Reportage

Välkomna hösten - trädgårdsmästarens bästa tips för trädgård och kruka

Här kommer trädgårdsmästare Robert Stenboms tips för välkomnande höstkrukor, vinterförvaring av medelhavsväxter och annat som passar att göra när dagarna blir allt kortare.

Till hösten tillbringar vi allt mindre tid i trädgården, så passa på att göra fint där du verkligen är och på platser som du ofta har i blickfånget. Robert Stenbom är trädgårdsmästare i Blomsterlandets butik i Partille och har ett torp utanför Göteborg. Han gillar att låta var säsong ha sin tid. Han börjar att byta säsong i sina krukor närmast huset strax efter att sommarsemestern är över i augusti. Entrén ser vi ju varje dag, så varför inte ge den lite extra omsorg?

– Jag gillar att ha många krukor framme, men håller mig till en sorts växt per kruka. Då blir det enkelt att ersätta sådant som blivit visset och trött, och man kan enkelt få ett nytt uttryck genom att flytta om krukorna, säger Robert.

Han börjar med att skapa en vintergrön bas och adderar sedan några utropstecken. Städsegrön buxbom, stamcypress, ädelcypress, bolltuja, bergtall och mossa – det finns grönt i många härliga former att välja bland och variera med.

– Jag betraktar dem som långvariga säsongsväxter för de håller sig i regel fina ända till våren. Om de skulle stryka med under vintern så syns det inte förrän till våren, och om de överlever kan du ha kvar dem eller plantera någon annanstans.

– En sort som har fungerat jättefint hos mig är kråkbär som är en marktäckare och passar fint i kruka också.

Sommarblommorna som gjort sitt ersätts av nya säsongsväxter lagom till tidig höst. Det blir bollkryss, cyklamen och aster som står fint tillsammans med det vintergröna. Alunrot är en annan favorit.

– Satsa gärna på stora plantor som kan skapa ett ordentligt blickfång!

Det börjar bli sista chansen att beskära sina fruktträd, om man har sådana. Alla stenfrukter, som plommon och körsbär, ska beskäras under juli, augusti, september, de så kallade JAS-månaderna.

– Egentligen är det en bra tid att beskära de flesta fruktträd, eftersom de blöder minimalt under den här perioden. Med ett undantag; vinstockar ska man vänta med till i november.

Gult och orange gör oss glada

I slutet av september börjar det bli dags för prydnadspumporna med sina härliga färger.

– Jag vill gärna slå ett slag för att vi ska våga plocka in orange och gula toner. Pumpor är ju ett sätt att göra det på. De här färgerna gör oss glada, så varför inte använda dem mer – särskilt på platser där vi ser dem ofta?

Någon gång så där i början av oktober tycker Robert att det är dags att köpa ljung och sätta i kruka.

– Då är den som mest intensiv i färgerna. Att dela perenner är också något som hör hösten till.

– Efter ett par år på samma ställe brukar det vara bra att ge perennerna ny kraft genom att dela dem. De kommer att tacka dig genom att bli vackra och frodiga igen.

Det är bara att gräva upp växten, dela den i flera delar – beroende på storlek – jordförbättra och sätta tillbaka en av de mindre delarna igen. De andra kan man sätta ut på andra ställen, eller ge bort.

Låt höstlöven göra nytta

Höstlöv kan det ju bli en hel del av under den här tiden på året. Om man har gräsmatta är det viktigt att kratta bort löven, eftersom de kväver gräset. Däremot gör löven nytta i perennarabatter och under buskar och träd. Också fallfrukt är viktigt att plocka bort eftersom de kan sprida svampsjukdomar. Därför ska fallfrukt heller inte läggas på komposten.

När höstluften börjar bli kylig men innan frosten hunnit slå till är det dags att plocka in pelargonerna. Robert brukar ställa in sina pelargoner i hönshuset, men det är det ju långt ifrån alla som kan. Men ett garage, förråd eller källare som håller ungefär tio grader blir jättebra.

– Jag brukar klippa ner dem för att de ska ta mindre plats, och repa av nästan alla blad. Pelargonen klarar av att stå mörkt, men i februari är det dags att ta in den i stugvärmen och låta den stå ljust för att komma igång igen. Man kan också välja att klippa ner pelargonen i samband med detta. Då kan man dessutom passa på att ta sticklingar.

Medelhavsväxterna vill ha vintervila

Innan det blir för kallt ute börjar det också bli dags att ta hand om Medelhavsväxter som olivträd, citrus och Afrikas blå lilja.

– Tumregeln är att Medelhavsväxter vill ha vintervila men inte minusgrader. Har man tillgång till ett förråd eller liknande som håller mellan fem och tio grader och är ljust, så är det optimalt.

Om Medelhavsväxter tappar blad är det i regel ljusbristen som är boven i dramat. Då är ett tips att skaffa växtbelysning. Det går faktiskt att ha Medelhavsväxter i ett vanligt uppvärmt rum under vintern, men då gäller det att kompensera rejält med växtbelysning.

Robert säger att hösten är en bra tid att inspireras av andra trädgårdar och parker för att hitta växtfavoriter som kan lysa upp i den egna trädgården, med färgspel i gula, röda och ibland nästan rosa toner.

– Jag tycker att man ska välja växter som är vackra så stor del av året som möjligt. Vackra höstfärger är definitivt en sådan egenskap.

Ullungrönnen får full pott

En växt som prickar in vacker knoppning, dekorativa bladformer, blommor, vackra bär och höstglödande färger är rönn. En av Roberts absoluta favoriter är ullungrönnen.

– En rönn är vacker och variationsrik under i princip hela året. Dessutom är man generös mot fåglarna som får njuta av rönnbären, om man inte vill göra gelé av dem själv. För mig slår rönnen alla gånger det japanska körsbärsträdets intensiva men kortvariga blomning.

Ullungrönn, Sorbus ulleungensis