Paradrabatten – Åsby gårds blommande smycke
På 1800-talets slut var Åsby en livfull gård med en praktfull trädgård kring den vackra huvudbyggnaden. Med tiden förföll gården och trädgården blev alltmer vildvuxen. Kirskål tog över rabatterna och sly växte sig till stora träd. Den dagen jag och min man tog över gården hade dess skönhet försvunnit för länge sedan. Men vi bestämde oss för att återställa gården till dess forna glans. Byggnader, mark och inte minst trädgården skulle genomgå en omfattande renovering.
Jag kastade mig genast in i trädgårdsarbetet. Rensade bort sly, återställde grusgångar och beskar buskar och träd för att öppna upp runt huset. Därefter var det dags att göra entrén vacker genom att väcka liv i den stora gräsrundeln framför mangårdsbyggnaden och göra plats åt en stor paradrabatt.
Jag ville ha perenner som harmonierade med husets färgsättning och omgivningens vilda grönska, som konstnär är färgsättningen väldigt viktig för mig. Jag såg framför mig en rabatt i Arts & Crafts-anda där växterna skulle få frodas fritt och ge liv åt oväntade platser. Att växterna även lockade pollinatörer under hela säsongen var också en viktig parameter. Dessutom skulle jag gärna vilja att några av växterna var kulturarvssorter för att få till en historisk och tidsenlig känsla.
Trädgårdsarkitekt Ulrika Levin fick uppdraget att planera den nya paradrabatten. Hon lyssnade till mina önskemål och vävde ihop dem med sina egna idéer. Ulrika skapade en plantering som upplevs som naturlik och lite vild, utan att vara rörig och formlös. Ett vackert blickfång som genast välkomnar besökare och som harmonierar med husets stil och omgivning. Med ett medvetet urval av arter får rabatten en lång blomningstid och gott om pollen och nektar åt de viktiga pollinatörerna.
Ulrika designade en förtrollande blomsterbädd i vitt och mörkrött, med en bas av grönt i olika nyanser, en färgupplevelse som mer skimrar än sprakar. Aprikosa inslag kommer från moschatarosen 'Ghislaine de Féligonde' och trädgårdsnejlikroten 'Pretticoats Peach'.
Moscatharosen och trädgårdsnattviolen bidrar med väldoft och den senare får tillåtas att fröa av sig för att förstärka känsla av en naturlik plantering. Detsamma gäller för stjärnaklejan 'Black Barlow'. Spridningen ska däremot vara kontrollerad för att inte konkurrera ut andra perenner.
Rabatten får form uppåt tack vare ett flerstammigt tokyokörsbär och för att göra rabatten intressant även vintertid finns formklippt idegran med. Rosen 'Valdemarsvik' E och höstaster 'Frövi' ingår båda i sortimenten för Grönt Kulturarv. Om hösten kommer höstastern att lysa upp planteringen med sina vita blommor och sitt högresta och välförgrenade växtsätt. Olika sorters prydnadsgräs som hakonegräs och tuvrör valdes för att förstärka det lantliga och naturalistiska uttrycket.
Rabatten har en fått en droppform som ger olika intryck beroende på från vilken vinkel man ser den. Planteringen är något upphöjd, vilket gör att den upplevs extra pampig samtidigt som det blir en bra avrinning av vatten vid regn.
Ulrikas växtlista och ritning
Här kan du hitta hela växtlistan för den stora rabatten på Åsby gård. Trädgårdsdesigner Ulrika Levin bjuder också på en mindre variant av rabatten som kan vara lättare att anpassa till en vanlig villaträgård.
Medan Ulrika planerade för rabatten började jag att förbereda ytan inför planteringen. Jag tog bort grässvålen och därefter jordförbättrades bädden med naturgödsel och kompostjord. Ulrika kom med sitt planteringsförslag som bestod av en planritning med varje växt inritad samt en växtlista där varje sort var namngiven.
