Jätteverbena - sensommarens primmadonna
Populära fjärilsfavorit
Det är inte så konstigt eftersom jätteverbenan är lättodlad och blommar länge, från juli till frosten tar den på senhösten. Den blir hög, uppemot en och en halv meter, men brukar klara sig från att välta. Dessutom är den en fjärilsmagnet av stora mått.
Jätteverbena är egentligen en flerårig, perenn, växt och i de varmaste delarna av landet kan den övervintra eller fröså sig – på sina håll till och med rikligt. I andra delar av landet får jätteverbena betraktas som ettårig – och är då en av de allra mest tacksamma ettåringarna att odla.
Lyckas med din verbena
När du köper jätteverbena på våren ser den inte mycket ut för världen, bara några spretiga stjälkar och mörkgröna blad. Men misströsta inte – köp några plantor och sätt dem i kruka eller direkt i rabatten och följ förvandlingen från trädgårdens statist till dess primadonna.
På bara ett par månader har jätteverbenan växt sig hög och frodig och börjar blomma. Och när den väl satt igång bara fortsätter den att prunka, utan att du behöver göra någonting utöver att vattna om det är torrt. I kruka får du förstås vattna lite oftare, men i rabatten klarar sig jätteverbena oftast med den nederbörd som naturen bjuder på.
Jätteverbenans blommor dansar högt över rabatten på sina smala men stadiga stjälkar, vilket ger känslan av att blommorna svävar. Det blir en mängd stjälkar på en enda planta.
Att övervintra jätteverbena
Om du vill prova att övervintra din jätteverbena kan du sätta in krukan frostfritt under vintern, eller samla frö och så i januari-februari. Enklast är förstås att låta plantan stå kvar som en vacker vintersiluett och plantera nya till våren. Jätteverbenan kan med fördel behandlas på samma sätt som dahliaknölar. Skär ner stjälkarna till 1-2 decimeter, förvra plantan i torrt och svalt, frostfritt utrymme.
Ta sticklingar av jätteverbena
När du köpt en planta kan du klippa av toppskotten och sätta dem i små egna krukor med jord. Där kommer de rota sig och bli nya plantor.