Recept

Tomatpuré och Västeråsgurka

Du har pysslat och gödslat och gullat, och vips - mognar allt på en gång! Du står där med dignande tomatplantor och gurkor som växer så att man nästan ser det med blotta ögat. Lugn, här finns ett par recept för att ta hand om skörden.

Tant Ingas tomatpuré

Du behöver:

  • Solmogna tomater
  • Salt
  • Lök

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 150°C
  2. Dela små tomater på hälften. Stora tomater kan skivas i tjocka skivor.
  3. Skala och klyfta löken.
  4. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och salta lite lätt.
  5. Torka i ugnen i ca1-1,5 timme så att en del av vätskan förångas. Lämplig att göra på eftervärmen efter övrig matlagning.
  6. Mixa till en slät kräm och frys in i lagom stora portioner.

Tips!

Testa dig gärna fram med mer kryddade varianter som basilika, chili och vitlök. Mums!

Ulla-Britts inlagda västeråsgurka

Du behöver:

  • 2 kg frilandsgurka
  • 2 dl 24% ättika
  • 8,5 dl strösocker
  • 0,75 dl salt
  • 1 flaska vichyvatten (33cl)
  • 12 dillkronor
  • Senapsfrön gul/brun, totalt ca 20gr

Gör så här:

  1. Skiva gurkan i lagom tunna skivor, lägg i en stor bunke.
  2. Häll i övriga ingredienser och rör om.
  3. Låt stå i kylen ett dygn. Rör gärna om ca 4 gånger under dygnet.
  4. Lägg gurkorna i rena burkar, se till så att det kommer en dillkrona i var burk samt lite senapsfrön.