trädgårdens växthus och utrymmet däromkring. Det området är något av Kristins egen scen, eller målarduk, beroende på hur man vill se det. Där är hon helt fri att prova sig fram och det är det estetiska, det vackra, och förändringen i sig som får vara i fokus. Lite annorlunda är det med det stora trädäcket som omger poolen. Där finns det vissa ramar, eller funktioner, som krukorna och växterna har att förhålla sig till.
– Där ska växterna fungera som insynsskydd, så jag behöver få in viss höjd och täthet. Dessutom ska det vara lättskött. Rent estetiskt är tanken att poolen och vattnet får stå för färgen och därför har jag valt växter som inte tar över. Valet föll på bambu och gräs, förklarar Kristin.
Mångsidiga dahlia
Eftersom Kristin älskar att göra buketter ser hon till att omge sig med sina favoritblommor. Dit hör bland annat pompon-dahlior och blomstermorot. För den som inte kan, vill eller orkar förodla dahliaknölar eller sätta frö finns det många andra fina sommarblommor som går att köpa som plantor och sätta i kruka.
– Jag tycker om att sätta samma sort i en kruka och inte blanda. Då behöver jag inte tänka på att samplantera växter som har samma krav på skötsel. Plus att jag enkelt kan arrangera om allteftersom säsongen går.
Tänk på jordkvaliteten. Särskilt när du planterar i kruka. Det är ju synd att köpa fina blommor och sedan inte ge dem riktigt bra förutsättningar att växa till sig.
Penséerna och violerna som jag köper tidigt på våren brukar vara fina hela sommaren och jag vill absolut inte slänga dem. På det här sättet kan jag flytta på dem lite istället och låta någon annan växt få huvud rollen men ändå ha dem kvar.
– Det är lite samma med höstanemonen som är så fin. Även om den får en säsong i kruka här hos mig så vill jag inte kasta den när den gjort sitt. Då kan man sätta den i en rabatt om man har någon, eller ge bort.
När vi närmar oss hösten är det många som byter säsong i sina krukor. Bollkrysantemum och ljung brukar vara en signal om att hösten närmar sig, men inte hos Kristin.
– Hos mig kan dahlia och rudbeckia blomma långt in i november så för mig blir de höstblommor också.
Något nytt, något gammalt, något fått
Det är inte bara växterna som räknas. Krukorna eller kärlen som de planteras i är också viktiga för att skapa en helhet.
– När jag bygger mina kombinationer så gillar jag att blanda; något nytt, något gammalt, något fått. Gärna något man redan har på vinden, eller som man kan få eller få låna av någon snäll släkting eller varför inte spana på loppis? Jag tycker det blir snyggt med lite andra föremål också, som en glasvas – med eller utan blommor. Sedan gillar jag att blanda material, som att använda trälådor och lerkrukor, och jag tycker att det blir snyggast om man håller sig till samma färgskala på krukorna.
Finns det alltid en plan för Krickelins skapelser? Hon berättar att det i regel gör det – som en särskild färgpalett eller liknande – men att hon ofta i något skede ändå går på impuls. Och att det härliga är att det brukar bli bra till slut i alla fall.
Hitta det fina i förändring
– Det viktigaste tror jag är nog att man vågar testa sig fram; att våga addera och våga ta bort. Jag gillar att låta det få vara i förändring – ett pågående projekt som aldrig blir riktigt färdigt. Och så ska det vara härligt att hålla på, så att det blir en härlig stund för en själv och inte att man känner att det handlar om prestation eller att man ska göra det för grannens skull. Det handlar om skönhet och njutning för din egen skull, säger Kristin.
Kristins bästa tips
- Jag gillar att maxa en och samma sorts växt i en kruka. Komponera sedan genom att ha andra sorters växter i andra krukor och flytta runt och variera under säsongens lopp.
- Välj en plats där du kan njuta av det du skapat. Kanske där du kan sitta ner med en kopp te eller kaffe.
- Testa gärna att använda olika material på krukorna eller kärlen du planterar i men att hålla dig till samma färgskala.
- Bärbuskar kan bli jättefina i stora krukor, särskilt om du har flera. Varför inte i kombination med gröna örter? Det behöver inte bara vara blommor i krukorna. Bärbuskarna mår bäst av att komma ner i jorden efter ett tag och då kan du plantera dem i trädgårdslandet. Om du inte har plats – eller trädgård – finns det säkert någon du kan ge bort dem till. Men kasta inte bort dem!