Medelhavsväxter från vackra Sicilien
Redan i höstas besökte våra inköpare odlarna på Sicilien för att välja ut de citrus- och olivträd som nu finns i Blomsterlandets butiker. Följ med på en inköpsresa bland citrus och oliv vid foten av Etna.
Våra medelhavsväxter kommer från odlingar på Sicilien. Där har de fått växa till sig innan de flyttar hem till oss i Sverige. Sicilien har en lång tradition av att odla medelhavsväxter. Odlarna är kända för den fina kvaliteten på plantorna och deras passion och stolthet för sitt yrke. Många av dem har varit odlare i flera generationer. Det stora utbudet gör att Blomsterlandets inköpsresor ofta går till den bergiga italienska ön.
- Där finns olivträd i alla storlekar, allt från små som bonsaier till jättestora, flera hundra år gamla med knöliga stammar, säger Kristina Darth som var med på den senaste resan.
Noga utvalda produkter
Under resan besökte inköparna ungefär 20 odlare, både små och stora, för att välja ut de växter som nu finns i de svenska butikerna. Om de till exempel letar efter ett olivträd så ska det ha en viss storlek och höjd. Varje odling gås noggrant igenom för att hitta rätt produkt, säkerställa kvaliteten och att odlaren kan leverera den önskade mängden. Odlingarna är ofta väldigt välskötta, det är rent och prydligt överallt.
- Att arbeta här är ett riktigt hantverk, överallt syns personal som varsamt klipper till, byter krukor och planterar om växterna, säger Kristina.
Fröjd för sinnena
- Det är en härlig känsla att gå omkring bland växterna och uppleva miljön på odlingarna. Olivträden växer fritt ute på stora fält, medan citrusträden ofta står i skugga under tak eller uppspänd väv. Vi gick in under ett sådant tak där en citrusodling stod i full blom. Doften som omgav oss var helt fantastisk, berättar Kristina.
Många odlingar är belägna på den östra sidan mot det italienska fastlandet och det är en upplevelse i sig att bara resa runt i det vackra landskapet.
- Vi reste bland annat till en mindre odlare där vi tog av från den stora vägen, körde länge längs en torr flodbädd på en skumpig väg mitt ute i ingenstans. Plötsligt öppnade sig landskapet och odlingarna fyllde upp marken. Vyn över de grågröna olivbladen med blånande berg i bakgrunden var rent häpnadsväckande, berättar Kristina.
Skötsel av medelhavsväxter
Vattning: Vintertid sparsamt, vår- och sommartid regelbundet så att växten inte torkar ut.
Näring: Tillsätt näring för medelhavsväxter i vattnet varannan vecka från april till september, följ anvisningarna på flaskan.
Jord: Planteras i medelhavsjord. Citrusträd behöver planteras om ungefär varannat till vart tredje år. Gör det när trädet har börjat vakna på våren.
Plantering: Välj en kruka med hål i botten så att plantan inte riskerar att stå i vatten.
Övervintring: När kylan kommer på hösten ta gärna in växterna för att övervintra, ställ dem så ljust som möjligt. Vintern är medelhavsväxternas återhämtningsperiod. En tumregel är att ju kallare växterna står desto mindre vatten behöver de, optimal temperatur är cirka två till tio grader. Vattna dem sparsamt utan näring så att inte rötterna ruttnar.
Växter som fäller löven på hösten, till exempel fikon, måste inte övervintras ljust. De kan placeras i utrymmen som är helt mörka. Växter som behåller löven över vintern, till exempel oliv och lager måste ha tillgång till ljus. Ju varmare det är desto mer ljus behöver de.
Bilder: Kristina Darth