Odla växtintresset hos barnen
Mattias var redan som barn intresserad av trädgård och odling. Tidigt fick han en egen jordplätt hemma i föräldrarnas trädgård. Hos de trädgårdsintresserade grannarna var han en flitig besökare och ofta kom han hem med plantor och skott som planterades i rabatten.
– I lågstadiet visade jag runt kompisarna i trädgården, jag var så stolt över min rabatt, minns Mattias. Och det håller i sig än idag, jag visar gärna upp nya växter som kommit till butiken för mina kollegor. Men den stora skillnaden idag är att de är lika intresserade av växter som jag är jämfört med mina skolkamrater på den tiden.
Det är viktigt att få barnen nyfikna på allt som växer, tycker Mattias. Ju tidigare barnen får en uppfattning om kretsloppet i naturen, hur allt hänger ihop, desto bättre. Att odla ska kännas både naturligt och självklart. Lättast är att börja med några få ätbara produkter.
– Jag tror att ätbart gör det enklare för barn att få ett eget intresse för det som odlas. Mina barn, Milo som är 8 år och Jolin som är 12 år, gillar till exempel att kunna gå ut och plocka bär till en smoothie. Det är lättare att få barnen att äta och uppskatta bär och grönsaker när det finns omkring dem och är lättillgängligt, säger Mattias.
Mattias tillbringar mycket tid i trädgården och detta tror han bidrar till att barnen också blir engagerade. Det gäller att börja på en lagom nivå. Ställ inga höga krav från början utan försök få dem naturligt intresserade av odling. Börja med att låta barnen vara med på de roliga momenten som att så och skörda.
– Låt de yngre barnen så grönsaker som snabbt blir skördeklara och som de tycker om, tipsar Mattias.
Då är det lättare att hålla kvar deras nyfikenhet. Sockerärtor brukar vara uppskattade eftersom de växer så snabbt.
Andra grönsaker som är lätta att börja med är morötter och potatis. Att vara påhittig och leka in intresset för odling är en utmanade uppgift för de vuxna.
– Så till exempel morötter i flera omgångar, då går det att skörda under lång tid. Välj gärna en fröpåse med morötter i blandade färger, det gör skördandet extra spännande. För vilken färg på moroten får jag upp idag? Och gräva upp potatis kan bli lite som en skattjakt, fortsätter Mattias. Hur många skördeklara potatisar har det bildats av en enda sättpotatis? Är trädgården liten och platsen begränsad tipsar Mattias om att utnyttja rabatterna till ätbart.
Odla ute och inne
– Att plantera en rad med månadssmultron, eller min personliga favorit smulgubbe, längs rabattkanten kan få vilket barn som helst, och även vuxna, att stanna upp för att stoppa munnen full.
Saknas tillgång till en trädgård går det ändå att väcka barnens intresse för odling. Att odla mikroblad eller gurka och tomat i fönsterkarmen går alldeles utmärkt.
– Numera finns det kompakta sorter av både tomat och gurka som passar bra för odling på mindre ytor, säger Mattias. Det går att köpa plantor som sen odlas vidare där hemma om man inte vill så själv.
– Och har man balkong eller altan finns det mycket gott att odla. Testa gärna att plantera ett pelarträd, ett fruktträd som inte blir så stort, i en stor kruka och smultronen går lika bra att ha i balkonglådan som i rabatten. Välj smultron som är remonterande så går det att skörda under lång tid, tipsar Mattias.
Börja med snabba grönsaker och var kreativ i valet av fröer
Våga prova nya saker
För att bibehålla odlingsintresset hos de lite äldre barnen kan man introducera växter som från början inte är tänkta att äta. Så här säger Mattias:
– Jag uppmanar alla föräldrar att tänka lite utanför boxen om lusten för att odla ätbart finns hos barnen. Har man redan odlat vinbär, krusbär och jordgubbar så är det kanske läge att istället låta barnen smaka på funkia, humle och strutbräken. Här är det förstås viktigt att vuxna är med och visar rätt växter för barnen.
Mattias egna favoriter bland udda ätbart är sandpäron och fembladig akebia. I trädgården finns just nu fyra olika sandpäron som Mattias väntar på ska ge frukt. Akebian har han planterat två exemplar av som klättrar så fint. Här hoppas han kunna skörda av de melonsmakande frukterna redan nästa växtsäsong.
– Jag gillar att tänja på gränserna och prova växter som kanske inte ska gå att odla på mina breddgrader. Och klarar inte växten sig på första försöket planterar jag ett nytt exemplar någon annanstans i trädgården, det gäller att inte ge upp säger en skrattande Mattias.
Välj hållbara plantor
Mattias tips är att satsa på E-plantor, de är certifierade och produceras från växtmaterial som är testat och rensat från plantburna sjukdomar.
Några förslag är:
- hybridblåbär ’Putte’ E och ’Emil’ E
- smulgubbe ’Rebecka’ E
- hösthallon ’Elektra’ E
- jordgubbe ’Honeoye’ E i kombination med ’Florence’ E ger skörd under lång tid
Mattias tipsar om växter
Udda ätbart i trädgården:
Funkia
Tillhör sparrissläktet och alla sorter är ätliga. Skörda de unga skotten på våren innan bladen utvecklat sig. Skotten kan ätas råa, grillas eller stekas några minuter i olja, alternativt kokas en kort stund. På en etablerad planta går det utmärkt att skörda alla skott vid ett tillfälle.
Strutbräken
Är en härdig ormbunke, som känns igen på att den saknar sporer på bladen. Det är de späda, knutna skotten som äts. Här är det viktigt att inte skörda alla skotten. Skotten kan wokas snabbt på hög värme eller kokas.
Humle
Är en riktig delikatess. Det är de späda, tidiga skotten som används. Kan ätas råa, kokas eller stekas. I Italien är risotto con bruscandoli en specialitet i skiljet mellan vinter och vår.