Nävor - lättodlad favorit för varje läge
Ett kännetecken för nävor är deras blommor med fem kronblad, som finns i nyanser från vitt och rosa till purpur och blått, ofta med dekorativa ådringar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och omges av ett härligt surr. Bladen är minst lika vackra som blommorna – de är ofta flikiga, nerviga och kan vara allt från smått aromatiska till lätt håriga. Vissa sorter har även brokiga eller spräckliga blad, exempelvis brunnävan ’Samobor’.
Lång blomningstid
På senare år har nävor förädlats till nya, remonterande sorter, det vill säga sådana som återblommar. Trevliga exempel är trädgårdsnävorna ’Brookside’, ’Johnson’s Blue’ och ROZANNE, som kan blomma i stort sett hela sommaren och långt in på hösten. Alla tre är utmärkta i rabatt och woodland samt som undervegetation till träd och buskar.
Nävor för skuggiga lägen
Vissa nävor, såsom brunnäva (G. phaeum), flocknäva (G. macrorrhizum) och liten flocknäva (G. cantabrigiense), trivs särskilt bra i skugga. Flocknävan klarar för övrigt det svåra läget med både skugga och torka, där få andra växter överlever. Tänk på att den snabbväxande flocknävan har ett marktäckande växtsätt och ibland kan vara tuff för andra växter att konkurrera med om utrymmet.
Användningsområden - välj rätt näva till rätt plats
Nävor hör till trädgårdens mest lättodlade växter och är perfekta för nybörjaren. Dessutom kan de användas i en mängd olika planteringstyper:
- Woodland: brunnäva (G. phaeum), ängsnäva (G. pratense) och midsommarblomster (G. sylvaticum).
- Marktäckare: liten flocknäva (G. x cantabrigiense), flocknäva (G. macrorrhizum) och praktnäva (G. himalayense).
- Rabatter: spansknäva (G. endressii), kungsnäva (G. x magnificum) och mongolisk näva (G. wlassovianum).
- Stenpartier och murar: jordnäva (G. Cinereum-Gruppen), jungfrunäva (G. sanguineum var. striatum) och blodnäva (G. sanguineum).