Del 1: Så här sätter du igång!
Förläng hållbarheten på din pallkrage genom att olja in den med träolja innan användning, till exempel linolja. Särskilt utsatt är pallkragens insida och undersida eftersom de vetter mot jord. Pallkragens utsida kan du måla i en kulör du själv tycker är snygg, välj en färg som andas, till exempel en slamfärg.
Placera pallkragen på önskad plats och bottna med gamla dagstidningar eller kartong. Finns det svårutrotade ogräs som kvickrot, åkerfräken eller kirskål på platsen kan du täcka botten med en markduk.
En pallkrage på höjden räcker om du ska odla sallat, spenat och rädisor. Vill du odla rotfrukter, potatis eller kraftigväxande grönsaker som squash, majs eller kål är det mer praktiskt med två kragar på höjden. Tre kragar är lämpligt om du vill slippa böja dig så djupt, men räkna med att behöva större mängder jord då.
Placeras pallkragen på en hårdgjord yta är det smidigt att ställa den på en lastpall som täcks med markduk eller annat tillbehör för att jorden inte ska rinna ut. En sådan lösning kräver mer vattning under sommaren.
Fyll pallkragen med jord. I botten kan du lägga halvförmultnad kompost, gammal trädgårdsjord eller töm jordsäckarna från i fjol. Övre skiktet består med fördel av en kombination av välförmultnad kompostjord, kogödsel på säck (även kallad naturgödsel) och jord på säck. Välj en bra jord, till exempel grönsaksjord, ekologisk jord eller planteringsjord. En stor fördel med att ha köpt jord från säck överst i pallkragen är att det blir mindre ogräs.
Att sätta igång pallkrageodlingen gör du enkelt på en helg. Det enda du behöver är pallkragar, 3–4 säckar jord per pallkrage, cirka 200 liter (eller motsvarande mängd kompost). Komplettera med impregneringsolja och färg om du vill.
Nästa avsnitt handlar om den första sådden!
Text och bild: Eva Robild