Medelhavsväxter - skötselråd
Växterna från Medelhavet har alla nästan samma krav och de är inte särskilt stora. De trivs bäst på en solig, varm och skyddad plats, och bör övervintra ljust och svalt.
Skötselråd för medelhavsväxter
Jord
Plantera gärna om vart tredje-fjärde år i medelhavsjord. Välj en kruka med hål i botten.
Gödsel och näring
Tillsätt näring, gärna för medelhavsväxter, i vattnet varannan vecka från april till september.
Vattning
Vintertid sparsamt, sommartid regelbundet så att växten inte torkar ut.
Övervintra medelhavsväxter
När kylan kommer på hösten tar du in växterna för att övervintra så ljust som möjligt och i temperatur mellan 2 och 10°. Där vattnas de sparsamt så att inte rötterna ruttnar, men ändå så mycket att jorden inte torkar ut.
Läs mer här om du du vinterförvarar medelhavsväxter och här finns en guide för hur du sedan väcker medelhavsväxter ur vintervilan.
Mer om övervintring av växter
Växter som fäller löven på hösten, som t.e.x fikon måste inte övervintras ljust. De kan placeras i utrymmen som är helt mörka.
Växter som behåller löven över vintern, som t.ex. oliv och lager måste ha tillgång till ljus. Ju varmare det är desto mer ljus behöver de. Du kan komplettera med en växtbelysning om du har svårt att hitta ett läge med tillräckligt med naturligt ljus.
Om du inte har någon lämplig svalare övervintringsplats kan en del växter överleva vintern inne i rumstemperatur, exempelvis citrus. Ställ den inte för nära ett varmt element, och duscha växten regelbundet.
Har man varken garage eller förråd med fönster så kan i vissa fall även balkongen duga. Isolera krukan väl genom att linda in den i t.ex. bubbelplast, säckväv eller annat material. Eller ställ ner hela krukan i en stor kartong, som du sedan fyller med isolerande material.
Växter som oliv, kamelia och rosmarin tål någon minusgrad. Innan du för gott ställer ut krukan på våren, låter du den stå ute om dagarna och inne om nätterna för att vänja sig vid temperaturen utomhus.