Väck medelhavsväxterna ur vintervilan
Medelhavsväxter som olivträd, citrus, fikon och palmer har sin viloperiod på vintern oavsett om vi förvarar dem svalt eller i rumstemperatur med tillskottsbelysning. Förvaras växterna svalt behöver de mindre vatten och ingen extra näring. Står växterna i rumstemperatur behöver de något mer vatten och en svag dos näring en gång per månad, men det är allt. En tumregel är att ju kallare växterna står desto mindre vatten behöver de, och ju varmare de står - desto mer ljus och vatten behövs.
Skynda långsamt
När våren kommer och ljuset återvänder är det dags att väcka växterna ur vintervilan. Här är det viktigt att ta uppvaknandet i etapper. Övervintrar växterna i uterum eller växthus så är det viktigt att lufta soliga dagar. För även om temperaturen utomhus är låg värmer solen snabbt upp inglasade rum och här kan lätt bli för varmt. Dagstemperatur kring 15 grader i uterum eller växthus kan vara en bra början på vårkanten när dagarna börjar bli längre och vintern släpper sitt grepp.
Växter som förvarats mörkt, som till exempel bladfällande fikon, ska också fram i ljuset. Även här är det optimalt med en ljus plats som är skyddad från skarp sol och som håller kring 15 grader.
Beskär för att få ny grönska
Bli inte förskräckt om växterna tappat en massa blad under vinterförvaringen. Oftast beror det på att ljuset varit otillräckligt i kombination med för torr luft och kanske ibland för lite vatten under vintervilan. Men bara för att bladen ramlat av betyder det inte att växten har dött. Det går att kontrollera om det fortfarande är liv i grenarna genom att försiktigt skrapa på ytan. Är veden brun har grenen tyvärr inte klarat sig men är det friskt grönt till ljusgrönt är det fortfarande liv i skottet.
Beskär växterna genom att klippa bort torra, döda grenar. Korta även in långa skott och jämna eventuellt till kronan så den får fin form. Växten kommer efter ett tag börja grönska, fräscha blad slår ut och nya skott växer fram.
Plantera om dina växter
Nu är det också bra att omplantera växterna. Medelhavsväxter i stora krukor kan av praktiska skäl vara besvärliga att omplantera. Här räcker det med att försiktigt ta bort översta jordlagret och fylla på med ny jord. Det finns speciell medelhavs- och citrusjord som är anpassad för just dessa växtslag. Jorden har en något grövre struktur och lägre pH-värde.
Passa på att byta till en större krukstorlek om det är mindre exemplar som ska omplanteras. Nu kan även vattningen ökas efterhand som dagarna blir längre och ljusare. Och ungefär en månad efter omplanteringen är det lagom att börja näringsvattna igen. Gödsla med medelhavsnäring, en flytande specialnäring, följ doseringen på förpackningen.
Pollinera
Börjar citrusträden blomma när de fortfarande står inomhus kan det bli aktuellt att hjälpa till med pollineringen. Använd en liten pensel och pensla försiktigt från blomma till blomma. Det tar flera månader för frukterna att utvecklas så ha tålamod.
Träna växterna för utelivet
När nattemperaturen utomhus håller stabila 10 grader är det dags för medelhavsväxterna att flytta ut. Utflyttningen måste ske steg för steg så växterna hinner vänja sig vid utomhusklimatet. Här gäller det att träna växterna för utelivet. Ställ först växterna på en skuggig, vindskyddad plats. Skarp sol och för mycket vind kan skada de sköra, lätt ömtåliga, nya bladen som hunnit slå ut. Och var uppmärksam på kalla nätter. Är det risk för frost gäller det att skydda växterna med fiberduk eller juteväv.
Flytta successivt växterna till mer soliga, men fortfarande vindskyddade, platser. Vattna regelbundet under sommarperioden, jorden ska torka upp lätt men inte ut, och tillsätt näring i vattnet. Och glöm inte att njuta av din medelhavsoas på balkong eller uteplats. I år är det kanske året som du kan skörda dina egenodlade citroner.