En blomstrande köksträdgård med fransk inspiration
Med en köksträdgård blir trädgården och odlandet komplett. Stort eller litet trädgårdsland spelar ingen roll, jag själv har provat bägge. Småskalig köksträdgård i pallkragar och storskaligt på friland. Det enda som skiljer dem åt är mängden skörd av grönsaker och frukter vilket såklart inte är helt oväntat. Men den goda smaken på grödorna är densamma oavsett storlek på odlingen.
Om jag säger odling vad tänker du på då? Kanske köksträdgården med långa raka rader av frodiga grönsaksplantor? Det skulle kunna vara så eller så tänker du kanske som jag att ordet har en djupare innebörd. Nämligen jorden, mikroorganismerna, ogräset, blommorna, komposten, pollinatörerna och grönsakerna. En odlad köksträdgård är så mycket mer än ”bara” grönsaker, bär och frukter. Det är en plats där vi ger tillbaka till jorden lika mycket som vi lånat ifrån den, dvs ett fungerande naturligt kretslopp. För min del bör en köksträdgård också vara lika god som vacker, ja som ett litet stycke paradis.
Att jag liknar köksträdgården vid paradiset, är för att den är just en ”positiv, harmonisk plats för välstånd och lycka”. Men då måste odlingen vara i balans och ett sätt är att samplantera nektarrika blommor (till pollinatörerna) och ätbara grödor (till oss odlare). Min köksträdgård är just sådan, inspirerad av den franska odlingsstilen potager!
Potager kännetecknas av geometriska former som med dekorativa ätliga blommor och grönsaker planterade däri. Min köksträdgård har visserligen varken cirklar eller trianglar men likväl ser den ut som ett grönskande broderi.
8 favoriter i köksträdgården ála potager
Konsten att skapa en köksträdgård som ger mycket skörd är att satsa på rätt grönsaker. Rätt anser jag vara lika med lättodlade sorter. Här är mina 8 favoriter av grönsaker/frukter och samplanteringsförslag.
1. Sockerärtor Pisum sativum Sockerärt-gruppen
Något av det lättaste att odla är sockerärtor dessutom går det blixtsnabbt från ärta till balja, ca 5 veckor. Så nya ärtor regelbundet under hela sommaren så har du hela tiden producerande plantor. Kom ihåg att göra ett växtstöd åt plantorna.
2. Mangold Beta vulgaris Mangold-gruppen
Om du bara har plats för en gröda så välj mangold! Förutom att stjälkar och blad går att variera näst i det oändliga i matlagning är den otroligt läcker i sina färggranna kulörer och gör odlingen vacker. Mangold passar även lika fint i en bukett med blommor. Det finns många olika sorters buskkrasse som blir dekorativa ihop med mangold.
3. Plocksallat Lactuca sativa Crispa-gruppen
Det bästa med plocksallat är att du kan börja skörda redan efter ca 4 veckor när de första
lilla bladet tittar fram, så kallat babyleaf. Passar utmärkt till sommarens sallader! Min favorit är den mycket tidiga sorten 'Cerbiatta'. Rama in rabatten med plocksallat med en blomstrande bård av kryddtagetes men kom ihåg att även skörda av tagetesen och använd tillsammans i salladen så att den inte växer sig för hög.
4. Rädisa Raphanus sativus Rädisa-gruppen
Rädisor odlar jag lika mycket för själva rädisan som plantans fröställningar. Fröställningarna har nämligen konsistensen av en krispig sockerärt med smaken av en pepprig ärta. Rädisor är också utmärkta att odla som mellankultur, det vill säga under tiden de mer långsamväxande grönsakerna utvecklas odlas rädisor på samma yta.
5. Potatis Solanum tuberosum L
Färskpotatis, nykokt med en smörklick det är sommar på en gaffel. Eftersom potatis är så lätt att odla, ja näst intill sköter sig själv, det enda du behöver göra efter att knölarna satts i jorden är att kupa jorden kring basen av plantorna. Tips plantera tidiga sorter som tex Rocket, Swift eller Rosara för skörd redan till midsommar!
6. Svartkål Brassica oleracea acephala
Vill du skörda från köksträdgården en lång bit in på höst/vintern så är den frosttåliga svartkålen ett självklart val. Dessutom är den ett ursnyggt blickfång med sina höga palmliknande blad. Med sin milda smak är den god i soppor och wok, men också lätt stekt i med en klick smör. Är fin tillsammans med ringblommor i aprikosa toner som tex ’Pygmy buff’, 'Orange flash' eller den lila gurkörten som även är en favorit bland pollinatörer.
7. Kronsärtskocka Cynara cardunculus (Scolymus-Gruppen)
Om det finns en gröda som man skulle kunna kalla kronan på köksträdgården så är det kronärtskockan. Den växer sig pampig med sina stora skockor och är vacker att samplantera med andra vävande sommarblommor som tex sommarflox.
8. Zucchini Cucurbita pepo Zucchini-gruppen
Zucchini, även kallad squash, passar den större köksträdgården då den har en förmåga att vräka ut sig och få ett stort kraftigt bladverk. Frukterna mognar med en rasande fart och är goda i gratänger eller som grillat tillbehör. Även de vackert gula blommorna går att äta! Ett tips är att bädda med en bräda under zucchinin så ligger den luftigare utan att bli skadad. Vacker tillsammans med låga sorter av solrosor. En favorit är sorten ’Buttercream’, en lite lägre, ljusgul variant.
Skötsel av köksträdgården
När väl fröerna och plantorna är i marken får du som odlar en vilopaus för nu har du lämnat över stafettpinnen till jorden och under ett par veckors tid ska nu dessa gro och växa sig stora. Men riktigt så lugnt blir det förmodligen inte för det finns saker att göra och med relativt små insatser kommer du kunna öka skörden.
Vattna din köksträdgård
Bland annat gäller det att hålla koll på att en jämn fuktighet bibehålls i odlingen och att vattna när det är torrt. Men avstå från att vattna mitt på dagen när solen skiner som starkast eller om det blåser mycket. Hård blåst gör växter törstiga liksom gassande sol och värme. Bästa tidpunkten att vattna är tidigt på morgonen. Då hinner vattnet sjunka ner till växternas rotsystem i lugn och ro utan att torka upp av solen.
Gallra och rensa bland plantorna
Kanske har du lagt en fiberduk över sköra små plantor, kontrollera så att den ligger fast och kika in där under för att se om plantorna behöver gallras. Gallring är ett av de viktigaste göromålen i köksträdgården. De plantor som växer för tätt eller är svagväxande måste tas bort. Om man låter bli riskerar köksträdgården att kväva sig själv och resultatet blir en minimal skörd.
Passa samtidigt på att rensa från ogräs. Just ogräsrensandet är återkommande hela sommaren och något som aldrig går att pausas.
Växtstöd för klättrande grönsaker
Högväxande grönsaksplantor som tex sockerärtor behöver stöttas med klätterstöd. Förutom att växtstöd har en praktisk funktion är det estetiska nog så viktiga. När vi skapar höjdskillnader blir köksträdgården spännande och dekorativ.
Gödsel till köksträdgården
Till sist men inte minst behöver köksträdgårdens växter gödslas och speciellt de sorter vars bladverk eller stjälkar du plockar. Enkelt uttryckt kan sägas att ju mer du skördar desto mer gödsel behöver du tillföra. Du kan antingen välja att tillföra naturgödsel i flytande form eller i fast form. Flytande form är direktverkande och fast är långtidsverkande.