Hortensia i trädgården
Så här sköter du din hortensia
När är det säsong för hortensia?
Hortensia finns i butikerna från tidig vår till sen höst och blommar naturligt från juli och i vissa fall ända in i september.
Växtplats
Sol till halvskugga, hortensia gillar ljusa lägen, och gärna vindskyddat.
Hortensia - gödsel och vatten
Om du vill att hortensiabuskens blommor ska behålla sin blå färg planterar du den med fördel i blåbärsjord eller rododendronjord med lågt pH-värde samt gödslar med blåbärsgödsel eller om du hittar särskild hortensiagödsel. Det går även bra att gödsla hortensior med trädgårdsgödsel men räkna då med att blommorna blir mer rosa. De vitblommande trädgårdshortensiorna förblir vita oavsett pH-värde.
Vill du hellre ha hortensian i utekrukor ska du se till att välja stora krukor som rymmer mycket jord. Då är det lättare att hålla jorden fuktig. Hortensian är mycket törstig och du får se till att vattna den regelbundet, den tål inte uttorkning.
Vid plantering i rabatt krävs det en rejäl planteringsgrop, gärna både dubbelt så bred och djup som krukan den stod i vid inköpstillfället.
Hur du gör sedan?
Fortsätt att vattna och gödsla din hortensia. Är blomklasarna riktigt stora och tunga kan de behöva någon form av växtstöd för att inte knäckas. Blomklasarna skiftar efterhand i färg och blir till sist gröna. Om du vill, kan du innan dess klippa av dem, hänga blommorna upp och ner för att torka och du får en fin eternellbukett.
Om du har din hortensia i en stor utekruka får du se till att ställa den i ett skyddat läge innan frosten kommer, gärna på en frostfri plats. Du kan också plantera ut den i en rabatt under hösten. Blanda gärna rabattjorden med naturell torv vid plantering. Vintertäck din nyplanterade hortensia, gärna med täckbark, så skyddas rötterna lite extra under vintern.
Hortensia, Hydrangea macrophylla, blommar i de flesta fall på fjolårsveden, så undvik nedklippning på våren. Skulle oturen vara framme att busken fryser ner på vintern så blir blomningen inte lika riklig och kan i värsta fall helt utebli. Klipp bort de frusna grenarna till en levande knopp så högt upp på busken som möjligt. Gamla och svaga grenar kan helt klippas bort.
Det finns nyare sorter av hortensia som garanterat ger blomning då blomanlagen bildas på både nya och gamla skott.
Andra dekorativa hortensior
Strävhortensia, Hydrangea aspera
Strävhortensia har ett upprätt, glest och brett växtsätt. De stora, ljusgröna bladen med tätt sittandes hår känns strävt läderaktiga att ta på. Strävhortensian blommar med flata blomställningar där de innersta, lila blommorna är fertila och sitter tätt tillsammans medan de yttre stora, vita kantblommorna är sterila. Tillsammans utgör de en praktfull kontrast. Kantblommorna är endast till för att locka till sig pollinatörer så de hittar rätt till blommorna i mitten. Blommorna slår ut i månadsskiftet juli, augusti och står sig fina länge.
Utvecklas bäst i halvskuggiga lägen men klarar även soligare placering så länge inte jorden är för torr och väldränerad. Kräver god tillgång på fukt för bästa tillväxt. Jorden bör vara kemiskt sur till neutral.
Strävhortensian kommer ursprungligen från Kina. Där växer den som undervegetation i fuktiga miljöer.
Vidjehortensia, Hydrangea arborescens
Vidjehortensia, är en buskig hortensia med grönt, frodigt bladverk. Börjar blomma i juli med stora, runda blomhuvud bestående av många, små, vita blommor. Efterhand som blommorna åldras blir de mer grönvita med rosa anstrykning. Blomningen pågår in i september och de stora blomklasarna lyser så fint i skymningen.
Trivs bäst i soligt eller lätt skuggigt läge på näringsrik, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Beskär årsskotten på våren för finare blomning. Klipp ner till 1–2 knoppar över förra årets beskärningsnivå.
