Odla rosor i kruka
Jag älskar rosor, men har en liten trädgård med begränsat med plats på friland. Därför har jag valt att plantera rosor i kruka. Jag har även samplanterat ros med bland annat klematis i kruka under flera säsonger med gott resultat.
För mig har det fungerat mycket bra att plantera i Växa of Swedens krukor som kan stå ute året om. De är tillverkade i ett material som heter EPP eller expanderad polypropen, ett slitstarkt material som andas men ändå isolerar mot såväl kyla som hetta. Krukorna är dessutom lätta att flytta undan och har ett smart vattenmagasin som ger jorden jämnare fuktighet.
Större krukor är alltid att föredra då rötterna får mer utrymme, större tillgång på näring och vatten och dessutom blir det mindre passning med själva vattningen. Krukan bör vara minst 50 cm hög och 40 cm bred till en ros som blir ca 60-80 cm. Om du valt en ros som blir högre får du öka storleken på krukan.
För att lyckas med rosor i kruka är det viktigt att tänka på att rötterna behöver syre. Syre är minst lika viktigt som näring och vatten. Därför är det viktigt att se till att det är hål i krukan och att hålet inte täpps igen. Jag lägger ett tunt lager lecakulor i botten av krukan för dräneringens skull, och blandar även upp jorden med några nävar lecakulor. Glöm inte att vattna dina rosor regelbundet!
Vilken jord du väljer har också stor betydelse. Jag använder mull-och näringsrik jord som är särskilt anpassad för krukodling, till exempel Blomsterlandets Yrkesodlarjord eller U-jord. Jag myllar även ner lite extra Chrysan och kogödsel i det översta jordlagret på krukan.
Dessutom stödbevattnar jag med flytande trädgårdsgödsel i svag dos ungefär en gång i veckan fram till augusti då jag slutar att tillföra näring för att rosorna ska få en chans att gå ner i varv inför den kommande vintern.
Jag har haft många av mina rosor i samma kruka i upp till fem år. Det under årens lopp förstås funnits rosor som inte har klarat kruklivet så länge. Därför är det viktigt att välja rosor som är härdiga för den zon man befinner sig i, gärna någon zon högre. Rosor med låg härdighet går bra att flytta in i ett förråd, garage eller liknande under de kallaste vintermånaderna. Tänk då på att jorden i krukorna måste ha fått torkat upp något innan man ställer in krukorna, för då går växten in i sin viloperiod.
I år hade jag tänkt prova rosorna Wedding Dance och Pink Wedding. Det är två friska och sunda rosor som ska få blomma hela sommaren i krukor på min altan och sen övervintra i sina krukor. Man får vara beredd på att man inte får ha sina krukplanterade växter för alltid. Även om det bara skulle bli en eller några säsonger så tycker jag det är värt det, för rosor ger så mycket.
Nu kanske det är dags för dig att testa att odla i kruka. Tveka inte! Välj rosor som har lång blomningstid och som gärna doftar gott. Det finns många fina lämpliga sorter att välja på.
Här kommer några av mina favoritrosor
- Artemis - Blomsterlandets favoritros 2022, mycket odlingsvärd.
- Aspirin
- Bonica
- Chandos Beauty - En underbar favorit! Utsågs till Blomsterlandets favoritros 2018
- Hansestadt Rostock
- Julia Child
- Nostalgie - Blomsterlandets favoritros 2019)
- Stockholm
- Rosor ur gruppen Slottsrosor till exempel Sofiero, Visby och Kalmar
Förslag på klematissorter att samplantera med rosor
- Hagley Hybrid
- Königskind
- Pink Fantasy
- Romantika
Tänk på att använda en tillräckligt stor kruka och glöm inte klätterstöd.
Lycka till!