Recept

Hjälp, jag har drabbats av squash-ångest!

När du hamnat i läget att du planterat några squashplantor som alla visar sig ge massor av skörd kan man behöva hjälp. En del kallar syndromet för squash-ångest. Man vill ju ta vara på allt – men hur?

Ge gärna bort till grannar, vänner och kollegor - det är alltid uppskattat. Kör dina beprövade recept, för det finns nåt visst i att få frossa när godsaker är i säsong. Men sedan kan det vara läge att testa något nytt. Kanske något av dessa recept kan falla i smaken?

Squash Moutabel/Moutabal

  • 1 medelstor squash
  • 1 dl tahini (sesampasta)
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 4 msk citronjuice
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/2 spiskummin (malen)
  • 4 vitlöksklyftor

Gör så här:

1. Skär squashen i skivor, ca 1 cm tjocka. För att få fram lite mer smak ur squashen - grilla dem väl med lite olja på ytan tills de får färg och blir mjuka, eller rosta skivorna mitt i ugnen i ca 30-40 minuter, alternativt steka dem i olja i en stekpanna på spisen. Låt svalna. 
 
2. Mosa den grillade/rostade squashen med en gaffel i en skål eller liknande. Blanda ner tahini, yoghurt, hackad eller riven vitlök, citronjuice, svartpeppar, spiskummin och salt.  
 
Vid servering: Ringla gärna över lite olivolja och strö över hackad persilja och granatäpplekärnor, om du har. 

Receptet kommer från Robert Stenbom, trädgårdsmästare i vår butik i Partille och är en variant på en rätt som brukar göras på grillad aubergine. 

Robert tipsar även om att grillade squash-skivor går att frysa in och ta fram senare under året. 

Underbara squashplättar

  • ½ grovriven squash (ca 150 gram)
  • 2 ägg, uppdelat på gula och vita
  • 1 msk mjölk
  • ½ del vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar

Gör så här:

1. Riv squashen på den grova sidan på ett rivjärn. Låt rinna av på hushållspapper.

2. Knäck äggen och separera gulorna från vitorna. Det är viktigt att inget av gulan kommer ner i äggvitan. Vispa äggvitan fluffig som om du gjorde maräng. Den ska inte vara rinnig.

3. Vispa äggulorna i en annan skål tills de blir fluffiga. Vänd ner mjöl, mjölk, socker, salt och peppar.

4. Krama ur lite vätska ur squash-rivet och vänd ner i smeten. Vänd sedan ner den vispade äggvitan försiktigt.

5. Klicka ut små plättar i en stekpanna med olja och stek tills de får gyllene färg på båda sidor och är genomstekta. Dessvärre kommer fluffigheten som äggvitan ger sjunka ner om plättarna blir liggande i väntan på servering - men smaken finns tack och lov kvar.

Servera gärna som tillbehör till kött, kyckling eller korv. Eller som munsbitar med gräddfil eller crème fraiche och stenbitsrom

Fler tips för att ta hand om grönsaker, frukt och bär från din odling