ANNABELLE, är en vidjehortensia som får enorma blomhuvud, upp till 30 cm i diameter. Blommorna doftar honung. Tänk på att efter regn kan de stora blomhuvuden behöva skakas lite lätt för att inte bli nedtyngda av vatten som samlats i blommorna.
Vipphortensia, Hydrangea paniculata
Vipphortensia odlingsvärd buske med underbara blomställningar. Busken har ett upprätt och buskigt växtsätt samt ett frodigt och grönt bladverk som dessutom får fina gyllengula höstfärger. Vipphortensian blommar rikligt från juli och in i september med mestadels konformade blomklasar bestående av små, vanligtvis, gräddvita blommor. Efterhand som blommorna åldras skiftar de färg till rosa. Finns även varianter som slår ut i limegröna eller rödrosa toner.
Utvecklas bäst i halvskugga planterad i näringsrik, väldränerad och kalkfattig jord med god tillgång till fukt. Vipphortensian blommar på årsskotten och kan därför beskäras på vårvintern. Klipp bort cirka två tredjedelar av fjolårets tillväxt, lägg snittet ovanför ett bladpar. Denna relativt hårda beskärning resulterar i fin blomsterprakt med stora blomklasar.
POLESTAR och COMPACTA är två exempel på kompakta sorter som är fina att odla i stora krukor. Kräver frostfri vinterförvaring.
EARLY SENSATION är en sort som börjar blomma tidigare än många andra vipphortensior. Blommorna slår ut i vitt och övergår sen succesivt till rosa efterhand som blommorna åldras.
Syrenhortensia, Hydrangea paniculata ’Grandiflora’
Syrenhortensia är en gammal favorit. Det är den enda sorten av Hydrangea paniculata som fortfarande bär det äldre namnet syrenhortensia. Blommorna, som slår ut i gräddvitt under sensommaren, sitter samlade i konformade, avlånga blomflockar. På senhösten övergår blommorna i ljuvligt rosa toner. De praktfulla blommorna är fina snittblommor och kan även torkas.
Trivs i soliga till halvskuggiga lägen på fuktighetshållande, gärna kalkfattiga, jordar. Blommar på årsskotten och beskärs likt vipphortensian. Beskärning om våren ger större blommor och även rikligare blomning.
Flikhortensia, Hydrangea quercifolia
En annorlunda hortensia med vackert, sågtandade blad som påminner om ekblad. Blommar rikligt med vita, fluffiga, konformade blomsamlingar som senare övergår i rosa toner. Har ett rundat, brett växtsätt och de dekorativa bladen får vackra orangeröda höstfärger.
Utvecklas bäst i näringsrik, fuktighetshållande jord på soliga till halvskuggiga platser. Blommar på fjolårsskotten och beskärs vid behov direkt efter blomning.
Purpurhortensia, Hydrangea serrata
Purpurhortensia är lättplacerad och blommar med flata blomställningar och säljs i ett flertal färger. Även här påverkas blomfärgen av jordens pH-värde, en kemiskt surare jord ger blå färger och vid en mer basisk jord blir blommorna rosa. Både grenar och bladskaft är rödaktigt bruna och busken har ett brett, buskigt och rundat växtsätt. De äggformade, till ovala gröna bladen får fin rödaktig höstfärg.
Planteras med fördel i lätt fuktiga jordar på ljusa till halvskuggiga platser. Blommar på flerårsved och någon större beskärning är inte nödvändig. På våren kan nedfrusna grenar beskäras in till frisk ved, ta även bort skadade grenar.
Klätterhortensia, Hydrangea anomala subsp. petiolaris
Klätterhortensia har ett prydnadsvärde året om. De vårgröna bladen är vackra i bladutsprånget för att sedan utvecklas till ännu vackrare hjärtformade blad. Under högsommaren blommar klätterhortensian med stora, vita blomflockar. De vissna blomflockarna är vackra vintersiluetter, liksom de kanelbruna till koppartonade grenarna med flagnande bark.
Klätterhortensian blommar rikligt i skuggiga lägen och kan användas både som marktäckare och som klätterväxt.
Som klätterväxt fäster den sig fast direkt på underlaget och kan lämna märken efter sig så tänk på detta vid placeringen. Planteras med fördel i väldränerad och fuktighetshållande jord som är kemiskt sur till neutral.