Höstträdgård - höstens färgsprakande prydnadsbuskar
Det går aldrig helt säkert att förutsäga vilken färgprakt som buskar och träd ska bjuda på i höstträdgården när vi efter sommaren går in i en svalare period. De orangea och gula pigmentens utveckling i bladen är till stor del väderrelaterat. Intensivast blir bladfärgerna efter en varm sommar följt av en kall men inte frostig höst. Men det finns buskar att lyfta fram som alltid avslutar växtsäsongen med vackra färger på blad eller grenar.
Vackra höstbuskar
Häggmispel, Amelanchier spicata ’Falun’
Hos häggmispel, Amelanchier spicata ’Falun’, blir bladen vackert orangea på hösten och bildar en fin kontrast till de svartröda bären. En tålig sort som klarar både fukt och torka. Kan med fördel planteras som häck för att stoppa vinden och trivs bra i både sol och skugga. De vita blommorna som kommer i maj sitter samlade i klasar. Tänk bara på att plantering i skuggiga lägen ger sämre blomning. Bären är uppskattade av fåglar och är ätliga om man vill. Zon 7. Höjd 3-4 meter.
Korallkornell, Cornus alba ’Sibirica’
Korallkornellen, Cornus alba ’Sibirica’, är en oöm sort med flera bra egenskaper. En buske med röda blad på hösten som blommar i juni med vita blommor. Bären som mognar på sensommaren är en riktig fågelmagnet.
När bladen skiftar färg blir de vackert röda i en mängd nyanser. Grenarna är röda året om och framträder bäst på vintern då de förskönar trädgården. De unga grenarna är rödast så klipp tillbaka busken kontinuerligt för att låta nya skott komma fram. Korallkornell är användbar och blir lika fin som solitär eller som lähäck. Zon 7. Höjd 2-3 meter.
Björkspirea, Spirea betufolia ’Tor’
En annan vacker höstbuske är Björkspirea, Spirea betufolia ’Tor’, med ett utbrett lite rundat växtsätt. Anspråkslös i sina krav men bjuder på en fantastisk fin höstfärg. Bladen skiftar i nyanser av rostrött och orange. I slutet av maj och in i juni blommar björkspirea med vita små blommor som sitter samlade i bollformade klasar. Kan planteras som solitärbuske, buskage eller häck och är med sitt breda växtsätt en utmärkt marktäckare. Zon 7. Höjd: 1-1,2 meter.
Vingbenved, Euonymus alatus
Vingbenved, Euonymus alatus, är tätvuxen och kompakt där grenarna har tydliga korklister som ser ut som platta vingar. Bladen får en vacker karminröd färg på hösten och nu framträder även frukterna som verkligen inte liknar något annat. Frukten, som är en fyrrummig frökapsel, är purpurröd och när den spricker upp blottar sig orangefärgade fröhöljen. Prydnadsvärdet förlängs också tack vare att frukterna hänger kvar i veckor efter att bladen fallit av. Vingbenved är relativt långsamväxande och blir absolut bäst planterad som solitär där den kan glänsa med alla sina fina egenskaper. Zon 5. Höjd: 1-1,5 m.
Perukbuske, Cotinus coggygria ’Lilla’
Perukbuske, Cotinus coggygria ’Lilla’, är med sina mörkt vinröda ovala blad en färgklick i trädgården under hela växtsäsongen. När temperaturen sjunker i slutet av september ändras färgen på bladen och istället visar sig röda, gula och orange nyanser. Blommorna, som kommer i juni, har ett mycket speciellt utseende, man kan likna dem vid purpurrött hår. Blomställningarna sitter kvar länge och höjer prydnadsvärdet väsentligt. Även perukbusken är fin som solitär men också i mindre buskage och gärna tillsammans med perenner. Zon 5. Höjd 1-1,2 meter.
Hitta din växtzon på kartan
Nu kan du få hjälp att hitta din växtzon på zonkartan. Skriv in ditt postnummer så får du fram vilken zon du hör till och kan enkelt se hur gränserna är dragna.
Se den digitala zonkartan