Bokashikompost - trädgårdsdynamit under köksbänken
Bokashikompost - kom igång med kökskompostering
Kanske har du hört begreppet bokashi i trädgårds- eller miljösammanhang. Men vet du vad det egentligen betyder? Jo, ordet bokashi betyder faktiskt fermentera på japanska och det är just denna syrefattiga process man vill komma åt med den här metoden. Kort och gott omvandlas köksavfall till näringsrik jord, på ett ganska enkelt sätt. Kökskomopstering - kan det bli bättre?
Platsen för processen börjar inomhus, oftast i köket, och nej det luktar inte illa, en syrlig, lite vinägeraktig doft är vad man kan vänta sig. I stort sett alla matrester från hushållet kan användas. Slutresultatet är fin, näringsrik kompostjord som blir utmärkt jordförbättring i rabatter och trädgårdsland men som även passar bra till omplantering av krukväxter. Dessutom bildas ett näringsrikt lakvatten, som utspätt blir ett fantastiskt gödningsmedel till växterna.
För att starta med kökskompostering behövs ett kärl som är försett med tappkran och har tätslutande lock. Och sen, det kanske viktigaste av allt, behövs ett strö som innehåller effektiva mikroorganismer, som syrar matavfallet. Genom att fylla hinken med matrester, trycka till så det packas, och sprida över lite strö så är man igång. Ungefär 1–2 msk strö per liter matavfall är allt som krävs. Ett finfördelat material omvandlas snabbare till näringsrik jord så undvik allt för stora bitar i hinken.
Samla matresterna - öppna hinken sällan
Själva processen med de effektiva mikroorganismerna är anaerob, det vill säga det behövs inget syre för att organismerna ska fungera. Därför är det viktigt att det inte kommer in luft i hinken, då blir det istället en förruttnelse, med en inte alltför angenäm doft, och mikroorganismerna kan inte göra sitt jobb. Ett tips när du börjar med kökskompostering är att samla matresterna i en annan skål eller hink, för att sen bara öppna och fylla på kompostkärlet en gång om dagen.
Var försiktig med att lägga i för mycket såser och rinnande vätskor. Men skulle det bli för blött i kärlet är det ingen katastrof, då går det bra att varva i lite äggkartong, hushållspapper eller tidningspapper som suger upp överflödig vätska.
Efter ett par dagar kommer det bildas ett näringsrikt lakvatten i hinken som behöver tappas ur. Detta kan utspätt användas till att gödselvattna både krukväxter och växter utomhus. Lakvattnet ska betraktas som färskvara, i rumstemperatur är hållbarheten ett dygn, och i kylskåp ett par dagar. Det går också bra att frysa in, till exempel i ett iskubsfack, för att användas vid senare tillfällen.
Bokashikompostering och kökskompostering är ett vinnande koncept, såväl för miljön som din trädgård
Starta jordfabriken med bokashikomposten - ute eller inne
När hinken är fylld ska den vila, efterjäsa, i minst 2 veckor och lakvattnet ska fortsätta tappas ur. Hinken står bäst i rumstemperatur, placeras hinken för varmt är det risk för att mikroorganismerna i ströet dör och är det för kallt avstannar processen helt.
Näringsrik jord från jordfabriken
Nästa steg är att starta jordfabriken, utomhus görs detta med fördel i pallkragar. Lägg ett lager jord i botten, om inte pallkragarna är placerade direkt på en jordyta. Häll ut det fermenterade avfallet, som ser likadant ut nu som när hinken ställdes undan. Täck avfallet med jord, minst 10 cm. Finns det nyfikna hundar och katter som gärna gräver i rabatter kan pallkragen täckas över med nät, galler eller en bit fiberduk. Nu tar det cirka 2–6 veckor innan allt blivit en näringsrik jord.
Saknas tillgång till trädgård eller om det är vinter och fruset i marken, kan en plastlåda inomhus agera platsen för jordfabriken. Lägg tidningspapper, spån eller annat uppsugande material i botten på lådan. Strö ut ett lager jord och häll det fermenterade matavfallet ovanpå. Lägg på några skopor jord och blanda runt med matavfallet och därefter täcks allt med ett lager jord, även här cirka 10 cm. Placera en dagstidning överst, men tillslut inte lådan med lock. Bor man i lägenhet men inte själv vill starta en jordfabrik kan vi garantera att släkt och vänner med trädgård kommer stå i kö för att få ta del av det fermenterade matavfallet.
För många är bokashikompostering så självklart och man tillämpar metoden året runt, andra kör bara på sommarhalvåret och så läggs det sorterade matavfallet i soptunnan resten av året.
Och en sak kan du ta med dig; metoden är ett vinnande koncept, såväl för miljön som din trädgård.
Bokashikompost - tänk på att...
...innan du börjar med bokashimetoden, hör med kommunen vilka regler som gäller för att kompostera matavfall där du bo.
...undvika benrester och bakjäst i ditt kompostkärl. Lägg inte heller i för mycket matrester som är mögliga, det kan störa processen.
...vissa produkter som äggskal tar lite längre tid på sig att brytas ner. Ett tips är att finfördela skalen, innan de läggs i hinken, det skyndar på processen.
...näringsinnehållet i jorden från din fabrik kan vara för högt till späda plantor, blanda ut med annan planteringsjord.
...blanda ut lakvattnet innan det ges till växterna. 1 del lakvatten blandas med 100 delar vatten till krukväxterna. Till trädgårdsväxterna i rabatterna blir 1 dl lakvatten till en 10-liters vattenkanna bra.
...det kan behövas flera kompostkärl. Antalet personer i hushållet och hur mycket matavfall det blir spelar roll.