En vacker höstdag i september började vi plantera. Med tumstocken i handen satte Ulrika ut alla växter- na på sina rätta platser i rabatten. Det är ett viktigt moment som var bra att få hjälp med eftersom det kräver noggrannhet. Både för att se till att växterna hamnar exakt där det är tänkt i rabatten men också för att få dem på korrekt avstånd från varandra, vilket anges i c/c-mått som är avståndet mellan den ena växtens centrum till den andra växtens centrum.
Jorden var luftig och lättarbetad men närmare 600 plantor tar sin tid att få ner i jorden. Jag vet att det inte hör till vanligheterna att plantera så mycket på en och samma gång om man har en vanlig villaträdgård. Men jag kan säga att det tog sin lilla tid. Jag planterade nästan oavbrutet under en och en halv vecka. Ett tips, och en nog så viktig detalj vid plantering, är att alltid trycka till plantorna lätt när de sätts i jorden för att få bra kontakt med jorden i planteringsgropen.
Jag vill också passa på att tipsa om höstplantering. Hösten är en mycket bra tid för nyplantering – jorden är varm, vilket är gynnsamt för växternas rotning och den höga luftfuktigheten gör att man inte behöver passa med vattning. Höstplanterade växter kräver alltså minimalt med skötsel och när våren kommer har växterna redan etablerat sig och fått ett försprång vilket gör att de genast börjar växa så snart tjälen släpper taget ut marken.
Som alltid när det gäller trädgård och växter är det en god idé att utrusta sig med tålamod för det kommer att ta ett par säsonger innan växterna växt till sig och fyller ut sin plats ordentligt. Under tiden får man njuta av de små sakerna, med vetskapen om att det med tiden kommer bli mer av allt, större och mer praktfullt. Ibland blir det inte som man tänkt sig, det kan komma en extremt kall vår eller torr sommar mellan dig och drömmen. Men det tycker jag också är tjusningen med trädgård. Det finns inget facit.
Hösten - bästa tiden att plantera
Det finns många anledningar till att hösten är en bra tid att plantera, både för växternas och din egen skull.
- Jorden är fuktig och lätt att gräva i.
- Luften är sval och luftfuktigheten hög. Det gör att nyplanterade växter i lugn och ro kan fokusera på att rota sig på sin nya växtplats.
- Växterna slipper stressas av brännande sol och perioder av torka.
- Höstplantering betyder mindre passning med vatten jämfört med att plantera under vår eller sommar.
- Du får ett försprång till våren så att du förhoppningsvis frigör lite tid som du kan lägga på att njuta mer av den tiden.
Kan man plantera allt på hösten?
Inte riktigt allt, men väldigt mycket. Hösten är en bra tid att plantera nästan alla fleråriga växter och det gäller hela landet. Här är några riktmärken för vad som funkar att plantera och när i tiden.
- Början av september: Buskar, rosor, perenner, träd, klätterväxter och lökväxter.
- Tills tjälen går i jorden: Rosor, lövfällande träd och buskar, klätterväxter och perenner kan du fortsätta plantera till långt in på hösten. Blir det ingen tjäle kan du till och med plantera på vintern också.
- Våren: Det du bör vänta med till våren är växter som är på gränsen till härdiga där du bor.
Arts & Crafts
Arts & Crafts-rörelsen växte fram i Storbritannien under slutet av 1800-talet. Några ledord är tradi- tionellt, rustikt – och när det gäller trädgård gärna naturlikt. Det var någon som en gång sa att en Arts & Crafts-trädgård tillkommer genom att trädgårdsmäs- taren vänder ryggen mot rabatten och sedan kastar in växterna baklänges över axeln. Där de hamnar där gräver man ner dem. William Morris är kanske en av de mest kända personerna inom Arts & Crafts. På bilden ser vi hans hem Red House.
Följ arbetet med rabatten
Se och hör Linda och Ulrika berätta om projektet i vår serie på Youtube. Du hittar alla avnitten i en lista på vår youtube-kanal här: Paradrabatten på Åsby gård
Första avsnittet kan du se redan här: