Reportage

Där kolonilott blev vinstlott

Det finns kolonilotter och så finns det kolonilotter. För Clara Göbel och Neale Payling är det odling och växtkraft som är i fokus. De låter favoritmaten och nyfikenheten styra vad som ska odlas. Här finns bara en regel - allt tillåtet.

Vi träffar Clara och Neale en solig dag i augusti när växthuset dignar av tomater och kålplantorna i odlingslådorna vuxit sig nästan meterhöga. Vi befinner oss i Bergsjön, cirka 15 minuter utanför Göteborg, och när- mare bestämt i odlingsföreningen Gläntan. Här finns kolonilotter som fungerar som extra uteplats med sina trädäck, grillar och studsmattor. Och så finns det lotter som fungerar som trädgårdsland och är inriktade helt på odling. Clara och Neales lott tillhör den senare kategorin.

Så hur började det...

För lite mer än två år sedan var Clara och Neale ute på en promenad i området där de då bodde och råkade av en slump gå förbi odlingsför- eningen Gläntan. Tycke för området uppstod direkt och då de nästintill snubblade över en lott till salu kändes det som förutbestämt.

- Ett, tu, tre var vi med kolonilott, det bästa impulsköp vi någonsin gjort, säger Clara.
I juni 2017 fick de så tillgång till sin lott. Den första säsongen gick åt till att förvalta det som redan fanns, vilket var sallat i alla former. Men de satte också igång med att planera och plantera för att kunna skörda långt in på höst- och vintersäsongen.

Odla och äta

Clara och Neale har ett tydligt mål med sin lott - att odla ätbart och att leva efter trädgårdens årstider.
- Det första vi skördar på våren är koriander, pak choi och späda blad av andra kål-sorter. Då lagas det olika asiatiska rätter, flera dagar i veckan hemma, säger Clara.

Allt eftersom andra grönsaker mognar breddas repertoaren av maträtter.
- Favoriter är olika typer av pesto och då används sällan basilika utan snarare blast från betor och morötter, olika kål-sorter och andra kryddor.
- Senare på säsongen är olika rotfrukter givna på menyn. Då blir det olika grönsaksbiffar, gärna blandade med någon god ost. Betor blandat med getost eller fetaost är en favorit, olika rotfruktspytter en annan.

Claras tips för att lyckas med skörden hela vägen är att testa olika varianter och recept.
- Utgå från vad du vill äta redan när du sår dina frön tidigt på våren, då kommer du också ha enklare att ta vara på skörden.

Tips för att komma igång med odling

✓ Våga prova nytt!

Testa nya sorters fröer som verkar spännande. Varför inte inspireras av restaurangmenyer och kokböcker. Saker som är goda där blir förmodligen också goda att odla.

✓ Så i flera omgångar

...med några veckors mellanrum. På så vis har du både en plan B och en plan C om det skulle visa sig att du planterar ut för tidigt och vårens kalla nätter tar dina späda plantor.

✓ Ge plats åt beprövade favoriter

Även om du testar nytt bör du alltid ha en övervikt av saker du gillar att odla och som du vet fungerar att odla på din lott. Motivationen blir alltid bättre då skörden blir lyckad och då du ser resultat.

✓ Ha en höjdpunkt med odlingen

Något att se fram emot! Clara och Neale anordnar en skördefest för sina vänner varje sommar. Det har blivit en riktig favorit och en själv- klar tradition där kompisarna får olika ingredienser från lotten att tillgå för att laga spännande rätter av.

Det ska vara roligt

Något de är eniga om är att man måste våga prova! Oavsett om det är nya maträtter, användningsområden för grönsakerna eller nya fröer så har både Clara och Neale en hunger efter att kasta sig ut, testa nytt och försöka. För här finns inga fel, på deras lott får man experimentera och testa.

I år har Neale testat att odla belugalinser vilket resulterat i en yvig liten buske där det faktisk kommit ett gäng baljor med linser i.
- När säsongen är slut kanske vi fått ihop en halv deciliter linser, säger Neale med ett leende.
- Men det har varit kul att testa och se att det faktiskt går tillägger han.

När vi lämnar den soliga kolonilotten har det hunnit skördas mängder av betor i olika färger, då det står rödbetsburgare på menyn för kvällen. Men också ett rejält knippe korianderblommor, underbart söta tomater och ett gäng smultron. Den fantastiska odlingglädjen, optimismen och nyfikenheten på växter smittade av sig och den fick vi på köpet – en ovärderlig tillgång om du vill testa lite nytt i trädgårdslandet.

Koll på kål - 3 favoriter

1. Vit spetskål

Oerhört odlingsvärd och god! Spetskålen kan ibland bli angripen, men skalar du bort de yttersta lagren
så gömmer sig alltid en perfekt spetskål. Det är värt besväret. Strimla och woka eller använd rå i sallad. Vår favorit är att halvera ett huvud och smörsteka med örter och vitlök.

2. Svartkål

Svartkålen är både lättodlad och väldigt vacker där den står som en palm i trädgårdslandet. Tidigt på sommaren plockar vi små blad att ha i sallad eller fritera och toppar maträtter med. Sedan låter vi den växa vidare för att vi ska kunna skörda hela vintern. Perfekt att hacka ner i en paj, lasagne, pastarätter eller blanda i en grönsakspytt.

3. Pak choi

Clara och Neales favorit bland asiatisk kål. Den är oerhört lättodlad och dessutom en av de första grönsakerna som vi kan skörda tidigt på sommaren. Pak choi passar perfekt i alla asiatiska rätter. Vi steker upp den med annat vi kan skörda tidigt på säsongen. Tillsammans med vitlöksblast, vårlök och koriander och med en skvätt sojasås, socker och lime blir den oemotståndligt god.