Ljung - toppenväxt för höstkrukan
Ljung är en perenn växt som kommer tillbaka år efter år. Ljungplantorna växer som små låga buskar, lite utbrett. Eftersom de trivs med närhet till varandra, kan du plantera dem i grupper eller som marktäckare. Ljungen blir som en böljande, levande matta i underbara färger, nyanser och skiftningar.
Plantera ljung i kruka
Ljungplantor i höstkruka kan stå kvar över vintern. Ljung är fin tillsammans med andra höstväxter som exempelvis prydnadskål, revsuga, penningsblad och silverek. De dekorativa blommorna på ljungen (som egentligen är foderblad) torkar och sitter kvar hela vintern.
Använd en ytterkruka som tål att stå ute i höstvädret där temperaturen kan variera. Se till att det finns hål i botten för regnvatten att rinna undan. I en höstplantering kan du sätta ihop växterna så tätt som du vill ha dem, de kommer inte växa i storlek under hösten. Fyll på med blomjord runt plantorna så att de står stadigt i krukan och vattna rikligt. Håll sedan din plantering med ljung jämnt fuktig och se till att den inte torkar ut.
Placera gärna krukan på en ljus plats, men först och främst på en plats där du kan njuta av dina höstblommor.
Plantera ljung på friland
Plantera ljung fritt i din trädgård eller rabatt där du tycker att den passar. Jorden bör vara lucker, genomsläpplig, sandblandad och kemiskt sur. Använd gärna rododendronjord eller blåbärsjord vid plantering. Tidigt på våren beskär du plantorna, klipper bort alla blomställningar och putsar till dem. Du kan även beskära ljungplantan direkt efter blomningen, men då missar du de dekorativa foderbladen, som sitter kvar som en färgklick hela vintern.
Värt att veta om ljung
Ljung är en surjordsväxt som trivs ihop med till exempel rododendron. Gräs, dvärgrododendron och ljung blir en fin grupp. Rötterna ligger ytligt, täck gärna jorden mellan plantorna med bark el dyl. för att skydda dem mot stark sol. Ljung trivs i fuktig jord men tål inte stillastående vatten och vinterväta.
Förr användes späd ljung som bete, man gjorde korgar av rötterna, eldade med grenarna och använde växten till garnfärgning och i madrasser i stället för halm, på så sätt slapp man möss. Bina suger nektarn från ljungen, som blir till mörk honung med kraftig smak.
Den stora familjen ljung
I ljungfamiljen, Ericaacea, hittar vi många växter som kan pryda våra planteringar i kruka och rabatt. De är solälskande, ofta lågväxande, med vintergröna små barr- till nållika blad. Gemensamt för alla är att de är känsliga för uttorkning, så var uppmärksam med vattningen, speciellt de som är planterade i kruka.
Höstljung, Erica gracilis
En klassisk upprätt ljung som blommar från augusti med små, runda blomklockor. Ceriserosa är den vanligaste blomfärgen men det finns även sorter med vita blommor. Bladen är nållika och sitter i kransar på de tunna grenarna. Övervintrar inte.
Ljung, Calluna vulgaris
Den vilda arten med blekvioletta blommor som återfinns på hedar, myrar och skogar i nästan hela landet. Har under åren förädlats flitigt och numera odlas massor av olika namnsorter med blomfärger i rosa, rödrosa och lila nyanser samt vita. De odlade sorterna är mindre härdiga och måste oftast vintertäckas för att övervintra på våra breddgrader. Har ett något brett växtsätt då grenarna viker sig aningens utåt. Blommar under sensommar och höst.
Knoppljung, Calluna vulgaris Garden Girls-Serien
En serie ljung som utmärker sig genom att blomknopparna aldrig slår ut. Plantorna behåller sitt prydnadsvärde långt in på säsongen. Finns sorter med rosa, rödrosa, lila och vita blomknoppar. Kan övervintra planterad på friland. Utvecklas då bäst i mullrik och något kemiskt sur jord. Skyddas mot barfrost och beskärs tidigt på våren.
Ljung SKYLINE, Calluna vulgaris
En sortgrupp med upprätt växtsätt. De frodiga, avsmalnande grenarna har blad i gröna, gråaktiga eller gyllengula nyanser beroende på sort. Plantorna blommar sällan men fungerar som eleganta kontrastväxter i höstplanteringar.
Irländsk ljung, Daboecia cantabrica
Har söta klocklika, relativt stora blommor på tunna stjälkar. Finns i flera blomfärger. De smala, ovala, gröna bladen har vackert silverfärgad bladundersida. Fin samplanteringsväxt i höstkrukor.
Vaktelbär, Gaultheria
Ett annat släkte som ingår i ljungfamiljen är vaktelbär, Gaultheria. Här är det inte blommorna som är i fokus utan de dekorativa bären som pryder de vintergröna växterna med buskigt växtsätt.
Bärljung, Gaultheria mucronata, har mörkgrönt bladverk och får mängder av dekorativa runda bär. Finns med vita, rosa eller mörkrosa bär. Klarar någon minusgrad men övervintrar inte utomhus.
Tuvvaktelbär, Gaultheria procumbens, är en trevlig, kompakt växt för höstplanteringar. Blommar med vita eller rosavita blomklockor följt av klarröda bär som sitter kvar länge på plantan. Kan övervintra men behöver då täckas.
Vaktelbär, Gaultheria shallon, är en frodig perenn med blankt bladverk. Bladen är breda och avlånga i mörkgrön nyans. Blommar tidigt på sommaren med vita blommor och får på sensommaren mörkblå, blåbärsliknande bär.
Vårljung, Erica carnea
I ljungfamiljen återfinns även vårblommande ljung. Vårljung, Erica carnea, har ett brett växtsätt med krypande grenar som översållas av små, klockformade blommor. Vanligaste blomfärgen är rosa men det finns även lila- och vitblommande sorter. Blommorna är uppskattade av våra pollinatörer och är en viktig källa för nektar och pollen tidigt på året.
Darleyljung, Erica x darleyensis
Breder också ut sig men har ett mer kuddformat växtsätt jämfört med vårljung. Blommorna sitter i knippen längs med grenarna och det finns sorter med rosa, rödrosa, rosavioletta och vita blommor. Även här är blommorna flitigt besökta av våra pollinatörer.
Båda är fina marktäckare men fungerar även som kantväxt i soliga surjordsrabatter med fuktighetshållande jord. Beskär efter blomning så utvecklar plantorna nya grenar och anlägger nya blomanlag till nästa vår.