Kryddodling - i kruka
Visst är det gott med färska kryddor, och nyttigt också! Dessutom är de flesta kryddväxter både anspråkslösa vad gäller skötsel och vackra i såväl kruka som rabatt.
Ett bra sätt att skaffa en egen örtagård är att odla i kruka. Då kan du ha den såväl på uteplats som på balkong eller flytta med den till sommarstugan. De allra flesta kryddor trivs utmärkt i kruka, men du måste förstås passa lite mer med vattningen. Plantera gärna flera olika örter i en större kruka. Ju mer jord, desto mer sällan behöver du vattna. Tänk på att inte skörda hela plantan på en gång, utan lite i taget.
Genom att ha örterna nära köket blir det också smidigare att använda dem. Gör bearnaisesås på egen dragon, pesto på hemmaodlad basilika, kvällste på pepparmynta eller en grillsås med färsk timjan eller oregano från egna odlingen. Godare blir det inte!
Om örterna går upp i blom så mister de lite av sin smak. Men då får du istället besök av humlor och fjärilar som är mycket förtjusta i nektarn från just kryddväxter.
Om du vill slå på stort skapar du en örtagård utanför köksdörren. Du behöver bara ett par kvadratmetrar jord i soligt läge för att lyckas. Se till att jorden är väldränerad och ogräsfri innan du planterar dina favoritkryddor. Och kombinera gärna långlivade perenner med ettåriga örter och sådana som inte övervintrar hos oss. Vad gör det egentligen om rosmarinbusken fryser bort? Du har glädje av den dagligen i flera månader och köper en ny för några tior nästa vår!
Livsmedelsaffär eller trädgårdsbutik?
Visst kan det vara frestande att plocka de där småkrukorna i livsmedelsbutiken, men de är odlade för direktkonsumtion och klarar inte alltid omställningen till odlingen där hemma. De växter som säljs i trädgårdsbutiken är inte lika hårt drivna och har därför lättare att anpassa sig till ett liv i hemma hos dig.
Dssutom finns det ofta andra spännande varianter av olika övert i din trädgårdsbutik. Vad säg som chokladmynta, jordgubbsmynta, citrontimjan eller marockomynta? Fråga i din butik efter trevliga smaker.
Sköt om dina kryddor
Kryddväxter älskar sol. Ställ krukan i ett ljust fönster eller på en solig uteplats/balkong. Vattna regelbundet, men låt jorden torka upp emellanåt. Tänk dock på att växterna behöver vänja sig långsamt vid sol och vind. När du nyss flyttat dem utomhus bör du därför skugga dem när solen steker som mest och skydda dem för hård blåst. Se till att basilika inte utsätts för temperaturer under tio grader.
Mest lättskötta kryddorna
Enklast att klara är de riktigt torktåliga örterna såsom kungsmynta (oregano), dragon, timjan i flera sorter, citronmeliss, kryddsalvia och rosmarin. Persilja, basilika och mynta kräver mer regelbunden vattning. Ju större jordvolym i krukan – desto längre klarar sig plantorna på en vattning. Ge halv dos näring en gång i veckan.
Övervintring
Kryddor är relativt billiga växter som man med gott samvete kan köpa nya av varje vår. Om du vill kan du låta dem stå kvar i sina krukor utomhus och se vilka som överlever vintern. Rosmarin, citronverbena och lager är till exempel inte härdiga utan måste övervintras frostfritt för att ha en chans att klara sig. Basilika är ettårig och håller därför bara en säsong.
Torkning
Skörda kryddorna innan de blommar, i juli-augusti, gärna på förmiddagen när halten av eteriska oljor är som högst. Lägg dem på en torkställning eller sprid ut dem på en tidning där de får torka. Det är viktigt att platsen är varm, torr och skuggig. Förvara de torra örterna i mörka burkar så behåller de smak och doft bäst.