No dig - latmaskens odling
– No dig är engelska och säger egentligen vad det handlar om. Det är odling utan att gräva. No dig passar jättebra om du har dålig jord, svårhanterad jord eller om du vill odla på ett ställe där du har rotogräs som är svåra att gräva bort, säger Jenny Klintenäs.
Hon jobbar på Blomsterlandets interna växtsupportavdelning, älskar trädgård och är något av en blomsterbonde. Hennes trädgård på Hisingen i Göteborg har både prunkande och välskötta rabatter men även ett ”blomsterdagis” där mängder av sommarblommor odlas för att ingå i buketter. Det är svårt att föreställa sig att det som numera är flera långa odlingsrader med ettåriga sommarblommor som drivits upp från frö, en gång var ett hopplöst potatisland. Jorden bestod av stenhårda lerkokor, som gjorde det svårarbetat och vattnet rann bara undan.
Idag, tre år efter att Jenny anlade sin odlingsyta med No dig-metoden, har jorden blivit riktigt rik på mull och kryllar av mikroliv. Fortfarande vårdar hon sin jord genom att ”mata” den med ett nytt lager – 20-30 centimeter tjockt – av gödsel och ensilage varje vår men det krävs inte mycket skötsel i övrigt.
– Med No dig blir det lättskött, jag får bra jord och jag får mer tid över för annat i trädgården. En stor fördel är att det går väldigt lätt att ”stänga” odlingen för hösten. Jag bara trampar ner växtdelarna som är kvar så att det blir som en enda stor kompost, säger Jenny Klintenäs.
Det tog ungefär en helg att komma igång. Om du har rotogräs, som jag hade, vill du börja med kartong i botten där du ska ha odlingsbäddarna. Kartongen kommer brytas ned under tid, men hämmar rotogräset under tiden.
Ovanpå kartongen har jag lagt på ett lager av ungefär 20-30 cm välbrunnen kogödsel och ensilage. När jag sedan ska plantera gör jag som ett ”hål” i ensilaget, skopar ner jord och sätter ner mina plantor. Jag täckodlar alltså också. Det gör att fukten hålls bättre, ogräset får svårt att etablera sig och maskarna får mycket att göra, vilket gör att de luftar jorden naturligt och tillför näring. Du kan också täckodla med hjälp av gräsklipp som fyller samma funktion som ensilaget jag använder.
Vill du hellre anlägga en perennrabatt med hjälp av No dig kan du istället för täckmaterial lägga tjockare lager med jord att plantera i. Eftersom jag har tung lerjord i min trädgård gillar jag att bygga alla mina odlingsytor uppåt då det är så tungt att gräva.
Fördelar med No dig:
- Du slipper gräva. Kan vara skönt för ryggen - men förhindrar också att koldioxid släpps ut från jorden i onödan.
- Du får en upphöjd odlingsbädd som håller värme bättre och dessutom gör att överskottsvatten inte blir stående.
- Om du haft dålig jord innan kommer den med tiden att bli näringsrik och lucker om du vårdar din No dig-odlingslott. Arbetsinsatsen är relativt låg för dig. Det är maskar och mikrolivet som gör det stora jobbet.
Vill du se mer av Jennys blomsterodling? På instagramkontot @villatoredal finns fler inspirerande bilder.