Odla tomater

Tomatsorter & fruktstorlek - vad skiljer dem åt?

Små och söta som bär eller stora, tunga som bifftomater. Ja, tomater kan verkligen se och smaka olika beroende på storlek. Har du koll på vilka storlekar som finns? Här listar vi de vanligaste.

Tomatfrukter kan klassificeras efter fruktstorlek och form. Det finns tomatsorter som ger små, små frukter som endast väger några gram och så finns det sorter som ger tomater som väger kring ett kilo och däröver. Däremellan finns det en rad olika tomatstorlekar. De vanligaste tomatsorterna indelade efter vikt är:

Körsbärstomat

Ger små tomater kring 10–20 gram. Frukterna har ofta sötare smak än vanliga tomater och tunt skal.

Cocktailtomat

Är klurig då gränsen mellan cocktail- och körsbärstomat är lite flytande. Cocktailsorter väger runt 35 - 50 gram och är storleksmässigt ett mellanting mellan vanliga tomater och körsbärstomater.

Klassisk tomat

Har runda, medelstora frukter som väger någonstans mellan 80–110 gram.

Bifftomat

Ger stora tomater, vanligast är kring 200–400 gram men det finns även sorter som ger tomater upp emot ett kilo. Frukterna har ofta en plattrund form med fast kött och många små frökamrar. Behöver generellt odlas i växthus eller annat inglasat utrymme för att hinna mogna.

Sen finns det tomatsorter som är indelade efter form på tomatfrukten, till exempel:

Plommontomat

Har oval, mer eller mindre avlång, form, oftast med fast kött och tjocka innerväggar. En köttig tomat med få frön. Finns i olika storlekar, från körsbärsstorlek på 10 gram till normalstora kring 100 gram.

Pärontomat

Har droppformade frukter likt ett päron, finns i storlekar från 10-250 gram beroende på sort.

Vinbärstomater

Kan liknas vid små pärlor, väger kring 3 gram och varje planta ger oftast en stor mängd tomater. 

Och sen måste vi även ta med:

Kvisttomater

De håller kvar alla tomater på den enskilda kvisten eller klasen tills alla har mognat. Finns både som små körsbärstomater och klassiskt runda tomater. 

Vintertomater

Piennolo är ett begrepp för tomater som är mer lagringsdugliga. Här har frukterna tjockare skal och de mognar i regel senare på säsongen. Klasar kan hängas upp i köket och så har man färska tomater även vintertid.