Årets Pelargon 2020: Zonalpelargon TANGO DEEP ROSE WITH EYE
Årets pelargon 2020 har valts främst för dess unika blomma. Tittar man noga på blomman ser man att ögat är vitt med skira rosa strimmor. Blombladen blir sedan nästan röda för att ramas in av en ljusare kant. Det ger blomman ett fint djup och färgskiftningarna är vackra, både betraktade på nära håll och en bit ifrån.
- Själv har jag mest pelargoner inomhus, men den här sorten tycker jag passar ännu bättre utomhus. Det är en intensiv färg som lyser upp och blir jättefin i trädgården, tipsar Gunnar Kaj, presentatör av årets pelargon. Gunnar Kaj är blomsterkreatör och han har gjort många uppskattade blomsterutställningar både i Sverige och utomlands.
Tål både regn och vind
TANGO DEEP ROSE WITH EYE är ett utmärkt val utomhus, eftersom den är mycket regntålig. Även om sommaren blir regnig och blöt blommar sorten rikt och utan uppehåll, och den tar inte heller skada av vinden.
-Jag tycker att pelargoner är underbara eftersom de är så snälla blommor. Man kan åka ifrån dem en vecka utan att de klagar. Även om mina torkar ut och blir bortglömda under vinterhalvåret, så svarar de direkt när de får kärlek och omvårdnad igen. Själv har jag ett 20-tal pelargoner som får usel skötsel under vintern, ändå drar de igång så snart jag börjar pyssla med dem. Mina gamla trotjänare är inga märkvärdiga sorter, men för mig är de gamla vänner som jag alltid är lika glad att återse, berättar Gunnar.
Varje år tillkommer någon ny sort i Gunnars samling och i år blir det TANGO DEEP ROSE WITH EYE. Även pelargoner behöver nya vänner.
-Jag är förtjust både i blomman och faktiskt också i själva namnet. Jag är ganska bra på att dansa styrdans, men kanske inte just tango. Nu blir jag sugen på att lära mig, särskilt queertango, en variant där alla får föra och alla kan dansa med alla. I väntan på att åter kunna umgås och dansa, får Årets Pelargon vara min dansanta vän!
Skötsel
Tango Deep Rose With Eye passar främst att använda utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria är sorten även fin inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.
För att lyckas gör så här:
När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om.
Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.
Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna.
Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.
Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt.
Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!
Vetenskapligt namn – vad säger det?
Det vetenskapliga namnet på årets pelargon 2020 är Pelargonium x hortorum TANGO DEEP ROSE WITH EYE. Det kan tyckas långt och krångligt, men vet man vad det betyder berättar det en hel del om sorten. Pelargonium x hortorum berättar att det är en zonalpelargon, som är den vanligaste typen av pelargon. Utseendet kan variera stort inom gruppen, men det som kännetecknar zonalpelargonerna är att bladen är märkta med en mer eller mindre distinkt ring.
Årets pelargon tillhör en serie som heter Tango-Serien. Att pelargoner delas in i serier beror på att förädlarna har tagit fram flera olika sorter inom samma förädling med likande egenskaper. Att namnet sedan skrivs med kapitäler, ett teckensnitt som påminner om versaler, istället för med gemener berättar att det är ett handelsnamn eller varumärke och inte ett sortnamn.
När det gäller förädlingar består sortnamnen ofta bara av siffror och bokstavskombinationer som är omöjliga att komma ihåg. Handelsbeteckningar blir därför allt vanligare. Ett dilemma med skrivsättet med kapitäler är dock att i princip inga tidningar eller webläsare använder sig av kapitäler, och därför är det svårt att veta om det är ett sortnamn eller en handelsbeteckning. Tycker du att det är intressant och vill veta mer, kan du söka på Svensk kulturväxtdatabas, SKUDs webplats. Där finns många namn korrekt listade.