Lilla lökskolan – så lyckas du med dina sättlökar
Värmebehandlad sättlök
Ett problem för den som odlar lök är tidiga köldknäppar under vår eller försommar. Kylan får löken att blomma i förtid, vilket i princip gör den oanvändbar. Genom värmebehandling av löken minskar risken för blomning med 90-95 %, samtidigt som löken behåller samma höga kvalitet.
Värmebehandlad sättlök köper du i din trädgårdsbutik, som Blomsterlandet.
Lökguide
Gul lök, rödlök, schalottenlök, silverlök och vitlök. Alla har de unika egenskaper, inte minst då det gäller hur de odlas. Här är en liten guide till hur du lyckas med dina sättlökar. Fler tips för din lökodling hittar du här.
Gul lök
Gul lök är den populäraste löken att odla och finns i stort se över hela världen. En orsak är säkert den goda smakens skull. En annan är dess positva hälsoeffekt.
- Plantering: Gul lök är lättodlad. Ännu säkrare blir det om du väljer värmebehandlad sättlök. Tänk på att sätta löken i soligt läge och i mullrik jord – sen är det bara att följa anvisningarna som medföljer.
- Så växer den: En liten sättlök blir en stor gul lök.
- Förvaras: Torrt och kallt.
- Tips: För att undvika tårar i ögonen när man hackar gul lök; förvara löken i kylen innan. Ämnet som irriterar ögonen (en svavelförening) är nämligen inte alls lika aktiv när löken är kyld.
- Kul att veta: Ju mer tårar i ögonen, desto starkare är löken du hackar.
Rödlök
Rödlöken är något känsligare än den gula. Därför säljs nästan enbart värmebehandlad rödlök. På så sätt minimeras risken för blomning. Rödlök är mildare i smaken än den gula, och många använder den därför i sallader – inte minst som ett färgstarkt inslag.
- Plantering: Planteras tidigt på våren. Sätt lökarna cirka 3–4 cm djupt med cirka 10 cm mellanrum.
- Så växer den: En liten sättlök blir en stor rödlök.
- Förvaras: Torrt och kallt.
- Tips: Om du ska koka löken, tänk på att färsk lök har kortare koktid än en äldre. Räkna med cirka häften av koktiden.
- Kul att veta: En 100 grams rödlök innehåller cirka 30 kcal.
Schalottenlök
En av de finaste av alla löksorter är schalottenlöken. Den har en mild smak – som ändå är karaktäristisk. Används därför ofta i grytor, stekt eller till och med rå. Den är precis som andra lökar lättodlad och trivs ända upp till zon 5.
- Plantering: Planteras när jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över. Sätt lökarna 2–3 cm djupt och med cirka 10–15 cm mellanrum. Jorden ska vara mullrik och med hög kalkhalt och platsen solig. Skördas i juli/augusti.
- Så växer den: Växer enligt samma princip som potatis. En liten lök som sätts i jorden gror och bildar knippen med upp till åtta schalottenlökar.
- Förvaras: Svalt och torrt.
- Tips: Ett tips när du skördar är att låta löken ligga kvar på marken och torka några dagar – om det är väder för det. Kul att veta: Schalottenlök behöver inte värmebehandlas, eftersom den ytterst sällan blommar hos oss.
Silverlök
Silverlöken liknar den gula löken, men har ett silverglänsande vitt skal. Under skalet är löken vit och smaken är mildare än den gula. Passar därför utmärkt i sallader, men även i grytor.
- Plantering: Planteras tidigt på våren. Sätt lökarna cirka 3–4 cm djupt och med cirka 10 cm mellanrum.
- Så växer den: Odlas enligt samma princip som den gula och röda: en lök i jorden, blir en färdig lök.
- Förvaras: Torrt och kallt, håller då i flera månader. Har du den i rumstemperatur håller den cirka 1 månad.
- Tips: Finns att köpa värmebehandlad, vilket gör chansen att lyckas med din odling ännu bättre.
- Kul att veta: Kallas ibland för rundlök.
Vitlök
Säg vitlök och du får genast starka kommentarer tillbaka. Få grönsaker väcker så mycket känslor som denna. Anledningen är säkerligen dess karaktäristiska smak – och lukt. Samtidigt är vitlöken en bas i mångas huskurer och fungerar som medicin för kroppen.
- Plantering: Lök trivs verkligen inte i för fuktig jord, så se till att du har en dränerad plats för lökarna. Jorden ska vara mullhaltig och kalkrik. Vitlöken odlas som en klyfta som du sätter i jorden, helst på hösten, för skörd nästa sommar. Att vintern är kall spelar ingen roll, vitlöken är mycket tålig. Sätt klyftan 5–10 cm djupt och ha cirka 15 cm mellan varje klyfta.
- Så växer den: En klyfta ger en hel vitlök.
- Förvaras: Löken ska helst torka utomhus och förvaras sedan upphängd på en torr och luftig plats. Den håller då i cirka 6 månader.
- Tips: Den färska blasten på vitlöken kan faktiskt användas som gräslök, fast med lite vitlökssmak i.
- Kul att veta: Huskurerna för att få bort vitlöksdoften i andedräkten är många. Ett av de vanligaste är att tugga på persilja, basilika, mynta eller timjan.
Bilder och text: Nelson Garden