Guide

Citrusväxter - skötselråd och tips

De sprider en ljuvlig doft och ger en härlig medelhavskänsla. Upptäck alla olika sorter av citrus.

Det finns många olika arter i släktet Citrus, exempelvis citron, kalamondin, kumquat och clementin. Men skötselråden är samma för dessa doftande träd.

Övervintra ditt citrusträd

För att övervintra citrusväxterna krävs det oftast extra växtbelysning under vintern. Bästa temperaturen att förvara citrusträdet är då 2 till 10 grader. Vattna sparsamt och tillför ingen näring. Ju varmare trädet står desto mer ljus behöver det. Om bladen trillar av beror det oftast på för lite ljus, för torr luft eller för lite vatten.

Vänja sig vid vårsolen

När våren kommer mår ditt citrusträd bra av att komma ut i det fria till exempel på balkongen eller uteplatsen, men då måste risken för frost vara förbi och det måste försiktigt vänjas vid utomhusklimatet. Helst bör nattemperaturen vara över 10 grader och dagstemperaturen över 20 grader. Har ditt träd övervintrat inomhus på fönsterbrädan tar det lite längre tid för det att vänja sig vid utemiljön än om det har övervintrat svalt.

Tänk på att placera trädet i skugga eller halvskugga och gärna svepa om bladen med till exempel en fiberduk första tiden för att skydda det mot den starka vårsolen. Efter en tid placerar du trädet i ett soligt, varmt och skyddat läge.

Om du behöver plantera om ditt citrusträd gör du det lämpligen på våren. Fyra veckor efter omplantering kan du börja ge ditt citrusträd näring igen, vilket du upprepar cirka två till tre gånger i månaden.

Att få frukt

På försommaren fylls ditt träd av underbart doftande vita blommor och efter blomningen bildas frukterna. Om citrusträdet står inomhus när det blommar måste man hjälpa det på traven med pollineringen. Använd en liten pensel. Det tar flera månader för frukterna att utvecklas. Vattna regelbundet, och låt jorden torka upp lite mellan vattningarna. På sensommaren drar du ner på näringen.

Skötsel av citrusväxter

Vattning:

Vintertid sparsamt, vår- och sommartid regelbundet, så att växten inte torkar ut.

Gödning:

Tillsätt näring för medelhavsväxter i vattnet varannan vecka från april till september, följ anvisningarna på flaskan.

Jord:

Planteras i medelhavsjord. Citrusträd behöver planteras om ungefär vart annat till vart tredje år och det gör du när trädet har börjat vakna på våren.

Plantering:

Välj en kruka med hål i botten så att din planta inte riskerar att stå i vatten.

Övervintring - gör så här:

  • När kylan kommer på hösten tar du in växterna för att övervintra så ljust som möjligt. Även om du inte har det idealiska rummet för växterna, ska du försöka övervintra dem – det kan lyckas ändå. Ett bra hjälpmedel för att lyckas med övervintring av olivträd och citronträd är att köpa växtbelysning.
  • Vintern är medelhavsväxternas återhämtningsperiod. En tumregel är att ju kallare växterna står desto mindre vatten behöver de, optimal temperatur är cirka två till tio grader. Då vattnas de sparsamt och utan näring så att inte rötterna ruttnar.
  • Växter som fäller löven på hösten, till exempel fikon måste inte övervintras ljust. De kan placeras i utrymmen som är helt mörka.
  • Växter som behåller löven över vintern, till exempel oliv och lager måste ha tillgång till ljus. Ju varmare det är desto mer ljus behöver de. Använd gärna växtbelysning och växtlampor för att öka chanserna för dina medelhavsväxter.

Fler tips för medelhavsväxter

  • Då medelhavsväxternas jord kan vara kompakt är det ibland svårt att avgöra om plantan behöver vatten eller inte. Du kan då lyfta plantan i stammen och känna om den känns lätt eller tung och på så vis dosera din vattning. Alternativt kan du köpa en fuktmätare för växter som du sticker ned i jorden.

  • Köp en platta på hjul som du placerar din medelhavsväxt och kruka på. Då kan du enkelt flytta runt den på altan eller balkong utan att behöva lyfta.

  • Olika citrusväxter blommar och bär frukt vid olika tidpunkter på året. Vill du njuta av blommornas doft och trädens fruktsättning länge skaffar du med fördel flera olika sorters citrusväxter.