Guide

Beskära och klippa häck

En välskött häck kan lyfta intrycket av hela din trädgård. Att klippa häck handlar inte bara om raka kanter och jämn höjd, utan är också en förutsättning för att häcken ska kunna bli tät och få ny tillväxt. Här får du våra bästa tips.

Häckväxter kan beskäras lite olika beroende på om häcken är nyplanterad och i tillväxt eller om det är en väletablerad och uppvuxen häck. I den här artikeln ger vi allmänna råd som gäller de flesta sorters häckväxter i de två olika faserna. 

Häckväxter kan delas upp i två grupper; med eller utan genomgående stam.

  • Häckväxter utan genomgående stam kan i samband med plantering klippas ner till cirka 20 cm för att underlätta etablering och stimulera förgrening.
  • Vid plantering av en häck med stam, som avenbok eller tuja, ska du inte klippa. Där ska du i stället binda upp de kraftigaste skotten på avenboksplantan mot en pinne.

Har du valt en friväxande och kanske därmed också en mer blommande häck behöver den beskäras de första åren för att bli tät, men den behöver inte formklippas så noga varje år om den naturligt har den önskade formen du vill ha.

Vill du ha en välformad klippt häck i en bestämd form behöver du hålla efter häcken varje år, och ibland flera gånger per säsong. 

Vad betyder orden? 

Uppbyggnadsbeskärning 

Görs när häcken fortfarande är under uppbyggnad och inte har nått sin önskade sluthöjd. Målet är att häcken ska växa sig tät, stadig och jämn.

Formklippning

Vill du ha en häck med mer tydlig form behöver du klippa din häck regelbundet varje år för att den ska hålla önskad höjd och form. Växer häcken kraftigt kan du klippa först en gång i juni och sedan en gång sent på sommaren. 

Föryngrinsbeskärning

Hård nedklippning för att väcka liv i en gammal, oformlig eller risig häck och lämpar sig för sorter som lätt växer upp igen och inte har en genomgående stam. Den här typen av nedklippning av häckplantorna till 10-20 cm över marken görs tidigt på våren. 

När ska man klippa häcken?

Att välja rätt tidpunkt har betydelse. 

Ska du formklippa häcken får du, i de flesta fall, bäst resultat om du gör det i slutet av juni, under sommaren är plantorna i tillväxt och läker som bäst. 
Skadade eller döda grenar eller delar av häcken kan du ta bort när som helst under året. 

Hård nedklippning, föryngringsbeskärning eller annan kraftig beskärning, som kan göras på häckväxter som lätt växer upp igen, ska göras tidigt på våren (februari eller mars), innan växtsäsongen kommer i gång. Då kan häcken återhämta sig på ett bra sätt. 
Beskärning på vår-vintern ger fler nya skott än sommarbeskärning och lämpar sig därför bra när man vill föryngra sin häck.

Men det är inte alla häckväxter som bör klippas ned hårt, avenbok, och tuja är ett par exempel på det. 

Undvik i möjligaste mån att beskära växter när det blivit höst. Beskärning på hösten kan fungera i sydligaste delarna av landet, men ökar risken för vinterskador eftersom snittytorna är mer utsatta för kyla.

Hur formklipper man en häck?

Häckar beskärs olika beroende på om de fortfarande är på tillväxt eller har nått önskad sluthöjd. För att få en tät häck behövs kontinuerlig beskärning varje år.

Häcken blir som finast om den klipps med sluttande sidor, bred nertill och smalare upptill, liknande en A-form. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och håller sig tät nertill.

Klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppskotten på häckar utan genomgående stam klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. 

På en häck med genomgående stam klipper du de sluttande sidorna på samma sätt, men låter toppskottet växa till önskad sluthöjd. 

Hur klipper man häcken jämnt?

Ett tips för lite lägre häckar kan vara att spänna upp ett snöre mellan två pinnar i den höjden man vill ha. Då har du en linje att följa över en längre sträcka. 
Har du inte möjlighet att sätta upp snören kan det behövas lite mer tålamod. Klipp inte så mycket i taget och se till att då och då gå en bit ifrån häcken för att kunna se så att du är på rätt kurs. 

Tips för formklippning av specifika häckväxter

Avenbok, blodbok & bok

Klipps med sluttande sidor, bred nertill och smalare upptill. Toppskottet klipps när önskad höjd är uppnådd och klipps i fortsättningen varje år i samma nivå. 

För att få en vacker genomgående stam bör varje planta bindas upp med en stödpinne. Stödet kan tas bort när önskad sluthöjd uppnåtts eller när plantorna är kraftiga nog att stå emot väder och vind på egen hand. Det är viktigt att ta bort stödpinnarna tas bort, annars blir både stam och rotsystem svagare.

Liguster & vinterliguster

Kan ibland behöva en andra, lättare klippning under sensommaren. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill.

Tuja

Formklipps varje år, och för bästa resultat antingen i april eller augusti för att förhindra barr- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir som finast om den klipps med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och håller sig tät nertill.

Det är viktigt med uppbyggnadsbeskärning på tuja, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan första året och fortsätt åren därpå. Toppskottet klipps när önskad höjd är uppnådd och klipps i fortsättningen varje år i samma nivå.

Avenbok med stödpinnar.

Vill du ha en blommande häck?

Har du valt häckväxter med dekorativ blomning blir dessa oftast finast som friväxande häckar. De allra flesta häckväxter som är blommande får en markant reducerad blomning om de formklipps.

Kan häcken bli skadad av att du klipper fel?

Häckplantor är tåliga och klarar det mesta men det finns några saker att ta hänsyn till.

  • Klipp inte av toppen på häckväxter med genomgående stam förrän önskad höjd har uppnåtts.
  • Använd alltid vassa verktyg, då blir snitten fina och läker snabbare.
  • Försök undvika klippning vid fel period på säsongen, beskärning för sent på hösten kan leda till att plantorna drabbas av svampangrepp men även till oönskade vinterskador.
  • Häckar som klipps under mycket varma och torra perioder kan få solskador på blad som inte tidigare varit exponerade för solen. Nya blad som växer ut anpassar sig däremot snabbt till ljuset.
  • Om olyckan är framme och toppen går av på exempelvis en avenbok kan du binda upp en av sidogrenarna som tar över som toppskott. 

Efter beskärning

Se till att du alltid skakar loss lösa grenar och kvistar från häcken när du är klar med din klippning. Räfsa därefter upp det avklippta från marken runt häcken och njut av din nyklippta häck.